👋 Nový obsah na borekb.cz

Info Tento blog je v "read-only módu" a nový obsah již nebude přibývat. O vývoji píšu na DevBlog.

Word 2007 - jsem zklamán použitelností ribbonu

Není to tak dávno, co jsem se rozplýval nad novým Wordem. Skutečně, mnoho věcí se znatelně hnulo kupředu a rovněž stabilita byla dostatečná, abych z formátu DOC přesedlal na DOCX a s psaním diplomky pokračoval ve Wordu 2007. Tím se rovněž mé zážitky přesunuly z prvních dojmů do oblasti poměrně seriózních zkušeností a bohužel musím konstatovat: v zásadě se mi s Wordem 2003 pracovalo lépe.

Aby nedošlo k mýlce: Word 2007 má kupu nových úžasných vlastností, které výrazně ulehčují práci. Layout dokumentu na jedno kliknutí nebo různé transformace obrázků jsou skvělé věci. To, vůči čemu mám výhrady, je koncept ribbonu namísto menu. Co mi vadí?

  1. Ribbon zabírá hrozně místa. Jensen Harris se sice opakovaně snažil tento „mýtus“ vyvrátit a je pravda, že ve Wordu 2003 je možno dojít až ke zcela neuvěřitelným layoutům, ale u mně prostě ribbon zabírá zhruba dvojnásobek plochy než menu + jedna řádka toolbarů ve Wordu 2003, konec diskuse.
  2. Nemůžu si vybrat, jaké funkce chci na ribbonu mít – jak rád bych třeba „Insert footnote“ přesunul z ribbonu „References“ na ribbon „Insert“… Jensen má pravdu v jednom: nelze vždy dokonale vyhovět všem stovkám milionům uživatelů. Proto v Office 2003 existovalo něco jako Nástroje > Vlastní, což je vlastnost, která z Office 2007 zmizela. Velká škoda.
  3. Vždy je zobrazen právě jeden ribbon, což je málo. Ve Wordu 2003 mám zobrazené ikonky pro uložení a otevření souborů, copy & paste, vkládání tabulky, výběr stylu, zarovnání odstavce, odrážky, číslování a podobně, a to vždy. Teprve v Office 2007 jsem si uvědomil, že některé funkce prostě potřebuji pořád, i když třeba aktuálně upravuji vlastnosti textového pole nebo obrázku. To, co bylo v Office 2003 pořád po ruce, je nyní dvě kliknutí daleko (jedno kliknutí tam, druhé zpátky). Určitým a pouze částečným řešením je upravení Quick Access Toolbaru (vlevo nahoře vedle loga Office), ale k tomu mě přece autoři nechtěli nutit.

I kdybych se smířil s tím, že si nový Word sežere nějaké ty pixely navíc, a zvykl si, na jakém ribbonu hledat požadovanou funkčnost, opravdovým problémem pro použitelnost zůstává třetí výhrada. Typický je třeba následující příklad: chci vložit tabulku, do které budu něco psát.

Word 2003:

  1. Na toolbaru najdu ikonu tabulky, kliknu na ni a vyberu požadovaný počet buněk. Pokud jsem slepý a tlačítko přehlédnu, v řádce menu se na mě směje nápis „Tabulka“.
  2. Stoupnu si do první buňky a začnu psát.

Word 2007:

  1. Rozhlížím se na ribbonu „Home“ a nevidím tlačítko pro vložení tabulky. Možná jsem slepý, proto robbon projedu ještě jednou, ale tlačítko pro tabulku tam skutečně není.
  2. Očima prolétnu záložky ribbonů očekávaje, že narazím na ribbon „Table“. Takový ovšem neexistuje, proto po úsudku dospěji k názoru, že největší šanci budu mít na ribbonu „Insert“.
  3. Měl jsem pravdu a našel jsem tlačítko pro vložení tabulky. Vyberu požadovaný počet buněk a tabulka se vloží.
  4. Word se přepnul na ribbon „Table Tools – Design“, což je dobře, pokud chci s tabulkou provádět grafické kejkle, ale špatně, pokud chci psát text a spíše tak potřebuji tlačítka pro kurzívu, velikost písma a podobně.

Srovnání z pohledu běžného Františka uživatele: ve Wordu 2003 koukám pořád na tu samou obrazovku, akorát se mi rychle a snadno podařilo vložit tabulku. Ve Wordu 2007 jsem prošel v podstatě tři úplně odlišné programy (navštívil jsem ribbony Home, Insert a Table Tools, které se neshodují ani v jednom tlačítku), celý proces byl mentálně náročnější a vlastně ani není jisté, jestli jsem opravdu stál o to, aby se mi uživatelské rozhraní změnilo z psaní textu na vizuální návrh tabulky.

Sečteno podtrženo: obrovskou výhodou menu je, že se zobrazuje pouze dočasně. Vložení tabulky nebo poznámky pod čarou je jednorázová záležitost a menu se tak taky chová – jakmile v něm požadovaný příkaz najdu, menu se poroučí do věčných lovišť a já koukám na stejné UI jako před chvílí. Přepnutí na ribbon je ale na druhou stranu trvalé a já pomalu zjišťuji, že to většinou není to, co bych v danou chvíli potřeboval…

Zařazeno do kategorií |
rarouš (Pá, 2006-07-14 08:38):

Já bych to neviděl zase tak černě :) Na věci, které potřebuješ mít poruce je tu Mini Toolbar (asi ale všem nemusí vyhovovat jeho chování a hned ho vypne) a pak tu jsou floatovaný panly např. na styly takže změna stylu písma je vždy při ruce. Asi to bude chvíli trvat než si uživatelé vytvoří určité náviky na zefektivnění práce, ale v důsleku to bude myslím lepší :) A třeba některé z tvých výtek ještě budou vyřešeny, odtoho to je beta ne? :)

Borek (Pá, 2006-07-14 09:24):

Mini toolbar není konfigurovatelný a plovoucích panelů je v nových Office minimum (a rovněž nejsou konfigurovatelné).

Celkově nejde o to, jestli si zvyknu nebo ne, ale co je z principu efektivnější. Příklad s tabulkou ukazuje, proč je podle mě ribbon krok špatným směrem. Ani menu nejsou ideální a dokážu si představit určitý hybrid, který si bere to nejlepší z ribbonu i z menu, ale současná implementace ribbonu prostě není dobrá, a to se mezi betou a ostrou verzí nezmění…

rarouš (Pá, 2006-07-14 11:17):

No tak Ribbon si lze přispůsobit, ovšem neni to nic co by se dalo naklikat v Officech :D

Borek (Pá, 2006-07-14 11:18):

Já tušil, že s tím přijdeš :)

rarouš (Pá, 2006-07-14 15:07):

Na mě se můžeš spolehnout ;)

Vilém Málek (Pá, 2006-07-14 10:48):

S obsahem spotu naprosto a bezvýhradně souhlasím. Word 2003 byl textovým procesorem, se kterým se mi pracovalo nejlépe ze všech, které jsem za ta léta vyzkoušel. Pan Harris je možná velkým odborníkem na ergonomii a jeho uživatelské testování nových Office je velmi vynalézavé a důkladné, přesto mě nepřesvědčil, že největší blbostí Office 2007 je zablokování možnosti vypnout ribbony a vrátit se ke starému rozhraní…

Vilém Málek (Pá, 2006-07-14 11:51):

Samozřejmě tam mělo být „…přesto mě nepřesvědčil, že největší blbostí Office 2007 není zablokování…“ ;-)

Anonymous (Út, 2006-07-18 06:35):

co se divíš, je to MS, zatímco se ostaní výrobci sw snaží aby si uživatel mohl program (os) upravit k obrazu svému, tak MS jde právě opačným směrem dříve třeba při instalaci windows si člověk mohl vybrat, co chce nainstalovat (to že senakonec nainstalovalo to co chtěl Bill je věc jiná) ale u instalace nových windows uživatel nemá ani tuhle iluzi u XP přišel MS s možností přepínání grafických témat, ale bez cracknutí systému si může vybrat z jednoho jediného theme (pravda má možnost témata vypnout a vrátit se k PSX stýlu) když chci nastavit editor webových stránek v MSIE musím složitě procházet registry u všech ostatních browserů to jde z menu „nastavení“ a takových drobností jsou mraky

FANDA (Čt, 2006-07-27 12:33):

Ahoj Borku, snad si mě ještě pamatuješ. No hráli jsme kdysi šachy za Lokomotivu a pak i za Infinity, ovšem to už jsi byl o několik tříd lepší. No jasně sem to já Fanda. Náhodou jsem narazil na tvoje stránky a to čumím jak si to rozjel. Jo a chtěl jsem se tě zeptat taky na ty šachové hrací servery – já taky trochu hraju šachy na seznamu hrej.cz a musím ti říct, že to nemá moc hráčskou cenu. Dám příklad – začnu hrát a do 10 tahů mohu klidně skončit partii aniž bych prohrál, partie se prostě nepočítá. Takže když vidím, že dotyčný ovládá zahájení a nemám čas se s ním tahat, tak to zavřu a nic se neděje, tak se lehko získávají body, ale zároveň se strašným způsobem snižuje kvalita hry na tomto serveru. Tím jen poukazuji na jeden z více nedostatků na hrej.cz. Zahlédl jsem, že někde píšeš o kurniku, ale ještě jsem ten článek nenašel, tak snad jen pro jistotu – jaký je to server, má smysl na něm hrát? No budu končit, měj se fajn a někdy napiš. Jo a jestli hraješ tak mnoho zdaru i já právě spěchám do Ideonu. Měj se FANDA.

Borek (Čt, 2006-07-27 12:48):

Ahoj, to víš, že si tě pamatuju :) Ta adresa je kurnik.org, ale už jsem tam dlouho nebyl, hraju na PlayChessu. Czech open nehraju, nějak nezbyl čas.

Jinak mi prosím příště piš radši na mail (kontakt najdeš v pravém sloupci), aby se komentáře držely tématu článku… Dík a měj se.

Michal Altair Valášek (Po, 2006-07-31 16:43):

Já jsem naopak z nového GUI Office 2007 doslova nadšen. Často používané funkce typu tučně, kurzíva, otevřít, uložit… vyvolávám klávesovými zkratkami a víc než jeden ribbon jsem snad ještě nikdy nepotřeboval.

Pokud se týče úprav GUI a jeho nemožnosti: konfigurovatelnost je sice moc hezká věc, ale pro drtivou většinu uživatelů je naprosto k ničemu, protože ji stejně nikdy nevyužijí. Zdá se mi, že řada projektů se snaží z toho „vylhat“ a používá konfigurovatelnost jako výmluvu proč jejich GUI nemá ani patu, o hlavě nemluvě.

Když už bych měl MS na novém Office něco vyčítat, tak že nedodržuje systémové grafické schéma, ale má vlastní.

Borek (Po, 2006-07-31 17:18):

Nadšení je jedna věc (taky jsem si tím prošel), ale myslím, že mé námitky jsou dostatečně konkrétní. Ribbon prostě zabírá víc místa (viz také můj tip) a nové rozhraní v mnoha scénářích vyžaduje víc kliknutí než ve verzi 2003. Docela by mě zajímalo, co by na to řekl Jensen.

Jinak klávesové zkratky jsou podle mě irelevantní, protože ty s grafickým rozhraním nijak nesouvisejí.

Pěna (Čt, 2008-11-27 02:34):

Já jsem s Ribbonem maximálně spokojen a přitom používám všlijaké funkce, o kterých normální uživatel ani neví. Na plno věcí stejně používám klávesové zkratky a na ty, které ne, je tu právě Ribbon.

Anton Piták (St, 2006-08-30 23:15):

Zdravím. Ako pokročilý užívateľ by som s Tvojími výtkami mohol súhlasiť, ako človek, ktorý roky pracuje aj s užívateľmi nie. Najväčší problem Frantu usera je, že on sa nikdy nepozrie na menu a nikdy nebude hľadať niečo s nápisom Tabuľka. Ale je ochotný prejklikať záložky len preto, že to nie je menu, ale záložky. V tom je celý vtip. Pomôcť užívateľom, aby sa nebáli používať aj iné funkcie, než len bold. Preto nový GUI hodnotím aj z beta testovania na užívateľoch jednoznačne pozitívne.

A poznámočka na okraj, záložka ribonu je predsa skoro to isté ako ona položka menu. Len sú niektoré veci pod inými názvami ;)

Komentáře jsou uzavřeny (blog je v read-only módu). Pokud mě chcete kontaktovat, můžete mailem.