👋 Nový obsah na borekb.cz

Info Tento blog je v "read-only módu" a nový obsah již nebude přibývat. O vývoji píšu na DevBlog.

Jak se pracuje s Wordem 2007

I my s pomalým připojením jsme už stáhli macíčka jménem Office 2007, takže je na čase znechutit pár čtenářů zprofanovaným tématem a sepsat pár prvních dojmů.

  • Marně přemýšlím, u kterého programu se mi naposledy stalo, že už jeho samotné spuštění pro mě bylo zážitkem :)
  • Modrý skin je kupodivu na WinXP hezčí než černý, ačkoliv mi to ze screenshotů připadalo obráceně.
  • Velmi příjemně mě překvapila oblast, kde jsem příliš zlepšení nečekal: samotné psaní.
    • Styly „normální“ a nadpisy jsou definovány tak, jak to po vydaných zkušenostech nastavuji taky: normální má malou mezeru za sebou, zatímco nadpisy mají mezeru definovánu před odstavcem. Je vidět, že výchozí hodnoty nastavoval ne programátor, ale někdo, kdo Word skutečně používá.
    • Konečně je pro seznamy definován speciální odstavcový styl. Office 2003 nabízí styl typu seznam, ale ten třeba neumožňuje definovat mezeru před a za odstavcem, takže bylo potřeba dělat takovou okliku: definovat seznamový styl, pak definovat odstavcový styl a tomuto odstavcovému stylu přiřadit seznamový styl, což bylo samozřejmě za horizontem možností běžného uživatele. Nyní je problém vyřešen.
    • Word 2007 opravuje některé renderovací chyby, které se s ním táhnout od dob, co jsem ho poznal (např. „nepřidávat mezeru mezi odstavce stejného typu“). Juhů!
    • Zatím jsem nezjistil, proč se trochu divně chová nadpis 1. Pokud odstavci A definuju mezeru za odstavcem 10 bodů a odstavci B mezeru před ním 10 bodů, mezera mezi nimi bude 10 bodů (nikoliv 20). Pokud však budou odstavce A a B stylu Nadpis 1, mezera bude 20 bodů. Jiné styly se takto nechovají a nevšiml jsem si, že by v nastavení odstavce byla nějaká možnost ovlivnění výpočtu celkové mezery. Možná je to bug, kdo ví.
  • Na Ribbon jsem si vůbec nemusel zvykat, všechno působí velmi přirozeně a myslím, že uživatelé nebudou mít s přechodem žádný problém. Na druhou stranu musím říct, že mi moje práce v novém rozhraní nepřipadá o moc efektivnější – pokud mám otevřen Ribbon „Home“, vidím prakticky totéž co ve Wordu 2003. Ještě jsem nezkoušel, jestli je ribbon výraznějším pomocníkem v jiných aplikacích Office.
  • Živý náhled chystaných změn je bomba. Cyklus „menu > kliknout > nastavit dialog > OK > undo“ se změnil na „kliknu na ribbon a jezdím myší“.
  • Celé UI na mě působí trochu hravěji než by bylo ideální. Fade-out efekty jsou na můj vkus příliš pomalé a třeba nechápu hover efekt na posuvníku – vždycky při najetí nad posuvník se rozsvítí šipečky úplně nahoře a dole, což spolehlivě přitáhne mé oči. Celkově ale nepovažuji nový Word za omalovánky, většina efektů podle mě pomáhá orientaci uživatele.
  • Statusbar je užitečnou součástí aplikace (o čemž jsem už psal), konečně se lupa mění pomocí slideru (ostatní aplikace, které používají combobox, na to jdou úplně špatně).
  • Líbí se mi, že položky v hlavním menu (velké logo office v levém horním rohu) jsou uspořádány od vytvoření dokumentu až k jeho publikování.
  • Office implementuje vlastní focus model, takže když jste v jiném programu a pak myší kliknete kamkoliv do Wordu, neztratí se vám aktuálně vybraný text. Užitečné, ale současně nekonzistentní s chováním ostatních aplikací pod Windows.
  • Z řádku menu zmizelo políčko pro napsání dotazu do nápovědy, takže tu je potřeba nejdřív otevřít. Tohle měly předchozí verze lepší.
  • Ve výchozím nastavení se po označení textu automaticky objeví quick toolbar, což je špatné, pokud potom potřebujete jet myší nahoru. Místo na text potom klikáte na nějaká tlačítka, fuj. Naštěstí to jde vypnout.
  • Celý quick toolbar ve mně vůbec budí rozporuplné pocity. Ani jednou jsem ho zatím nepoužil, protože styly jsou prostě styly. Quick toolbar vede lidi ke špatným návykům.
  • Ribbon „Page Layout“ je pro běžného uživatele hotovým zázrakem. Barvičky, témata, okraje, zarovnání, všechno pěkně po ruce. Děkuji.
  • Jednu věc Office team opět krutě zkazil: vložení obsahu nebo poznámky pod čarou se dělá na ribbonu References, nikoliv Insert. Kdy Microsoft konečně pochopí, že uživateli je naprosto jedno, jak jsou interně různé rejstříky, obsahy nebo poznámky pod čarou udělány. Koho zajímá, že obsah je vlastně komplikovaným křížovým odkazem? A kolik uživatelů vůbec tuší, co to vlastně křížový odkaz znamená? Tyhle věci prostě musí být na ribbonu Insert, z vlastních kurzů vím, že to tam lidé hledají.
  • Na závěr ještě jedna velká chyba: Kde je velké tlačítko „Send us feedback“?

Celkově jsem novým Wordem nadšen. Zmínil jsem jen pár na první pohled viditelných věcí, ale třeba takový formát docx, ukládání do PDF nebo řada dalších nových vlastností mě taky velmi potěšila. Navíc mi tahle beta připadá méně chybová než Word 2003 SP2. Díky, Microsofte.

Zařazeno do kategorií |
» Send a Smile (So, 2006-05-27 10:44):

[…] Borkův blogovníček Malý blog o velkých věcech « Jak se pracuje s Wordem 2007 […]

rarous (Ne, 2006-05-28 18:07):

Musím souhlasit, beta dvojka je velice návyková – je mnohem použitelnější než ta PreRelease verze co jsem si zkoušel :) Osobně mi více sedl styl Vista, ale proto je tu možnost výběru. Co mě ještě zaujalo, je možnost publikovat články na blog pomocí Wordu, což je pro mě celkem zajímavá možnost a kvůli vyzkoušení si dopisuju metaWeblog API do svého systému :)

Borek (Ne, 2006-05-28 18:50):

2 rarous: Psát příspěvky na blog ve Wordu, toho (doufám) bohdá nebude :)

rarous (Po, 2006-05-29 03:27):

Vzhledem k tomu, že pro účely blogování produkuje zcela čisté XHTML – nevidím problém. Snad jen s tim, že neumí Texy, ale asi na tom zapracuju ;)

Borek (Po, 2006-05-29 07:22):

To by od tebe bylo hezký:) Koumal jsem to jen velmi zběžně, ale neviděl jsem žádnou možnost, jak získat vygenerované HTML (kromě poslání na My Spaces a kouknutí do zdroje stránky). Jde to nějak?

Anonymous (Út, 2011-12-13 18:05):

Texy!

Anonymous (Út, 2011-12-13 18:05):

Texy!

Komentáře jsou uzavřeny (blog je v read-only módu). Pokud mě chcete kontaktovat, můžete mailem.