👋 Nový obsah na borekb.cz

Info Tento blog je v "read-only módu" a nový obsah již nebude přibývat. O vývoji píšu na DevBlog.

PHP vs. ASP.NET - pokus o seriózní srovnání

Dávám ke stažení svoji bakalářku, která srovnává PHP a ASP.NET (PDF, cca 1MB). Toto téma je vždy poněkud ošemetné, proto si radši přečtěte, co od tohoto zhruba 40 stránkového dokumentu očekávat:

  • Práce vznikla v létě 2004 a srovnává poměrně aktuální PHP 5.0 s už poněkud zastaralým ASP.NET 1.1. Času neporučíš.
  • Srovnání probíhá především v následujících oblastech:
    1. Základy a způsob zápisu serverového kódu
    2. Syntaxe jazyků (za ASP.NET soutěží C#) s důrazem na podporu OOP
    3. Řešení typických úloh – přístup k databázi, zpracování XML, session management, webové služby
    4. Konfigurace
    5. Výkonnost
    6. Multiplatformnost
    7. Bezpečnost
    8. Rozšiřitelnost
    9. Produktivita
    10. Cena
    11. Vývojová prostředí
    12. Dokumentace, komunity
  • Všimněte si, co všechno práce v úvahu nebere – např. šablonovací systémy, různé komponentní nebo MVC frameworky a podobně. Mnoho lidí to bude považovat za vadu a já z části souhlasím, mým záměrem však bylo srovnat PHP tak, jak ho stáhnu z netu, s ASP.NET tak, jak ho stáhnu z netu.
  • Práce obsahuje pár chyb, kterých jsem si všiml až po dokončení, ale žádný zásadní plundr by tam být neměl.
  • Jakub Vrána práci četl a stále se mnou mluví, což je určitě dobrá zpráva :) Dokonce mi nabídl možnost vystoupit s tímto tématem na chystané PHP konferenci, ale jednak nejsem sebevrah a taky už tou dobou budu shánět práci kdesi v Manchesteru. Jakub své výhrady měl, ale nechci ho ochudit o možnost publikovat je na svém webu (pokud jste si někdo myslel, že je mrtvý, pak evidentně není).
  • Ne, René Stein práci nečetl.

Přeji vám příjemné čtení.

PřílohaVelikost
Bernard-PHP-vs-ASP.NET.pdf1.07 MB
Zařazeno do kategorií | | |
Jirka (Po, 2006-09-04 05:46):

Ahoj, je fajn, že nabízíš svoji práci ke stažení, nicméně v souvislosti s tím si dovoluji upozornit, že to nemusí být v souladu s regulemi vysoké školy. Např. VUT v Brně má na práci výhradní právo a není dovoleno ji volně šířit či nabízet ke stažení. Možná je tomu na VŠE jinak… :-)

Borek (Po, 2006-09-04 10:17):

Otázka regulérnosti zveřejnění mě taky napadla, ale nejsem právník a mohl jsem se tedy zmýlit. Vycházel jsem z toho, že např. na diplomku držím autorská práva já a škole musím udělit explicitní licenci k užívání díla (respektive bylo tomu tak do roku 2005 – licenční smlouva byla nutným doplňkem diplomky a já jako autor jsem měl dokonce právo s touto smlouvou nesouhlasit).

Pokud se však mýlím a na zveřejnění této práce si někdo ze školy bude stěžovat, situaci samozřejmě napravím.

Vojtěch Semecký (Po, 2006-09-04 15:41):

Držíš práva na cokoliv co napíšeš. Škola může třeba požadovat, aby si práci nezveřejňoval, ale to neznamená, že by škola měla na tu práci práva a mohla s ní nějak svévolně nakládat.

Zkrátka autorské právo vzniká automaticky vytvořením díla a přísluší tomu, kdo dílo vytvořil. Nelze se ho zříct, ani ho prodat. Nejsme v anglosaském světě copyrightu.

Anonymous (Út, 2006-09-05 19:13):

Tak to neni. To, o cem pisete, je autorstvi – neboli neprenositelna autorska prava. To je nepredatelne. Ale neco jineho jsou autorska prava, ktera lze prevadet a sem pak patri nakladani s autorskym dilem jak urcite autorsky zakon. Pokud tedy nebude urceno jinak, vsechna autorska prava nalezi autorovi. Pokud ale by chtel praci prodat, pak muze a pak jiz nebude mit pravo ji davat na internetu nebo kdekoliv jinde. Ale ten, kdo tato prevoditelna autorska prava koupi, tak ten nesmi nikdy porusit neprevoditelna autorska prava, tedy nesmi tuto praci vydavat pod jinym jmenem.

Llaik (St, 2006-09-06 09:25):

Zhruba tak, jak pises. Autorska prava na praci nikdo uprit nemuze, majetkova prava k praci jiz ano. Je to jako s programem, ktery tvoris v zamestnani – autorska prava k nemu ti nikdo uprit nemuze, ale majetkova prava nalezi zamestnavateli – tj. nemuzes s vyslednym kodem nakladat dle sveho, protoze k tomu nemas prava.

Takze by zrejme stalo za to zkusit zjistit, komu nalezi majetkova prava na tu seminarku. Autorska jiste autorovi, ale to automaticky neznamena, ze s praci muze svobodne nakladat, jakoby k ni mel majetkova prava.

Isac (Pá, 2006-09-08 15:25):

ono to zas tak žhavý nebude, třeba ČVUT FEL má archiv bakalářských a diplomových prací volně na webu, viz. https://dip.fel­k.cvut.cz/

Martin (Po, 2006-09-04 06:44):

Zombie, zombie, viděl jsem zombie… Utíkejte. No dobře, tak je nemrtvý, no.

rarouš (Po, 2006-09-04 08:57):

No práci si určitě přečtu, ale Závěr už mám za sebou a ve spoustě věcí musím oponovat ;)

ASP.NET není svázáno s VS, takže i jednoduchou úlohu stihneš napsat stejně rychle jako v PHP a navíc bude ještě o dost výkonější a rychlejší ;)

Jinak díky ;) Ale s PHPkem bych asi umře hlady :D

Borek (Po, 2006-09-04 10:27):

Asi to bude znít alibisticky, ale dnes bych už taky některé věci napsal jinak. Žádné zásadní změny, které by celkové vyznění otočily o 180°, bych však asi neudělal. (A v závěru netvrdím, že by bylo ASP.NET svázané s Visual Studiem – věty v uvozovkách neber úplně doslova :)

Rene (Po, 2006-09-04 09:58):

Zdravim Borku, te posledni vete nerozumim :) Abysem naplnil jeji literu, znamena to, ze bakalarku cist nesmim, abys nemel ve svem spotu errata? :)

Borek (Po, 2006-09-04 10:58):

Tu větu jsem myslel tak, že Jakub Vrána, jeden z největších expertů na PHP v Čechách, práci četl, zatímco René Stein, jeden z největších expertů na ASP.NET v Čechách, práci nečetl. Je tedy ověřená jen napůl :)

Upřímně řečeno je pro mě největším rizikem zveřejňování právě to, že se v očích lokálních odborníků znemožním. Jako student nemůžu mít nikdy stejnou úroveň znalostí a zkušeností jako někdo, kdo se v oboru pohybuje už řadu let, takže je vždy otázkou určitého štěstí, na jak kvalitní zdroje narazím, jak se čím nechám ovlivnit, kolik budu mít času si vše vyzkoušet a podobně.

Výměnou za toto riziko je zpětná vazba, které si velmi cením. Pokud tedy budete mít zájem, budu rád, když si práci přečtete, a ještě radši, pokud se dozvím případné připomínky a výhrady.

rarouš (Po, 2006-09-04 11:02):

Řekl bych, že po jejím přečtení, musíš dát Borkovi vědět a on to přepíše a ty se můžeš vyjádřit na svém blogu.

Rene (Po, 2006-09-04 11:17):

Práci si rád přečtu, snad jen pár poznámek k tomu, co je psáno ve vaší reakci Borku.

  1. Už dávno jsem přestal brát ohledy na mínění „autorit“., na to, že když někde něco řeknu, tak seznmožním apod. Můj přístup je = taději se o něco pokusit, i když s rizikem, že se mohu blamovat, než se stále obávat, že mě někdo „setře“ – nejlépe anonym anebo nějaka glorifikovaná „autorita“.
  2. Zkušenost z publikování – vždy se najde někdo, kdo si myslí, že všemu rozumí lépe než vy a bude se navážet stále dokola do nějakeho detailu v článku. Kdysi mě to jakoi prefekcionistu trápilo – dnes bez problémů přiznám chybu, věci opravím a nenechám se rozkošným přisprostlým slovníkem odradit. Speciální kategorií jsou neznámí čtenáři – všeumělové,kteří "vždy vědí vše lépe než já a kdyby je k vývoji pustili, tak dneska máme geniální SW i procesní postupy. Škoda že tito géniové i jejich schopnosti jsou stejně jako třeba neznámí vojáci a jejich bojový um nejlepšími tvůrci virtuálních realit. Ale to už odbíhám :)
  3. Vaší seminárku budu číst jako pokus o srovnání ASP.NET a PHP v době svého vzniku a neustále si budu opakovat, že nejde o dílko s ambicí být vyčerpávajícím komparačním dílem, ale „jen“ seminárkou z VŠ, kterou tedy asi ani autor nenapsal zcela z vlastního plezíru. :)
Borek (Po, 2006-09-04 11:26):

Jsem rád, že si uvědomujete především bod 3 :)

Petr (Po, 2006-09-04 21:32):

Tak na tu rpaci si necham cely vikend volno a pustim se do ni. I když srovnavat php a asp.net je jako srovnavat doc a xls ;)

Jan Zich (So, 2006-09-09 17:30):

Trochu jsem to proletl a nevsiml jsem si, ze by tam byla nejaka zavaznejsi zminka o life-cycle a serverovych komponentach, udalostech atp. To je to, co dela ASP.NET ASP.NET. Mam dojem, ze uz vubec tema prace bylo vybrano chybne. Je mi celkem jedno, za co kdo dostane titul, ale dulezitejsi je, co si z toho clovek odnese do zivota, a co bude nebo nebude dal sirit za bludy.

Borek (So, 2006-09-09 17:38):

Podle mého názoru je serverovým komponentám věnováno dost místa i s patřičným důrazem, viz kapitola 10.1.3.

Jinak na ekonomce se titul nezískává napsáním jedné delší semestrálky, ale složením několika bakalářských zkoušek (právo, ekonomie, IT, matika,…)

Android (Po, 2009-04-27 15:52):

Právě jsem dočetl Vaši bakalářku srovnávající ASP.NET a PHP. Pro mě jako člověka začínajícího s webovým programováním velmi přehledné a dobře pochopitelné. Díky.

Kubin (Po, 2010-06-14 21:22):

Tak jsem to prolétl a je to pěkné.

Pro mě jsou důležitější jiné rozdíly:

ASP.NET má výborný kompilátor, debuger a silnou typovou kontrola, po sestavení odhalíte mnohem více chyb a proti PHP to nemusíte to ani spouštět.

Dnes s ASP.NET 3.5 a frameworkem 4 je to ASP.NET úplně jinde, ale budiž.

Navíc, když umíte ASP.NET berete o cca 10 000Kč více než když umíte PHP při stejné praxi a to už důvod :-) To, že je PHP zadarmo/levné je spíš nevýhoda, zaměstná vás zaměstnavatel, který spíš šetří. To by měli vzít budoucí programátoři také v potaz. Krom toho je ASP.NET zajímavější, hravější a tvořivější, u toho se nudit nebudete.

Komentáře jsou uzavřeny (blog je v read-only módu). Pokud mě chcete kontaktovat, můžete mailem.