👋 Nový obsah na borekb.cz

Info Tento blog je v "read-only módu" a nový obsah již nebude přibývat. O vývoji píšu na DevBlog.

Google Chrome - inovace uživatelského rozhraní

Prohlížeč Google Chrome je událost týdne a všude se rozebírá, co tím Google plánuje, jestli je to konec Firefoxu a podobně. Já mám jasno, že prohlížeč v nejbližší době měnit nebudu, ale v komiksu, který je mimochodem krásným pohledem do mnoha interních detailů, mě zaujaly především 2 věci týkající se uživatelského rozhraní:

  • záložky nahoře
  • spojení adresního a vyhledávacího políčka (říkají tomu Omnibox)

Tak vypadá Google Chrome

Tak vypadá Google Chrome

Záložky nahoře se mi od začátku nezdáli. Mají hned několik problémů:

  1. Prohlížeč je za něco potřeba čapnout, když ho chci někam přesunout. Z komiksu nebylo jasné, jak to chromík bude řešit.
  2. Všechno, co je pod záložkou, by mělo být specifické právě pro onu záložku. OK, adresní řádek se za to považovat dá, ale co globální menu, toolbary, seznam oblíbených odkazů a podobně?
  3. Při brouzdání mám myš někde nad viewportem a jelikož je přepínání záložek častá operace, je lepší, když jsou záložky blíž než dál.

Po první letmé ale reálné zkušenosti musím říct, že v současné verzi záložky nahoře nevadí – okno čapnout a přesunou lze, a protože je zatím Google Chrome velmi holý browser (nemá menu, pruh oblíbených záložek apod.), zbylé výhrady zatím taky nejsou problém. Je ale otázka, zda tato ořezanost může Chromu vydržet i do reálného provozu. Přeci jen, lidi jsou zvyklí na věci jako bookmarks toolbar a podobně.

Nyní k tomu hlavnímu – spojení adresního a vyhledávacího řádku. No konečně!, říkal jsem si, když jsem to viděl. Jestli mi něco na současných prohlížečích opravdu vadí, pak je to právě existence dvou políček na to samé – přechod na nějakou stránku. Firefox používám už několik let a přesto se mi každý den několikrát stane, že si spletu klávesové zkratky Ctrl+K a Ctrl+L (tohle musel vymýšlet nějaký „inženýr“, „K“ je pro „search“ nádherně intuitivní, stejně jako „L“ pro „address“, navíc K je na klávesnici nalevo od L zatímco reálná pole prohlížeče jsou přesně obráceně – panebože!). Všechny moderní browsery teď pracují na chytrém adresním řádku, který prohledává historii, záložky a podobně a věřím, že to není nejsnadnější funkce na implementaci, ale odjakživa stačilo rozlišovat mezi zadáním „neco.cz“ a „hledaný výraz“, což by potřebu dvou rozdílných polí více méně eliminovalo. Google Chrome jako první odstraní přebytečné vyhledávací políčko a to považuji za největší inovaci v UI.

Poslední komentář bude patřit velikosti viewportu. To je na první pohled silná stránka Chromu, posuďte sami:


Porovnání šířky UI prohlížečů

Google Chrome má menší „chrome“ než Firefox 3 se schovaným menu a všemi lištami (mimochodem, menu se ve Firefoxu vyplatí schovat za každých okolností pomocí rozšíření Hide Menubar) a navíc nemá žádný status bar (což se mi třeba nelíbilo na Opeře – v posledních verzích už je ale naštěstí zapnutý – díky Honzovi M. za upozornění v komentářích). Pokud se navíc na obrázek zadíváte pozorně, uvidíte, že Google Chrome dokonce používá užší rámeček kolem celého okna (taková ta tenká modrá čára nalevo), takže je viewport zase o pár pixelů větší.

No nevím, je to něco za něco. Z předchozích třech variant i přes zdaleka nejtlustší chrome (UI prohlížeče) preferuji první možnost, tedy okno s pořádnou horní lištou (mám rád, když Windows aplikace vypadají jako Windows aplikace) a s bookmarks toolbarem – ten mi i přes všechny vymoženosti chytrých adresních řádků připadá jako nejpohodlnější pro opravdu rychlý přístup k často navštěvovaným stránkám.

Celkově jsem na další vývoj UI chromíka zvědavý – zatím dokáže nadchnout jednoduchostí, ale lze to tak udržet i do budoucna? Kam budou dávat své ikonky a tlačítka add-ony? No uvidíme…

Zařazeno do kategorií |
Martin Hassman (St, 2008-09-03 11:11):

Toolbar se záložkami se dá zapnout (jediný toolbar, který to má). CTRL+B

Borek (St, 2008-09-03 11:54):

Díky za upozornění, Chrome s lištou jsem přidal do obrázku porovnávajícího tloušťku UI.

vfb (St, 2008-09-03 22:24):

no pokud vám vadí šířka u Firefoxu, dají se nastavit tlačítka zpět a vpřed tak aby byly stejně velké a navíc sjou i minimalistické skiny jinak já bookmarkx lištu vypínám ihned po instalaci jakéhokoliv prohlížeče a nikdy ji už nezapnu, mám rád co nějvětší lebensraum a často navštěvované stránky si buď dám do popup menu (to je něco jako menu start, ale jde tam toho dám mnohem víc a je to součástí alternativního win GUI Litestep) ale s FF3 jsem si uvykl používat ještě jeden fígl: dám si stránku do bookmarků (nechci používat termin záložka, protože spousta uživatelů v tom má hokej a používá nesprávně tento výraz pro taby) a záložce přiřadím klíčové slovo /při zadávání je potřeba kliknout na tlačítko více a pak se objeví pole jak pro klíčová slova, tak pro podrobnější popis stránky, záložku pak aktivuji napsáním klíčového slova do adresního žádku

jilm (St, 2008-09-03 11:17):

A to chrome je ještě menší, když si to maximalizuješ – zmizí ještě ten modrý proužek.

LuKo (St, 2008-09-03 11:33):

Docela pěkná vychytávka je roztahovací textarea – užitečné.

Nepodařilo se mi přijít na to, jak se dostat na domovskou stránku jinak, než otevřením nového tabu. Nemáte někdo nápad?

A teď když píši tento post, jsem si všiml, že Chrome má docela chudý slovník na kontrolu pravopisu.

Jinak spokojenost a užívám si bleskové rychlosti.

Josef Strzibny (St, 2008-09-03 12:25):

Pokud Ti roztahovací textarea sedí, Safari ji má už dlouho, takže můžeš zkusit. Ostatně se divím, že ostatní prohlížeče to ještě nemají, člověk by pak nemusel vytvářet JavaScriptová řešení navíc.

myf (St, 2008-09-03 16:23):

Alt + home. Fungují tu skoro všechny „standardní“ klávesové zkratky, jenom jsem zatím nikde nenašel jejich oficiální seznam (dokumentace je vůbec dost skrovná).

Resieable textarea potěšila; taky už jsem na ni zvyklý z extenze Firefoxu.

Ronnie (St, 2008-09-03 11:48):

LuKo: Možnosti → Základy → Domovská stránka → Zobrazovat tlačítko Domů

LuKo (St, 2008-09-03 13:22):

Jsem slepoň. Děkuji ;o)

karf (St, 2008-09-03 12:05):

Žádná schovívavost není na místě, mně tyhle věci teda dost vadí. Nahoře chybí klasický aplikační pruh. Prostor pro drag and drop je malý, není za co to okno chytnout (zvlášť při víc záložkách). Kvůli chybějícímu menu musí člověk všechny funkce lovit v bůhvíjakých kontextových nabídkách. Úzké okraje ztěžují resizování okna (co když je mám právě kvůli tomu v OS implicitně zvětšené?). A do toho ještě ta odporná Google modř.

Prostě Google vůbec nerespektuje zvyklosti GUI operačního systému – vypadá nezvykle, chová se nezvykle, takže si na něj asi nezvyknu (ani jsem to neměl v úmyslu). Zajímavé ve srovnání s Firefoxem, jehož poslední verze se právě co nejvíc snaží splynout s OS v kterém běží.

Borek (St, 2008-09-03 12:18):

Souhlas, všechny tyhle věci mi na aplikacích taky obvykle vadí. Na Chromu ne, protože ho používat nebudu :)

LuKo (St, 2008-09-03 13:32):

Asi Vás to překvapí, ale existují lidé, kteří Vámi popsané chyby berou naopak jako přednost GCh ;-)

karf (St, 2008-09-03 13:58):

Nepřekvapí. Vím, že existují, říká se jim masochisté ;)

vfb (St, 2008-09-03 22:28):

já myslím, že na prostor pro chycení okna má vliv počet tabů (panelů) a ne počet bookmarků (záložek)

VfB (Út, 2008-10-28 10:21):

--> karf proč nesrovnáváš s MSIE 7, který nerespektuje dokonce zvyklosti svého vlastního OS, tím že přehodil lištu s menu a lištu s tlačítky nevím jak souvisí prostor pro drag & drop se záložkami (bookmars), které jsou schované v menu nebo mají stejný toolbar ať jsou dvě nebo dvacet jo a není náhodou MSIE 7 taky modrý? (aha omlouvám se, to je krásná Microsoft tm modř, to je úplně jiná barva než normální modrá)

--> borber jinak k těm klávesovým zkratkám, písmeno S pro search asi nejde použít z důvodu, že je vyhrazeno pro save (ukládání) a něšjak si nemohu vzpomenout na aplikaci, kde by se přes strl + s zapínalo hledání, proto muselo být zvoleno jiné písmeno, no a to L není address ale location (což mimo jiné funguje i v několika jiných programech), takže oni ty vývojáři, možná nebudou takoví blbci xD

Honza M. (St, 2008-09-03 16:11):

Opera má už defaultně stavový řádek zapnutý.

Borek (St, 2008-09-03 16:50):

Dík za upozornění, článek jsem aktualizoval.

Aleš Roubíček (St, 2008-09-03 17:44):

Já tedy používám Alt+D a Ctrl+E na adresní/ vyhledávací políčko a funguje to jak v IE tak ve FF :)

(Koukám, že i ve Chrome)

Daniel Srb ben Abraham (Po, 2008-09-15 21:59):

zkratka alt+d na adresni radek uz tu padla, je mile po ruce… a tak zbyva prostor pro maly subjektivni vyzblept:

Od doby co pouzivam jako primarni pocitac notebook jsem jeste rozsiril svoji paletu klavesovych zkratek a tak mi Chrome pripadal naprosto plynule pouzitelny, az tak ze jsem si uvedomil, ze jsem v nem a ne ve Firefoxu a ze zkousim Chrome ve chvili, kdy jsem si chtel pridat bookmark do delicious pomoci extension a ono mi to na ctrl+d neotevrelo okynko s tagama…

Dany (So, 2009-05-09 17:29):

Google chrome MÁ status bar.

Otevři si novou stránku.

Podívej se dolů na levo.

Tak tohle je chromovský status bar. Tak takhle se prosím šetří místo. Haf.

RomanL (Čt, 2009-10-08 14:11):

CTRL-L = LINK ;-)

Komentáře jsou uzavřeny (blog je v read-only módu). Pokud mě chcete kontaktovat, můžete mailem.