👋 Nový obsah na borekb.cz

Info Tento blog je v "read-only módu" a nový obsah již nebude přibývat. O vývoji píšu na DevBlog.

Proč se mi v Opeře špatně brouzdá

Když se na Lupě objevil článek Proč Opera nedohání Firefox a Internet Explorer?, těšil jsem se, že se konečně dozvím, proč jsem na Operu i přes její údajnou vychytanost stále ještě nepřešel. Ačkliv se mi glosa sama o sobě líbí, je zaměřená hlavně na to, že Opera má problém, ale už ne tolik proč (ačkoliv pár myšlenek samozřejmě zaznělo). Jelikož jsem v poslední době Operu čas od času používal, mám teď poměrně jasno, proč se mi v ní špatně brouzdá.

1) Chybí stavový řádek. Tohle je hodně subjektivní záležitost, ale osobně považuji stavový řádek za jeden z klíčových elementů uživatelského rozhraní libovolné aplikace. V dnešní honbě za každým pixelem pro maximalizaci pracovního prostoru to často odnese tento nevinný úzounký proužek, je to ale právě on, který je pro mě jakýmsi záchytným bodem, když mám problém. Stránka se nenačítá? Mrknu do stavového řádku a uklidním se, že je jen asi trochu pomalejší net. Odkaz vypadá podezřele? Kuk do stavového řádku a vidím plné URL. Stránka by měla fungovat a nefunguje? Aha, stavový řádek hlásí JavaScript error. V Opeře se prostě cítím nesvůj, protože nemám feedback k tomu, co se právě děje a proč se tak děje.

Ano, vím, že načítání stránky je nějak indikováno v adresním řádku. A že se stavový řádek dá zapnout (velmi inteligentně v menu View > Toolbars). Ale i s těmito věcmi mám neodbytný pocit, že mám možná před sebou schody do nebes, bohužel však bez zábradlí.

2) Uživatelské rozhraní jako celek mi prostě nesedí. Odjakživa jsem příznivcem nativního vzhledu aplikací na daném operačním systému, a proto mi třeba vadí, že mě Firefox nutí měnit uživatelské návyky. Opera na tom není o nic lépe a v některých ohledech dokonce ještě o trochu hůře (aspoň ten scrollbar je ve Firefoxu normální). Správně na to jde podle mě třeba Maxthon.

3) Opera si věci dělá po svém. V průběhu času jsem narazil na řadu menších nebo větších odlišností od majoritních prohlížečů, pro které nevidím žádný výrazný důvod. Tak například když vyplníte formulář, odešlete ho metodou POST a na následující stránce zmáčknete F5, Firefox i Internet Explorer se vás uctivě zeptají, jestli chcete formulářová data odeslat znovu. Ne tak Opera – nevím, jestli data natvrdo odešle nebo naopak neodešle, ale prostě stránku načte znova a ani necekne. Nebo pamatování hesel – je tam nějaký Wand nebo jak se to jmenuje, jehož nutnost mi naprosto uniká. FF i IE fungují jednoduše a intuitivně. Nebo až příliš agresivní cachování. Takových drobností je víc a asi to jsou právě ony, které vytvářejí nepříjemný celkový dojem.

Pak mám v zásadě ještě 2 důvody, proč Opera ne-e, ale ty už nejsou tak přímou vinou onoho prohlížeče:

  • Firefox je pro webového vývojáře daleko lepším nástrojem, především kvůli Firebugu.
  • Kupa stránek není pro Operu odladěných.

Sečteno podtrženo, zůstávám u svého oblíbeného prohlížeče a na Operu asi jen tak nepřejdu. Rád ji používám jen na jednu věc, a to na testování JavaScriptu. V porovnání s Firefoxem je ďábelsky rychlá.

Zařazeno do kategorií | |
Tomáš Fejfar (St, 2007-05-02 23:48):

Ona je vubec dablesky rychla. Ve vsem. A ma mnohem mensi naroky na pamet nez FF, ale stejne ji bezduvodne nemam rad. Zkusil sem ji pouzivat tyden a pak sem se rad vratil k FF.

Borek (Čt, 2007-05-03 12:45):

No abych pravdu řekl, celkově jsem rychlostí tak úplně nadšen nebyl. Od prohlížeče potřebuju výkon ve 2 případech: zaprvé při startu a zadruhé při zpracovávání JavaScriptu. Výrazný výkonnostní rozdíl jsem zaznamenal u JavaScriptu, ale startup žádný zázrak nebyl (ačkoliv samozřejmě o poznání rychlejší než lenoch FF).

Petr Brádler (Čt, 2007-05-03 01:34):

Stejný „problém“ mám já s FF. Připadá mi pomalý, těžkopádný, neumí toho moc. On to problém není, protože FF otevírám pouze při ladění webů.

Stavový řádek Opera má – myšleno řádek, kde se zobrazí plná adresa odkazu. Když vydržíte 1 sekundu s myškou nad odkazem, zobrazí se i tam.

Další PRO pro Operu: když ji zavřu, pamatuje si otevřené taby; boční panel s informacemi (historie, přenosy, info o webu, poznámky ad.); když si doplníte Webdevelop Toolbar je tam opravdu moc věcí (různé formy zobrazování, práce s formuláři, práce s obrázky, DOM ad. – o tom by mohl být celý článek); vyhledávání přes „klíčová písmena“ + slovník;…

Asi namítnete, že hodně věcí lze doinstalovat i do FF, ale Opera to má již v základu. Navíc když přecházím na nový OS a instaluji Operu znovu, stačí mi nahrát soubory nastavení a během pár sekund mám stejnou operu, kterou jsem měl předtím.

alian (Čt, 2007-05-03 07:07):

FF si tak isto pamata otvorene taby po novom spusteni bez akychkolvek rozsierni…

co sa tyka samotnych roszireni vystacim si z jedinym – Firebug, kam sa nan hrabe nejaky webdeveloper toolbar…

zaloha a prenesenienastaveni je otazkou par sekund, tak isto nieje problem si naklonovat provil na viac systemov a synchronizovat medzi sebou zalozky, naposledy otvorene stranky co cookies :)))

Opera mi pride dost neohrabana, ale kolko ludi tolko chuti. Len som chcel poukazat na to ze v podstate nevie nic naviac okrem nepouzitelnych widgetou

carnero (Čt, 2007-05-03 08:26):

Pokud někam přecházím, zálohuji si adresář Firefoxu a nemusím klikat… prostě ho na dalším počítači nakopíruji na příslušné místo a mám ho PŘESNĚ takový, jaký jsem měl (vč. historie stránek, záložek, nastavení…). To moc důvod není.

A máš pravdu, že v Opeře je všechno již nainstalované. Ale třeba mě tohle právě vadí – nechci tam mít hromadu věcí, které jen překáží v menu a nikdy je nepoužiji.

Ale každý nechť si vybere sám :)

ameeck (Čt, 2007-05-03 05:21):

To já zae už jsem alergický na dotaz zda-li odeslat data znovu, Opera normálně stránku vytáhne z cache, nic neodešle. Jakmile se naučíte používat wand přes Ctrl+Enter, tak je to naprosto intuitivní záležitost, naopak mi řekněte, jak v IE nebo FF pouíž víc uživ. jmen a hesel na jeden formulář?

Je více než jasné, že Opera bude vždycky prohlíže of-taste a že masově nepřiláká, ale tyhle argumenty už jsme tu měli nespočetněkrát.

Oswald (Čt, 2007-05-03 12:06):

„To já zae už jsem alergický na dotaz zda-li odeslat data znovu, Opera normálně stránku vytáhne z cache, nic neodešle.“

Opera při F5 udělá uplně ten samý request (plus přidá „Cache-Control: no-cache“) jako po prvním načtení, tedy včetně POST dat. Jediný rozdíl oproti FF/IE je tedy ten, že se na nic neptá (což mně osobně vyhovuje).

Borek (Čt, 2007-05-03 12:51):

No vidíš, to mně by zase vadilo, že Opera bez optání odešle data na server. Neříkám, že je velký modální dialog v IE a FF ideální (umím si představit lepší řešení), ale aspoň mám nad věcmi kontrolu.

Další věc, která naznačuje, že na to Opera nejde dobře: ty i aameck určitě Operu znáte dobře a přesto máte rozdílný názor na to, co se stane po F5. To by se u dobře navržené aplikace nikdy nemělo stát.

Borek (Čt, 2007-05-03 12:54):

„naopak mi řekněte, jak v IE nebo FF pouíž víc uživ. jmen a hesel na jeden formulář“

No přece zcela intuitivně: zadám jméno (nebo jeho prvních pár písmen, nebo prostě myší klepnu do políčka) a heslo mi doplní prohlížeč. Nějaké tlačítko s kouzelnickou hůlkou je pro 99% uživatelů zbytečné a pouze komplikuje uživatelské rozhraní.

Libor (Čt, 2007-05-03 06:04):

Já Operu nepoužívám proto, že do ní není možné přidat lištičku Seznamu a toolbar Googlu.

mkds (Čt, 2007-05-03 06:40):

Opera stavový řádek má. Stačí ho zapnout v Přizpůsobení vzhledu – lišty – průběh načítání. Těžko se bez něj pracuje…

Martin Hložek (Čt, 2007-05-03 06:55):

Kdyby všechny uživatele trápili jen tyto věci, to by bylo prima… Stavový řádek jde zapnout na dvě kliknutí, uživatelské rozhraní lze přepnout do „Nativní Windows“ na 4 kliknutí, Wand je naprosto subjektivní záležitost (řekl bych, že se spíše jedná o nepochopení principu). Pravdou je, že kdyby Opera po instalaci nabízela nativní vzhled, pouze adresový řádek, taby a tlačítka vpřed, zpět a domů, uživatelé by brblali asi podstatně míň.

Borek (Čt, 2007-05-03 12:57):

„Pravdou je, že kdyby Opera po instalaci nabízela nativní vzhled, pouze adresový řádek, taby a tlačítka vpřed, zpět a domů“

… tak bych neměl nejmenší důvod tenhle článek psát. Opera ale dělá tu chybu, že se tvými doporučeními neřídí. „Aplikace je tak dobrá jako její výchozí nastavení.“

P.S. Ani pak bych asi Operu nepoužíval kvůli těm dvěma bodům, co jsem napsal na konci článku. Rozhodně bych jí ale byl více nakloněn.

VfB (Čt, 2007-05-03 07:00):

já přestal Operu používat zejména proto že neumí zvětšit písmo a zobrazit jen část zdrojového kódu, ten zdroják jde možná doinstalovat přes plugin, to zvětšování textu asi ne a přitom to často potřebuje i běžný uživatel, který nepáchá žádné vlastní weby taky mi vadí, že M2 (pošťák) neumí mail šablony díky čemuž nelze použít pro pracovní maily ve většině firem

Anonymous (Čt, 2007-05-03 08:31):

Neumí zvětšit písmo?? Stačí zmáčknout +!

Acci (Čt, 2007-05-03 10:41):

Ano, neumí. Tím se totiž zvětší celá stránka a ne jen písmo, jako ve Firefoxu.

Amoondre (Čt, 2007-05-03 07:03):

S clankom sa da suhlasit. Ja sam pouzivam jak Operu tak FF a to v pomere 50:50. Jednoducho uz mam casom vychytane, ktore pravidelne stranky nechavam otvorene vo FF a v Opere brouzdam. Je to o tom, ze skuseny uzivatel skusa, az kym nepride na to co jemu vyhovuje a neexistuje program, ktory bude plne vyhovovat kazdemu.

Ivo Toman (Čt, 2007-05-03 07:07):

No já Opeře také nepřišel na chuť. Asi jsem si už tak zvykl na firefox, že mi na něm nic nechybí. Pluginy co potřebuji (webdeveloper toolbar, PageRank status, IE tab, Opera view,..) jsem si doinstaloval a jsem maximálně spokojený

tiso (Čt, 2007-05-03 07:13):

Zvláštne ako veľmi sa líšia názory rôznych používateľov prehliadačov. Základ je jeden – udržať alternatívne prehliadače, doba temna (IE only) tu už bola…

Daniel Srb ben Abraham (Čt, 2007-05-03 07:17):

Juchůů, vzhůru na flám (flame)! (To je taková „debata“ kde jde o ty vychválit co máme rádi a používáme a zároveň pomluvit to, co neznáme a ponížit ty, kteří to používají.)

Takže Petře Brádlere:

Stejný „problém“ mám já s FF. Připadá mi pomalý, těžkopádný, neumí toho moc.

Co nepracuji na pomalých počítačích (tzn CPU cca za 2000 Kč a víc v dnešních cenách) s 1 GB RAM a více, nejsem schopen zaznamenat rozdíl.

Další PRO pro Operu: když ji zavřu, pamatuje si otevřené > taby;

Stejně tak FF, ano, nezeptá se to při prvním zavření JAKO v Opeře…

boční panel s informacemi (historie, přenosy, info o webu, poznámky ad.);

Stejně tak FF s All in one sidebar

když si doplníte Webdevelop Toolbar je tam opravdu moc věcí (různé formy zobrazování, práce s formuláři, práce s obrázky, DOM ad. – o tom by mohl být celý článek);

Ano Webdevelop Toolbar, zkusil jsem to použít, ale bylo to k ničemu, srovnávat to s podobně pojmenovaným rozšířením pro FF je urážka.

Vyhledávání přes „klíčová písmena“ + slovník;…

jako ve FF

Asi namítnete, že hodně věcí lze doinstalovat i do FF, ale Opera to má již v základu.

Tohle slyším pořád (kdopak to rozšířil… ; ) ale sám doporučujete cosi doinstalovat, zajímavá schizofrenie.

Navíc mi prosím ukažte někoho, kdo ví něco o software a kdo je příznivcem řešení „všechno v jednom programu“ místo systému plug-inů, API, modularity prostě…

Je dobře že FF tyto věci neobsahuje a každý, kdo má tu potřebu, si ho může doladit.

Holá Opera taky není dokonalý vývojařský nástroj, ale masám by stačit mohla, to je pravda… (omlouvam se, ale nemohl jsem si pomoct : )

Navíc když přecházím na nový OS a instaluji Operu znovu, stačí mi nahrát soubory nastavení a během pár sekund mám stejnou operu, kterou jsem měl předtím.

To same platí i pro Firefox, a ostatně pro skoro kteroukoliv aplikaci využívající složky Documents and Settings…

To je vše?

Tak ja přidám jedno jediné slovo. Mimochodem poslední dobou s tím rychleji řeším i problémy stránek v IE a Opeře…

FIREBUG

P.S.: A není to jedno? Proč sakra ztrácíme čas dohadováním se kdo má lepší pistolku, místo abychom dali něco užitečnýho dohromady?

Petr Brádler (Čt, 2007-05-03 08:33):

Jak píšete, když někdo dělá ve FF dokáže si ji přizpůsobit, jiný dělá s Operou a je to stejné. Je to o preferencích a oblíbenosti. Schválně jsem proti FF neřekl nic, protože na flám jsem se nechystal. :)

PS: Pravda, takové žabomyší války mě nebaví, to už ten čas investuji do něčeho užitečného.

Borek (Čt, 2007-05-03 13:01):

„jiný dělá s Operou a je to stejné“

Není to stejné kvůli různému stupni kompatibility stránek a kvůli (ne)dostupnosti rozšíření (nic jako Firebug pro Operu neexistuje, pokud se nepletu).

P.S. Tohle je jen test, Petře, jestli sleduješ žabomyší války nebo trávíš svůj čas produktivně :)

Petr Brádler (Čt, 2007-05-03 13:16):

Již zmíněný Webdevelop Toolbar toho umí hodně, ale popravdě já takové věci nepoužívám (Firebug ani Webdevelop), jen pár maličkostí. Na úpravy kódu používám jiné programy a dokážu v něm číst velice dobře.

PS: Komentáře zpětně kontroluji, jen tak pro pořádek. :) Lepší je to sice s RSS, ale tady jsem ho nenašel, tak se 2× za den mrknu, jestli něco nepřibylo.

carnero (Čt, 2007-05-03 08:22):

Opera je rychlá – to mi tvrdí snad každý, tak jsem strávil už několik hodin se stopkami v ruce. Není to moc přesné, ale orientačně to stačí. A když má Firefox 2 dost paměti (ano, žere, v mém případě typicky 60 až 100 MB) je rychlejší. Nemůžu si pomoct a ty stopky také ne, téměř vždy dokončí vykreslování stránky rychleji než Opera 9.1 – beru od odklepnutí URL. Extrémním případem je pak pětimegová stránka phpMyAdminu, kde je ten rozdíl už řádově desítky sekund.

Buďto je něco shnilého na mé defaultní instalaci Opery nebo něco velmi dobrého na mém Firefoxu :D

Borek (Čt, 2007-05-03 13:02):

Mám podobný pocit. Zoufale pomalý je jen náročný JavaScript, jinak to zas tak dramatický rozdíl není.

Orion (Čt, 2007-05-03 08:52):

Proc ja nemam rad ff a presel sem na operu byl prevazne jeden duvod. A to, ze pri dlouhem nacitani nejaky stranky ff obcas neprijemne zatuhne a neda se s ni vubec nic delat. Opera tento problem nema. Jinak co se tyce nastaveni atd verim tomu, ze pomoci pluginu muzou mit oba probhlizece tytez moznosti. Ale vsichni vime, ze ff sux hard.

Borek (Čt, 2007-05-03 13:03):

Jo jo, to se bohužel stává. Myslím, že je to většinou nějakým komplikovaným JavaScriptem (efekt tady, efekt tam, já se z toho podělám). Tady ff sux hard.

Monty (Čt, 2007-05-03 08:58):

A proč nezmíníte jedno obrovské plus Opery, a to integrovaný e-mail klient a rss čtečku? ani jedno FF nemá, pokud vím. vím, že ve FF můžu vidět jestli mám nějaký nový mail, ale pro jeho čtení musím spustit Thunderbird. spory FF vs. Opera jsou víceméně jenom o zvycích uživatelů. Tento článek do toho taky spadá, vyplývá především ze slabé znalosti Opery.

Borek (Čt, 2007-05-03 13:05):

Možná je pro někoho přítomnost klientů pro jiné protokoly plusem, ale pro mě je to třeba naprosto nepodstatné (GMail plus Google Reader).

Jinak abych cítil problémy v uživatelském rozhraní, nemusím být expert.

ano ny mouse (Po, 2007-07-09 19:09):

..jenom bych doplnil, ze rss jsou v FX podporovany jiz velice dlouho (aka live bookmarks) a opravdu nevidim duvod proc by tam meli opet cpat e-mail klienta kdyz FX vzniknul (castecne) prave jako oprosteni mozilly suite (dnes seamonkey) od takovych zbytecnosti..

karel (Čt, 2007-05-03 10:22):

proc nepouzivam Operu. 1. na 90% stranek zmensuje o 1px pismo. reknete si, ze o nic nejde? jenze kdyz prohlizec nativne udela z 11px pisma 10px a z 10px nasledne 9px, tak je to necitelne. 2. nenasel jsem vyvojove nastroje pro web designery, obdoba Web Developer pro FF nebo IE.

VfB (Čt, 2007-05-03 11:16):

--> monty M2 (mail) je naprosto supr, když si na něho zvykneš, ale pokud ho potřebuješ používat v zaměstnání a firma trvá na posílání mailů ve firemním stylu (šablony) tak je na dvě věci :( a RSS umí i nový JESPR o x variantách čteček pro FF nemluvě --> karel jj a navíc se často stává, že má problémy s češtinou, písmena s diakritikou jsou často zobrazeny menší nebo i jiným fontem než zbytek textu

mata (Čt, 2007-05-03 12:57):

na 90% stranek zmensuje o 1px pismo

Není chybou Opery, ale tvůrce stránek (já vím, pro uživatele je to v konečném efektu jedno,, vyplývá to z jiného zaokrouhlení velikosti písma definovaného v relativních jednotkách

navíc se často stává, že má problémy s češtinou

na Win určitě a na Linuxu v nových buildech už také ne, tyto problémy už byly vyřešeny

Rysák (Čt, 2007-05-03 13:25):

Vy jste asi úplně hloupý!!! Takové nehorázné nesmysly, co tu píšete… pokud to chcete probrat, zkontaktujte mě na email.

rarouš (Čt, 2007-05-03 14:03):

Po kolečku Firebird – Opera – Firefox – Netscape Browser jsem nakonec skončil u IE7 a jsem spokojen. Je dostatečně rychlý, kompaktní a přehledný, co víc si můžu přát? Pluginy a rozšíření existují do všech prohlížečů, každý si je může přizpůsobit ke své potřebě, tak o co jde? Operu pouštím pouze na IRC nebo Torrenty, nebo když kontroluji vykreslení layoutu – většinou je stejně vše ok. Dlouho jsem ji používal jako default, ale prostě to není ono… A ruku na srdce, pluginy přeplácaný Firefox taky není to nejlepší na každodenní používání, nehledě na to jak ve spojením s FireBugem leekuje pamět… Takže jako pracovní nástroj ok, ale na každodenní používání už nikdy :D

Borek (Čt, 2007-05-03 20:59):

Návrat k velkému éčku jsem zaznamenal u kupy lidí, ale upřímně řečeno jsem o tom nikdy ani vážně neuvažoval. Jestli mě Opera čas od času něčím otravuje, tak pro IE to platí ještě daleko víc.

GUI je podle mě krokem kamsi – asi ne zpátky, ale prostě zcela mimo. Doufám, že příští verze znovu začne připomínat nativní Windows aplikaci (možná to je na Vistě lepší, ale v XP si fakt říkám, kam při vývoji sedmičky dali všichni designeři v MS rozum). A taky mi ta potvora blokuje snad úplně všechno – pořád musím někde klikat a něco povolovat. No prostě k přechodu na IE nemám nejmenší důvod.

Ale asi to není tak špatný prohlížeč, když ho pár stovek milionů lidí používá :)

rarouš (Pá, 2007-05-04 15:47):

Tak ve Vistách nativně vypadá :) Na to blokování, si musíš upravit Bezpečnostní pravidla. Hold daň za to, že jsme obklopeni blbcema, kteří se snaží škodit…

LLook (Čt, 2007-05-03 16:56):
  1. U prvního bodu jsme na tom stejně, proto mám stavový řádek zapnutý a proto mám průběh načítání nastaven „pod načítanou stránkou“ (pak ukazuje víc informací, například rychlost stahování).
  2. Uznávám, že UI je trochu netradiční, ale protože už jsem zvyklý, obhajoba by byla zaujatá. Tohle vynechám.
  3. Něco mi vyhovuje (kešování), něco ne (nesnáším ukládání hesel, tedy i Wand). Naštěstí se toho hodně dá nastavit, i to kešování.

Taky mám radši aplikace, které vypadají jako ostatní aplikace a nejradši používám aplikace ve výchozím nastavení. Opera je takovou výjimkou, ani nevím proč.

Béďa (Čt, 2007-05-03 17:55):

To co se tady řeší jsou více méňě prkotiny, na které se dá zvyknou nebo je obejít ve FF i v Opeře.

Jediný důvod, proč používám Operu je ten, že si můžu konfigurací .ini souborů totálně překopat UI – nabídky po kliknutí pravým tlačítkem ve stránce, na odkaz, obrázek… přeházen veškerá tlačítka, menu, panely… můžu přidávat js funkce nebo spouštět externí aplikace, po kliknutí do stránky mám třeba v menu „Zobrazit v IE 5.5, 6, 7“

FF má na druhou stranu výhodu v pluginech, do opery si sice můžete přidat do menu vlastní JS, ale možnostem pluginů se to nevyrovná.

Isac (Čt, 2007-05-03 22:03):

Opera mě nejdřív upoutala uživatelským rozhraním, příšlo mi prostě nějaký svižnější a navíc se mi líbila jeho modularita. Přesouvání ovládacích prvků odněkuď někam, jejich přidávání a odebírání.

(todle je až celkem s podivem, protože z principu nesnášim aplikace co se nechovají podle zažitých principu operačního systému a vypadají jinak, tedy většina „multiplatformního“ softwaru)

Navíc v té době měla pro mě celkem důležité funkce, schopnost zapomatovat si otevřené záložky a měnit jejich pořadí.

Postupně jsem začal používat i emailovýho klienta a RSS čtečku, nemůžu si to vynachválit :)

knedle (Pá, 2007-05-04 23:27):

Operu vyuzivat jako vyvojovy program lze jen do urcite miry – i kdyz si clovek nainstaluje WebdevToolbar a OperaDevTool – nikdy nedosahne kvality Firebugu

to ze FF krade dobre veci z Opery a Opera od FF je uz nekolikaleta klasika (allinsidebar, mousegestures, webdevtoolbar, notes, upravovani list atd) – neni tedy nutne si zde dokazovat co je a neni na FF a Opere

k bodum:

  • uz si nepamatuju, jak to ma opera nastavene, ale krom ukazatele „kolik toho uz mam / kolik toho jeste bude“ je to naprd – ovsem jako default by mozna pomohl – kdyby udelali nejaky jiny styl tohoto ukazatele – napr do praveho dolniho rohu kruh, ktery by se plnil ve stylu ubihajicich sekundove rucicky (ale do 100%/12hod, ne stale dokola…) – bylo by to dostacujici // kam vede odkaz ukazuje primo pod ukazatelem, takze tohle jako duvod nevidim
  • naopak – uzivatelske rozhrani je uz nekolik verzi temer stejne a kdyz se mrknes na to jak vypadaji FF a EI 7 je to jenom jeji kopie – ja bych ta maximalne zvetsil tlacitka aby byly vetsi (a vyraznejsi a hezci)
  • F5 a POST – filozoficka otazka – ci je to problem – blbeho programatora nebo prohlizece ktery neupozornuje? a dalsi drobnosti ktere rozciluji – myslim ze kazdy z nas je dokaze najit na svem oblibenem prohlizeci

jak uz sem zminil – jako develop nastroj je FF lepsi – ale proc se opera tedy neprosazuje?

problem je prave v tom, ze FF je vice develop – lide co s nim pracuji ho pak chteji i na cizi pocitace, ktere instaluji -protoze i po defaultni instalaci je doupravuji do „pouzitelneho stavu“ – a kazdy z nas tam hodi svuj oblibeny – a uz jen z tohoto hlediska – se proste musi 40% FF rozsirovat rychleji nez 8% opera – proste zaspala start a ted se veze a nedari se ji najit zadny pridavny motor, ktery by ztratu dohnal

muj postup pro zviditelneni opery by byl nasledujici:

  • zvetsit tlacitka
  • pridat status bar pri nacitani stranky jako default – nebo alternativu (viz navrh nahore)
  • na prvni zobrazene strane po nainstalovani mit prehledne vysvetlene hlavni vyuzitelne vlastnosti – mouse gestures, Wand a postrani panel a moznost pridani vyhledavacu do quick searchu)
  • dodelat automaticky update na 1click

mmchd – uz je FF plugin kopirujici Operi rychle spusteni?

jo a jsem operar telem i dusi :]

mir (Po, 2007-05-07 00:15):

jen pár věcí z opery :

  • zobrazování načítání má opera nejen s detailními info pod stránkou, ale i v zjednodušené podobě v adr. řádku ..
  • šifrované ukládání hesel( wand) opera nabízí jako možnost s tím, že je lze ukládat jak pro str. tak i pro server nebo také vůbec .. při přihlášení se na str. kde máte víc účtů potom nabízí volbu výběru jednotlivých účtů
  • integrovaný mail klient s náhledy místo složek se super rychlým vyhledáváním – best
  • rss čtečka – jednoduše v pohodě
  • speed dial – super
  • torrenty si s operou jednoduše stáhnou i lidé co o bittorentu neví vůbec nic
  • možnost přizpůsobit str. jedním klinutím šířce monitoru – super
  • rychlý chat – zadáte ard. irc serveru a už chatujete přímo v okně opery
  • jedním kliknutím na volbu v kontext.menu odešlete str. k prověření zdroj kódu
  • při stahování má bezvadné přehledné okno přenosů s detailními info – pruhem průběhu
  • při přerušení stahování – opera bezchybně naváže tam kde jste stahování skočili – možnost přerušit stahování a pokračovat v něm třeba zítra
  • možnost voleb editace – nastavení každé str. ( správce serverů – cookies, scripty atd) na jeden klik
  • vyhledávání na str. se zvýrazněním – super
  • vyhledávání z adresního řádku – napíšete počáteční písmeno vyhledávače ( g – google, s – seznam atd.) + hledaný výraz dáte enter a hotovo
  • možnost zakázání logování předešlé adr.
  • možnost nastavení, povolení zakázání cookies třetích stran
  • gesta myši = operní klasika
  • jednoduchá možnost uložit otevřené skupiny záložek jako session-relaci – potom stačí jeden klik a celé skupiny záložek – stránek se rovnou otevřou
  • možnost nastavení spouštění opery s relací, nebo s naposled otevřenými založkami
  • kliknutím na ouško záložky se vrátíte na předchozí stránku – super
  • kolečkem myši jednoduše listujete mezi otevřenými záložkami a to klidně i v celoobrazovkovém modu
  • 1000ce widgetů – jeden klik a máte přesné jednoduché pravítko, druhý klik a stahuje video z youtube atd.
  • možnost ovládání opery hlasem
  • acid test na 1
  • Developer Console – ladění- editace str. přímo v okně opery s aktualním náhledem
  • prohlížeč dodržující standarty
  • atd. atd. atd.

to že je rychlá, jednoduše detailně konfigurovatelná, atd. už bylo řečeno mnohokrát – to, že se tvůrcům tohoto super prohlížeče podařilo do tak malého kódu vměstnat tolik funkcí, svižně a prakticky běžících je obdivuhodné..

otázka: Proč Opera nedohání Firefox a Internet Explorer? odpověď : Protože už je dávno před lety předběhla ..

otázka v titulku : Proč se mi v Opeře špatně brouzdá odpověď : ..protože ji neznáte, neovládáte a neumíte využít ani použít..

něco jako: proč se mi špatně jezdí v rollsroysu s automatickou převodovkou, když v trabantu snadno zaroštuji tou pákou pod volantem a už valim ..

uvedený článek mi přijde jak od člověka co si poprvé spustí photoshop a řekne: hmm tak to je na nic soft. – složitý, nepřehledný, špatný s obtížnou prací v něm – zlaté malování ve windows ..

Borek (Po, 2007-05-07 11:54):

Opera nepochybně své výhody má a jsem rád, že ti vyhovuje, ale možná bys byl sám překvapen, kolik položek z tvého seznamu není specifických pro Operu. Firefox plus dvě tři rozšíření (ano, dvě tři, nikoliv dvacet třicet) pokryje 90% tvého seznamu při zachování ostatních výhod, které ve srovnání s Operou má (dostupnost rozšíření, větší procento bezproblémově fungujících stránek apod.).

Důvod, proč má Opera jen pár procent uživatelů, je ten, že oněch pár unikátních funkcí využije právě jen pár procent uživatelů. Pokud jsi jedním z nich, je prima, že můžeš zadarmo používat program plný zajímavých funkcí. Pro nás ostatní běžné smrtelníky (ačkoliv třeba já očekávám od prohlížeče 1000× víc než průměrný brouzdal) je Firefox naprosto dostačujícím řešením, které má více výhod než nevýhod.

P.S. To srovnání Rolls Royce s trabantem je zajímavé, ale nejsou to právě příznivci Opery, kteří neustále argumentují nějakou přizpůsobitelností a tak? Osobně cítím určitou podobu mezi „zaroštováním páky“ a „editací INI souboru“. Ale to už je trochu OT.

mir.bohem (Út, 2007-05-08 02:43):

jj.. v poho .. me Opera vyhovuje, ale tim nerikam, ze je Firefox spatny ani ze by byl od Opery horsi

Firefox nabizi v podstate to same co Opera akorat, ze obracene – do " holeho programu " si kazdy muze pridat co chce.. ja jsem mu sice " na chut neprisel", ale nikomu ho nehanim ani neberu ..- vzdy ma vse sve + a minusy, mam nazor ten: at si kazdy „brouzda a tvoří“ s tim co se mu libi a co mu vyhovuje..

jenom jsem reagoval na clanek, ktery byl az prilis prikre jednostrane srazejici, tak aby se ta balance krapet vyrovnala .. .-)

Lukas (Čt, 2007-05-10 10:18):

ja jsem asi do září 2006 používal Operu jako jediný prohlížeč, dokonce jsi ji používal i jako mail klienta… má některé funkce, které ostatní prohlížeče nemají nebo se musí zapínat pomocí pluginů (pracné hledání a ne vždy je to to samé), ale bugy od verze 9.01 (používám pouze linux již osmým rokem) a uživatelská podpora ze strany Opery mě donutily přejít na opensource prohlížeče

z tohoto článku mám spíš pocit, že je mimo a nějak váhám pročítat zbytek webu a někdy se sem vracet, ikdyž pro seo je to dobré :)

jinak v linuxu jsem stavovou řádku neviděl nikdy, ikdyž jsem si ji zapl a widgety vůbec nefungovaly :)

hezký den všem

tonn82 (Čt, 2007-07-26 19:06):

Další zbytečný „článeK“ a další zbytečná diskuze… (a zbytečný komentář :)

snop (Pá, 2007-10-19 17:47):

Proc pouzivam Operu ? Duvod je jednoduchy. Zalozky se daji nastavit tak, aby se zobrazovali podsebou a to jinej prohlizec nedokaze.

http://img521­.imageshack.us/my­.php?…

Mam dlhodobe skusenosti s Firefox a urcite je skoro tak dobry, alebo tak isto dobry jak Opera. Skratka kazdy si najde to sve.

Bob (Čt, 2008-02-28 13:36):

v dnešnej dobe už nepoznať veľký rozdiel v rýchlosti pri surfovaní na nete, ale ja som začal používať operu v7 na slabom počítači (300 MHz, 192 MB ram, win98) a v tej dobe nemala opera kenkurenciu, bola rýchla (možno aj 2× rýchlejšia ako IE, pretože načítala najskôr text a postupne obrázky…) jedinou nevýhodou bol reklamný banner, keď bola zadarmo (stačilo stiahnuť kód a bolo po probléme ;)), tento reklamný banner už naštastie neni (asi od verzie 8)

osobne som si na operu zvykol a používam ju doteraz, najviac sa mi páči klávesová skratka Ctrl + šípky (dolava doprava sa prepína predchádzajúca a nasledujúca strana a hore, dole sa presúva po všetkych odkazoch na stránke) ktorú stláčam ak som aj v inom prehlíadači, ale zbytočne…

trochu po funuse, ale snáď to ešte niekto prečíta :)

Komentáře jsou uzavřeny (blog je v read-only módu). Pokud mě chcete kontaktovat, můžete mailem.