👋 Nový obsah na borekb.cz

Info Tento blog je v "read-only módu" a nový obsah již nebude přibývat. O vývoji píšu na DevBlog.

Znáte RoundedBox?

Kulaté rohy jsou žádaným vizuálním efektem, který bohužel není vůbec snadné vytvořit. Na podzim proto vnikla ASP.NET komponenta, která tvorbu oblých rohů maximálním možným způsobem zjednodušuje – jmenuje se RoundedBox. Pokud jste se zhrozili slova „ASP.NET“ a svůj web rozhodně s Microsoftí technologií dělat nechcete, můžete buďto rovnou odejít nebo si aspoň přečíst, o co přicházíte :)

Asi nejlepší způsob, jak se s RoundedBoxem seznámit, je navštívit stránku s živými příklady, ale princip fungování bude jasný i po shlédnutí této malé ukázky:

<bb:RoundedBox runat="server" BackColor="LightSteelBlue">
  Jsem světle modrý a mám zaoblené rohy!
</bb:RoundedBox>

Prostě místo složitého HTML kódu, CSS předpisů a ladění pro různé prohlížeče stačí napsat jeden tag, specifikovat mu pár atributů (v nejjednodušších případech opravdu „pár“) a je to. (Opravdu o ASP.NET neuvažujete? :)

RoundedBox se dobře hodí do většiny myslitelných scénářů:

  • V základním módu umí generovat kulaté rohy bez jakýchkoliv obrázků. Znalci tuší, že tady jde do tuhého a že bez JavaScriptu se to neobejde. Mají pravdu, interně je používána pěkná prácička jménem Nifty Corners.
  • Co když ale budete chtít opravdu komplikovaný rámeček, s vystínováním, trochou grafiky a tak? Stačí připravit obrázky, nahrát je na server a říct RoundedBoxu, kde je najde – všechno ostatní už zařídí sám.
  • Pokud vás ale nebaví kvůli kažédému zaoblenému rámečku šahat po Photoshopu nebo jiném legálně vlastněném grafickém editoru, RoundedBox má pro vás zajímavé řešení – umí si obrázky vygenerovat sám (jsou na serveru kešovány, takže výkon neutrpí).

Jaké jsou další základní vlastnosti? RoundedBox je open source, v maximální možné míře podporuje průhlednost, aby šlo rámečky pokládat i na divoká pozadí, vzhled vylepšuje použitím anti-aliasingu, je testován ve všech hlavních prohlížečích a je zcela zdarma pro jakékoliv, třeba i komerční projekty.

Pokud vás možnosti RoundedBoxu zaujali, navštivte jeho web, najdete tam kupu dalších a podrobnějších informací.

Otázka závěrem? Opravdu o ASP.NET neuvažujete? :)

P.S. Pro ty z vás, kteří jste už RoundedBox znali a tenhle zápisek byl pro vás strašná nuda, přináším na oplátku dvě možná-zajímavé informace. Zaprvé je teď web RoundedBoxu komplet v angličtině – nechce se mi udržovat dvě jazykové verze, ačkoliv je milé, že se momentálně web vyskytuje na první stránce výsledků hledání „kulaté rohy CSS“ na Seznamu. No a zadruhé – včera byla vydána verze 1.0.1, která opravuje pár drobných chybek (viz changelog).

Zařazeno do kategorií | |
Dero (Po, 2006-02-13 01:46):

Neuvažuju. Ale budu se slzou v oku vzpomínat. :o)

Pachollini (Po, 2006-02-13 16:59):

S kulatými rohy si poradím i bez .NETu s nemenší elegancí, takže opravdu NE.

rarouš (Po, 2006-02-13 18:34):

Já ne-mu-sim, opravdu nemusim ;) Já už tam jsem. Jinak, fakt dobrá práce! Gratuluju

Borek (Po, 2006-02-13 18:48):

Pachollini: To mě docela zaujalo. RoundedBox samozřejmě nenabízí nic, co by se nedalo udělat jinými prostředky. Můžete ale uvést odkaz na podobný projekt, který si s kulatými rohy poradí s „nemenší elegancí“?

P.S. Vím o vašem skriptu, který je vynikající a vážně jsem o něm uvažoval jako o interní JavaScriptové implementaci pro RoundedBox. Využiju příležitosti a zeptám se: nebyl byste proti, kdybych vaši práci případně v budoucnosti použil?

rarouš: Díky :)

ATom (St, 2006-02-15 17:50):

Mě se nelíbí, když se musí HTML kód přízpůsobovat vizuálním efektům a už vůbec ne takovýmhle způsobem. I když přiznávám, že ta komponenta to dělá ještě docela hezky a na druhou stranu to ušetří čas potřebný na vývoj, což je rozhodně cennější než „čistota HTML“.

Hezké řešení je ještě toto:

http://pro.html­.it/…_31/pro.html

Borek (St, 2006-02-15 17:59):

ATom: Nifty Corners jsou interně používány, jejich funkčnost je podmnožinou funkčnosti RoundedBoxu. Jsou dobrým řešením, když ASP.NET není k dispozici, ale jinak je s RoundedBoxem moc srovnávat nelze.

Pachollini (Pá, 2006-03-24 06:41):

Jak píšu v komentáři v samotném skriptu, je volně k dispozici pro jakékoliv použití ;-)

[…] Na platformě ASP.NET můžete použít komponentu RoundedBox, ale o tom jsem už několikrát psal. […]

Komentáře jsou uzavřeny (blog je v read-only módu). Pokud mě chcete kontaktovat, můžete mailem.