👋 Nový obsah na borekb.cz

Info Tento blog je v "read-only módu" a nový obsah již nebude přibývat. O vývoji píšu na DevBlog.

Že by PSPad uměl zalamovat řádky?

PSPad, často oslavavovaný programátorský editor (záměrně nepíšu textový editor) českého autora Jana Fialy, se možná konečně dočká korektního zalamování řádků.

Historie je trochu delší. PSPad jsem objevil zhruba před 2 lety a naprosto mě nadchnul – uměl kupu věcí a dokázal podstatně usnadnit vývoj v prostředí C/SIDE (Navision): vypořádal se s kódováním, umožňoval nadefinovat klíčová slova C/ALu, měl pěkně udělané porovnávání souborů, integroval se do systému atd. atd. V Navisionu to tak nevadilo, protože se jedná o skutečný programový kód, ale když jsem chtěl třeba napsat dopis, PSPad se začal chovat divně. Neporadil si zkrátka se zalamováním řádků, takže nezbývalo než použít Notepad (nebo třeba Word).

Od té doby uplynula dlouhá doba, PSPad se stal v české kotlině skoro posvátnou aplikací (na Intervalu o něm dokonce začal vycházet seriál) a získává oblibu i ve světě. Přibyla pěkná řádka funkčnosti, ale zalamování slov stále špatné. Není to tím, že by autor byl tak neschopný, ale jeho editor je postavený na Delphácké komponentě SynEdit, který tento bug obsahuje. Nyní se však blýská na lepší časy, na světě je beta verze komponenty SynEdit a pan Fiala odhaduje, že do pár měsíců bude umět i PSPad psát dopisy. Sláva!

Zařazeno do kategorií |

[…] PSPad je freewarový textový editor, který si za poslední léta získal poměrně slušnou popularitu, ačkoliv je počinem jediného autora (pana Fialy). Když jsem ještě pracoval v HTčku (nyní Strom B-systems), potřeboval jsem nějaký nástroj na zvýraznění syntaxe a porovnání různých verzí zdrojového souboru. Tehdy jsem narazil na PSPad a ihned jsem si ho oblíbil. Nabízel mnoho funkcí, ale bohužel také jednu zásadní nectnost – neuměl korektně zalamovat řádky. Proto jsem si našel EmEditor, který mým potřebám bezvadně vyhovuje, na druhou stranu je zase poměrně jednoduchým nástrojem a pokročilé věci (hex editing, větší podpora programování) v něm nejsou. […]

Komentáře jsou uzavřeny (blog je v read-only módu). Pokud mě chcete kontaktovat, můžete mailem.