👋 Nový obsah na borekb.cz

Info Tento blog je v "read-only módu" a nový obsah již nebude přibývat. O vývoji píšu na DevBlog.

Zaujalo mě (2)

  • Jensen Harris, autor skvělého Office User Interface blogu, si všiml jedné věci: když má člověk co říct a založí si kvůli tomu blog, je zcela neznámý a píše jen pro malý okruh lidí. S rostoucí popularitou blogu pak bohužel většinou docházejí ta nejzajímavější témata (ačkoliv si osobně myslím, že Office UI blog asi zajímavá témata nikdy nevyčerpá). Proto se Jensen Harris rozhodl znovu publikovat články ze série „Why the UI?“ – první díl je již připraven. Mimochodem, na webu Office 2007 je video živě ukazující změny v UI.
  • Lukáš Havrlant na svém blogu Atd. zveřejnil další článek shrnující některé věci z W3C standardů a doporučení, tentokrát věnující se převodu HTML do XHTML. Je mi opravdu líto, že kromě nutných syntaktických změn (uzavírání tagů apod.) je nutno zabývat se tisíci dalšími detaily, což v praxi znamená výraznou komplikaci pro jinak hezkou ideu sjednocení HTML a XML světů. Ach jo.
  • MySpace.com, druhá nejnavštěvovanější webová stránka na světě, běží na ASP.NET 2.0. MySpace.com má 65 milionů registrovaných uživatelů (260 000 přibývá každý den), zvládá 1,5 mld. pageviews denně a 2,3 milionu současně přihlášených uživatelů, to vše na pouhých 150 serverech (dříve jich bylo potřeba 246) při současném výrazném zvýšení výkonu (průměrná zátěž procesorů spadla z 85% na 27%). Na svých blozích se touto úctyhodnou referencí chlubí třeba ScottGu nebo Jesse Ezell. Mimochodem, pořadí prvních šesti nejnavštěvova­nějších webů je následující: 1) Yahoo, 2) MySpace, 3) MSN, 4) Ebay, 5) Google a 6) Hotmail. Čtyři z těchto šesti běží na IIS a Windows.
  • Windows Live Search představuje vyhledávací makra. Vyhledávací makro je vlastně rozšířením dotazu o předem definované upřesňující parametry (např. vyhledávat jen v určitých doménách, ve výsledcích preferovat to nebo ono apod.), přičemž tato makra mohou být uživateli vytvářena a potom také sdílena. Koncept se mi líbí, ale na vyhledávač Live.com jsem si zatím příliš nezvykl. Postupně se sice lepší a teď už je i celkem použitelný (líbí se mi především to, že jsou všechny výsledky na jedné „nekonečné“ stránce), ale stále preferuji jednoduchost Googlu (nehledě na to, že mi na většinu dotazů dává lepší výsledky).

P.S. Články z kategorie Webdesign budou opět agregovány službou weblogy.cz. Pro sledování všech článků je nejjednodušší použít místní RSS export.

Zařazeno do kategorií | |
rarouš (St, 2006-03-29 14:12):

Gratuluju k návratu a k pěkným postřehům. Něteré věci jsem předtím nepostřehl – díky.

hry na mobil (St, 2006-03-29 19:02):

Jste si jistý tím pořadím? Mm takový dojem že jsem zrovna četl že google převzal prvenství…

Borek (St, 2006-03-29 19:32):

Je to přejatá informace, ale vzhledem k tomu, že byla prezentována na MIX 06, ji považuji za poměrně důvěryhodnou. Ale asi lze nalézt jiné analytické společnosti, které budou uvádět pořadí jiné.

rarouš (Čt, 2006-03-30 13:44):

Já zase četl, že první je MySpace :)

Komentáře jsou uzavřeny (blog je v read-only módu). Pokud mě chcete kontaktovat, můžete mailem.