👋 Nový obsah na borekb.cz

Info Tento blog je v "read-only módu" a nový obsah již nebude přibývat. O vývoji píšu na DevBlog.

Webový kalendář

Chtěl jsem takovou drobnost – ukládat si své úkoly a akce někam na web, abych je měl přístupné odkudkoliv a aby mi třeba den předem přišlo upozornění mailem. Hledání něčeho takového jsem proto věnoval poměrně dost času a světe div se – nic zcela uspokojivého jsem nenašel.

Nejdřív mě vyhledávání zavedlo na weby calendar.msn.com a calendar.yahoo.com (odkazy by byly zbytečné, protože tyto weby požadují přihlášení). OK, nějaké řešení by to bylo, ale:

  • V úvahu by připadalo pouze MSN, protože s Yahoo! nepeču a nechci mít všechny své služby rozprostřeny mezi X poskytovateli. S MSN mám ale bohužel docela špatné zkušenosti – např. Hotmail je komicky malý (2 MB nebo kolik) a navíc neumí přeposílat poštu do jiné schránky. Proto bych se bál mít tam kalendář.
  • Obecně bych daleko radši měl kalendář hostovaný na svém webu.

Proto jsem se začal rozhlížet po nějakém dalším řešení. Ideální by bylo, kdybych mohl na USBčku nosit nějakého rich klienta, který by data tahal z webu, a současně mohl mít ke stejným datům také webový přístup.

Jako klient mě napadl Sunbird. Vím, že existuje portable verze a že když je to od Mozilly, mohlo by to podporovat nějaký standard, který bude implementován ve více produktech.

Skutečně, Sunbird umí přes WebDAV zobrazovat data z webu a taky je tam ukládat. Navíc do standardizovaného formátu iCalendar (*.ics). Na mém hostingu sice WebDAV neběží, ale naštěstí vše funguje i přes FTP – akorát je trochu nepříjemné, že musí být uživatelské jméno i heslo v nastavení Sunbirdu zadáno natvrdo a v plain textu. No, vytvoření nového FTP účtu jen pro adresář s kalendářem bezpečnostní problém v podstatě vyřešilo.

Sláva, tak teď už jen sehnat nějaký web-based editor .ics souborů a bude hotovo. Hledal jsem hledal, ale kupodivu jsem na nic takového nenarazil. Základní aplikací v tomto oboru je PHP iCalendar, což je skvělá věc, ale bohužel jen read-only.

Zajímavou webovou aplikací je Monket Calendar, kalendář založený na AJAXu. Určitě si ho nechám v hledáčku, ale autor teď bude rok cestovat kolem světa a nechce se mi používat projekt, který ještě ani neopustil beta verzi a už bude tak dlouho neudržovaný.

Proto mé naděje spočívaly už jen v projektu WebCalendar. Tento projekt je aktivní, docela pokročilý a nabízí všechny důležité věci, které by webový kalendář měl. Bohužel byla jeho původní folosofie taková, že jsou informace o událostech ukládány do databáze a formát iCal se generuje až na požádání (jako „export“). To způsobuje některé problémy – např. v současné stabilní verzi 1.0 nejde ze Sunbirdu plnohodnotně pracovat s kalendářem tak, jako by byl na serveru uložen přímo *.ics soubor. Verze 1.1 se tuto situaci snaží řešit, tak doufejme, že se dobrá věc podaří.

Podtrženo sečteno, osobní kalendářové řešení dnes plnohodnotně neexistuje. Už snad brzy by mohla fungoval kombinace WebCalendar + Sunbird + iCalendar standard.

Zařazeno do kategorií |
funtomas (So, 2006-01-07 14:08):
Borek (So, 2006-01-07 14:22):

Nechápu pointu komentáře!?

Marek Zelenka (So, 2006-08-12 21:13):

Dobrý den, to co popisujete jsem nedávno vytvořil. Kalendář s plánováním dostupný přes web. Je možné si uložit poznámku a nechat si připomenout emailem či SMSkou třeba den dva týden měsíc předem. Je to pořád ve vývoji ale je to plně funkční až na nedodělanou navigaci, nemám na to čas. Používám to již několik měsíců k plné spokojenosti. Je nutná registrace a poté jsou dvě poznámky k dispozici na vyzkoušení. Napište kdyžtak email co na to říkáte a jak by se to mělo posunout podle vás dopředu. Adresa: http://pk.pcmax­.cz/

S pozdravem

Marek Zelenka

Borek (So, 2006-08-12 22:47):

Děkuji za odkaz, ale v současnosti bohužel nemám dostatek času, abych mohl vaši službu vyzkoušet. Nevím, jestli jsem to pochopil dobře, ale pokud se jedná o komerční službu, patrně bych asi ani neměl zájem – přeci jen už dnes existuje Google Calendar, WebCalendar a podobné projekty, které jsou zdarma.

Anonymous (Po, 2006-10-02 13:35):
Borek (Po, 2006-10-02 13:44):

Souhlasím, že se Google Calendar v poslední době stal docela dobrou možností.

jilm (Po, 2006-10-02 16:15):

Já začal používat Google a zatím nemám téměř s ničím problém. Export do tisknutelné verze vynechává diakritiku a notifikace na mobil mi zatím nefungují. Jinak je to přehledné, rychlé, jednoduché.

Komentáře jsou uzavřeny (blog je v read-only módu). Pokud mě chcete kontaktovat, můžete mailem.