👋 Nový obsah na borekb.cz

Info Tento blog je v "read-only módu" a nový obsah již nebude přibývat. O vývoji píšu na DevBlog.

Statusbar - velké úvahy o malém prvku

Jensen Harris na Office UI Blogu ve dvou dílech (A Brief History of the Status Bar a Status Bar Update) rozebírá zajímavé souvislosti okolo statusbaru. S ledasčím lze souhlasit, ale na některé věci mám trochu jiný názor.

Základním pravidlem pro návrh uživatelského rozhraní nových Office je maximalizovat „pracovní plochu“ aplikace, ať už se jedná o „papír“ ve Wordu nebo o tabulku v Excelu. Jako první tedy logicky padla otázka, jestli vůbec statusbar ano nebo ne. První článek ukazuje, že mnoho aplikací používá statusbar spíše ze zvyku a že neobsahuje užitečné informace, které by stály za ztrátu pixelů pro hlavní pracovní plochu. Čtenář si tak z první části odnáší pocit, že statusbar je svým způsobem přežitek a že informace lze často zakomponovat do jiných částí uživatelského rozhraní, aby se ušetřilo místo.

Nesouhlasím. Statusbar je pro mě osobně jedním z nejdůležitějších ovládacích prvků v téměř libovolné aplikaci – dokonce i v těch, které autor přímo uvádí jako špatné příklady, tedy Firefox, IE nebo Win Explorer. Je pravdou, že po většinu času je ve statusbaru Firefoxu napsáno „done“ a nic jiného, ale když myší stojím nad odkazem, statusbar ožije a ukazuje cíl odkazu. Nenapadá mě, kde jinde by se mohla tato informace ukazovat, když plovoucí popisek je vyhrazen pro zobrazení atributu title a navíc se zobrazuje se spožděním, což by mi asi vadilo. Zajímavou možností by bylo okamžité zobrazení cíle odkazu v plovoucí bublině úplně dole v okně, ale to by zase mohlo odtahovat pozornost od dokumentu samotného. Prostě na tuto informaci je statusbar ideální. Navíc je statusbar velmi často používán různými rozšířeními (právě proto, že je zde tolik místa).

A Windows Explorer? V XPčkách je defaultně schovaný a jeho obnovení byla jedna z prvních věcí, které jsem udělal. Jensen má pravdu, že po většinu času zobrazuje statusbar málo zajímavé informace, třeba kolik objektů je ve složce a jaké zbývá místo na disku, ale i to se může někdy hodit. Důležitější však je jiná věc. To, že statusbar průzkumníku neukazuje smysluplné informace, není principiální chyba statusbaru, ale tvůrců průzkumníku. Osobně bych byl rád, kdyby se zobrazovala velikost složky, typ obsahu, největší soubor ve složce nebo podobné věci. Jinak řečeno, dokážu si představit, že statusbar v průzkumníku by mohl být velmi užitečnou oblastí.

Můj názor je tedy takový, že statusbar by měl být v každé aplikaci, ale měla by se věnovat vysoká pozornost jeho smysluplnému obsahu. A v tomto už se s panem Harrisem shodneme, protože ve druhém díle, pojednávajícím o konkrétních změnách statusbaru nových Office, je ražena přesně tato idea – statusbar ano, ale nabitý co nejzajímavějšími informacemi.

Jedna zajímavost na závěr: statusbar bude obsahovat počet slov dokumentu, což je prý jedna z věcí, která „přijde na mysl jako první“. Trochu mě to zarazilo, protože tuto funkci potřebuji opravdu výjimečně. Zde je vtipná odpověď na podobnou námitku:

Well Chris, not to be a grouch, but it's useful to people who write reviews… in fact if a product lacks a word count every reviewer will comment on it. See they use it in there day to day work, so they feel it must be there. So they would be all „Wow woo!“ when the see the word count right there and give Word 12 extra points for putting a „commonly used feature“ so prominently on the main frame of the application.

Hehe :)

Zařazeno do kategorií |
» Jak se pracuje s Wordem 2007 (Pá, 2006-05-26 12:40):

[…] Statusbar je užitečnou součástí aplikace (o čemž jsem už psal), konečně se lupa mění pomocí slideru (ostatní aplikace, které používají combobox, na to jdou úplně špatně). […]

Komentáře jsou uzavřeny (blog je v read-only módu). Pokud mě chcete kontaktovat, můžete mailem.