👋 Nový obsah na borekb.cz

Info Tento blog je v "read-only módu" a nový obsah již nebude přibývat. O vývoji píšu na DevBlog.

SciTE

Textové editory jsou kategorie programů, která mě dlouhodobě zajímá. Dobrý nástroj totiž dokáže kodérovi ušetřit kupu práce a zpříjemnit, nebo také znepříjemnit život. Vyzkoušel jsem jich proto už kupu, PSPadem počínaje, UltraEditem pokračuje a jEditem konče. Pro běžnou „kancelářskou“ práci jsem si nakonec vybral EmEditor, který kombinuje uživatelskou přívětivost s docela širokou nabídkou funkcí. Pro mě je nejdůležitější, že

  • zvládá kódování (včetně Unicode)
  • korektně zalamuje řádky
  • je malý, rychlý a jednoduchý

To jsou v podstatě všechny „nutné podmínky“, které na editor kladu. EmEditor má ten problém, že je jeho instalace vázána na jeden počítač a např. na USB disk ho prostě nainstalovat nelze. Co si tedy vzít na cesty?

Po dalším hledání jsem nakonec našel SciTE (Scintilla Text Editor), což je nesmírně subtilní editor s překvapivě bohatou funkční výbavou (umí např. folding, podporuje proporcionální písma atd.). Navíc je distribuován i jako jednoduchý ZIP soubor, takže není problém s rozběhnutím z USB disku.

Samozřejmě ani SciTE není zcela ideální a své mušky má. Především mi chybí pohodlná konfigurace. Vše se provádí přes INI soubory, což je v dnešní době poněkud nepřítulné. Na druhou stranu je potřeba říci, že konfiguračních direktiv jsou tuny. Ještě před nedávnem také chybělo defaultní „tabbed-chování“, od verze 1.63 je vše OK. Další malou muškou jsou omezené možnosti práce s kódováním, Unicode sice zvládne, ale místo jednotlivých národních kódování obsahuje pouze položku „8-bit“. To však často není kritické. Taky integrace do systému je slabší, na cesty je to však asi ideální editor.

Pro české prostředí je však potřeba provést následující úpravu: direktivu font.monospace změnit na font:Courier New CE,size:10 (důležité je to CE). Pak už to nemá chybu :)

Zařazeno do kategorií |

[…] Už jsem se zmínil, že soutěž o náhradu Notepadu na mém počítači vyhrál EmEditor. Zvládá totiž 3 naprosto základní požadavky, které na textový editor mám: […]

Komentáře jsou uzavřeny (blog je v read-only módu). Pokud mě chcete kontaktovat, můžete mailem.