👋 Nový obsah na borekb.cz

Info Tento blog je v "read-only módu" a nový obsah již nebude přibývat. O vývoji píšu na DevBlog.

Rúdl, rúdl, mám rád Moodle

Původně jsem si myslel, že se v srpnu budu věnovat diplomce, ale nakonec se povětšinou věnuji přípravě na svou novou roli učitele. Trochu přemýšlím, jak bych chtěl učit, trochu si o „správném“ učení sháním informace na netu, především se však zaměřuji, jak jinak, na technickou stránku věci.

Rozhodl jsem se totiž zprovoznit doprovodný web předmětu. Jako studentovi mi totiž nejvíc vadí, pokud nelze vše důležité sehnat na webu, naopak dobře zpracovanou doprovodnou stránku nebo alespoň zveřejněné materiály hodně ocením. Proč to tedy nenabídnout mým vlastním studentům.

Původní idea byla taková, že si stáhnu „Club Site Starter Kit“:[], což už v základu umí nějaký kalendář a zveřejňování novinek, dodělám do toho nějaké ty ankety a bude hotovo. Kromě toho, že bych tím posloužil studentům, bych tím posloužil i tobě, protože bych měl za sebou první kontakt s ASP.NET 2.0. To by se mi pak hodilo třeba do diplomky.

Jenže to bych nebyl Borek, kdybych se nezačal zajímat, jestli něco takového už není naprogramováno, a pokud ano, jestli to není zadarmo a kvalitní. Nejprve jsem narazil na komerční systémy typu Blackboard, netrvalo však dlouho, než jsem se dopracoval k systému Moodle. Zde mé hledání skončilo.

Moodle je opravdu skvělý LMS (Learning MS), CMS (Course MS) nebo jak ještě to lze nazvat. Umí toho opravdu hodně, podařilo se mi ho nainstalovat za pár minut (potřebuje PHP a MySQL) a proto nebylo potřeba hledat dál.

Momentálně je potřeba vyřešit už jen jednu „drobnost“: potřebuju, aby můj web byl cool. Ano, nestačí dát studentům k dispozici materiály, nestačí jim nabídnou bohatou funkčnost Moodlu – web musí být sexy, aby je bavilo na něj chodit a případně se i vracet. Proto zkusím zapracovat na tom, aby Moodle vypadal trochu jako Club site starter kit – ten má totiž opravdu špičkovou grafiku.

Pokud se vše povede, myslím, že moji studenti budou mít radost. Stejně jako já :)

Zařazeno do kategorií | |
Bob (So, 2005-10-15 14:08):

„CMS (Course MS)“ je IMHO nesprávný výklad zkratky. CMS znamená Content Management System. Pokud už to má být správa obsahu svázána s oblastí eLearningu, tak se používá pojem LMS, popřípadě některé zdroje uvádí LCMS – Learning Content Management System coby širší chápání LMS, resp. kombinaci CMS a LMS.

BTW. Moodle není jediný OSS LCMS. Zkoušel jste něco jiného, třeba něco z tohoto?: „http://fresh­meat.net/sear­ch/?q=learnin­g+management&sec­tion=projects&Go­.x=0&Go.y=0“ nebo „http://edufor­ge.org/softwa­remap/trove_lis­t.php?form_cat=71“?

Borek (So, 2005-10-15 14:18):

Nic jiného jsem nezkoušel, protože Moodle splňoval moje požadavky a navíc jsem se na mnoha místech dočetl, že v Open Source VLE je Moodle špička.

Co se týče zkratek, je to samozřejmě jen slovíčkaření a osobně se mi CMS taky nelíbí, nicméně tento výraz se prostě používá – za to já nemůžu.

Komentáře jsou uzavřeny (blog je v read-only módu). Pokud mě chcete kontaktovat, můžete mailem.