👋 Nový obsah na borekb.cz

Info Tento blog je v "read-only módu" a nový obsah již nebude přibývat. O vývoji píšu na DevBlog.

Ruby on Rails vs. ASP.NET - souboj screencastů

U nově se objevujících technologií se stále častěji sází na tzv. wow-faktor. Třeba v prezentacích o Windows Presentation Foundation neuvidíte příliš technických detailů, ale spíš 3D grafy zobrazující několik datových řad v reálném čase nebo několik videí současně rotujících po elipsoidu.

Pokud se technologie má čím pochlubit, je zvykem tak učinit ve zhruba patnáctiminutovém screencastu, kde se prezentátor snaží vytvořit nějakou „reálnou aplikaci“ a přitom popsat nejzásadnější výhody dané aplikace/plat­formy/framewor­ku/atd. Konečně jsem si udělal čas a shlédnul jsem Get Excited videa tolik opěvovaného Ruby on Rails, přičemž jsem hned poté skouknul i screencast nazvaný Developing ASP.NET 2.0 Applications using „Atlas“ od Scotta Guthrieho (přímý link zde).

Docela by mě zajímal názor vás, čtenářů, které video se vám zdá víc „wow“. O RoR jsem toho slyšel už hodně a na zmíněné video jsem byl odkazován už mnohokrát, že si prý sednu na zadek. Abych byl upřímný, tento efekt se nedostavil, a nebylo to proto, že na počítači pracuji zásadně v sedě :) Zaprvé mně RoR přišlo až příliš automatizované – rozsáhlé kusy kódu se generovaly z příkazové řádky, SQL dotazy se tvořily samy apod., což ve mně nějak apriori vzbuzuje nedůvěru. Zadruhé nějak nemůžu přijít na chuť jazyku Ruby, ale to by se určitě zpravilo. No ale především mi nepřišlo, že by RoR nějak extra usnadnilo práci – oproti některým současným technologiím (ehmm, PHP, ehhmm) je RoR určitě o dost „agilnější“, ale ASP.NET mi subjektivně připadá podobně efektivní, navíc nemusím mít komplikovanou adresářovo-souborovou strukturu, jak to bylo vidět v onom demu.

Prezentace ASP.NET mi neukázala nic extra nového, co bych už aspoň náznakem neviděl někdy předtím, ale stejně na mě pořád dělají podobné prezentace celkem velký dojem. ScottGu je profesionální prezentátor a pod jeho rukama je opravdu radost ASP.NET 2.0 sledovat.

Pokud jste tedy obě videa viděli, opravdu by mě zajímal váš názor, které video je víc kúl.

Zařazeno do kategorií | |
rarouš (St, 2006-04-05 13:47):

Webcasty na téma Atlas teď hltám po hodinách :) Zatim je to nejlepší zdroj, jak se s Atlasem snadno a rychle naučit dělat. Tohle video je čistě ASP.Net záležitost, ale třeba tenhle webcast popisuje celou platformu (je to nějaká přednáška) a ukázky jsou často právě v clientské části, která je IMHO zajímavější a složitější na implementaci :)

Borek (St, 2006-04-05 14:05):

Nemáš stránku s odkazama na nějaké Atlas webcasty? Na atlas.asp.net je jen velmi málo odkazů.

rarous (St, 2006-04-05 17:41):

no já mám předplacený RSSka velkejch blogů o ASP.net a tam se občas něco objeví, už si to nepamatuju, kde všude, ale zkusim zalovit v historii a pak ti to pošlu, ale tyhle dva webcasty jsou asi nejlepší – pak je ještě nějakej s Nikhilem, ale ten se mi nepovedlo spustit – potřebuje mos široký pásmo.

Borek (St, 2006-04-05 17:48):

Moje pásmo 15kB/s je na screencasty úplně ideální :) Ještě že má brácha celkem rychlej net.

Anonymous (Pá, 2006-09-01 22:59):

Vis, to je Americkej hype. Tam v Americe kazdej debil veri cokoliv. Kdybych vymislel neco podobnej a nazval to „Elephants on Rollerskates“ , a pak to postoval na nejakej Americkej blog, vim ze za chvili hromad Americkej debilove budou blogovat o nejnovejsi a nejKoolejsi „EoR“ a o jak to lepsi nez .NET protoze Bill Gates je antichrist a takove picoviny. Kurva je to blbost.

Patrik Jíra (Út, 2007-05-22 19:17):

Problém screencastu je v tom, že z nich nikdo nevidí, jak se v daném prostředí nakonec vlastně programuje. Ono generování obsahu automaticky je dobré jen na to, aby si začátečník s RoR ujasnil jak pracovat s databází, jak s formulářem a jak s tím spojit HTML kod ve views. Z mého pohledu Rails usnadní práci o dost. Ne o 1000 procent, možná tak o 30 ale určitě. Věci jako databázová vrstva, šablonovací systém, ajax provázatelný s prezentační vrstvou pomocí několika příkazů, které jsou sestavené do funkčního celku podporovaného velkou spoustou tupých amíků (sice s tím souhlasím, ale alespoň, protože jsem tam byl). No a složitá adresářová struktura? Vždyť je pak perfektně jasné, co kam patří. Nikdo nic neděla jako čuně, všichni to dělají alespoň akceptovatelně. Kdyby vás zajímalo víc, mrkněte na právě spuštěné Ruby on Rails fórum v českém jazyce

Komentáře jsou uzavřeny (blog je v read-only módu). Pokud mě chcete kontaktovat, můžete mailem.