👋 Nový obsah na borekb.cz

Info Tento blog je v "read-only módu" a nový obsah již nebude přibývat. O vývoji píšu na DevBlog.

RoundedBox zvítězil v soutěži LCD za web

RoundedBox se v soutěži LCD za web umístil mezi prvními deseti, z čehož mám ohromnou radost. Mé upřímné díky patří všem, kteří mu poslali hlas.

Pokud nevíte, co je RoundedBox zač, doporučuji navštívit jeho web. Ve stručnosti se jedná o ASP.NET 2.0 komponentu, která umí velmi snadno do stránky vložit rámeček se zaoblenými rohy. Docílit tohoto efektu „ručně“ je v současnosti poměrně náročné, protože vývojář musí dobře ovládat HTML, CSS, nějaký grafický program a/nebo JavaScript. Nyní stačí pouze napsat <bb:RoundedBox>, doplnit pár atributů a o všechno ostatní už se RoundedBox postará sám.

Největší nával zažil web RoundedBoxu hned po spuštění hlasování, tedy 5. prosince, a některým se na první pohled zalíbil. To bylo určitým vodítkem, že by RoundedBox mohl mít úspěch, ale upřímně řečeno jsem se trochu obával nastavených pravidel soutěže. Jeden hlas mi připadá málo. Pokud by v soutěži byl jeden naprosto excelentní, bezkonkurenční web, skoro všichni by hlasovali pro něj a mezi ostatní desítky webů by se pak rozdělilo jen malé procento hlasů, kde se už může projevit náhoda nebo hlasující kamarádi. Možnost hlasovat třeba pro tři weby by toto riziko odstranilo.

Druhou mojí obavou bylo spekulativní hlasování. Přeci jen je registrace v MSDN Connection zcela zdarma, takže by zde určitý prostor byl. Předpokládám ale, že při vyhodnocování hlasů byl brán ohled na to, zda se účastník zaregistroval před nebo až po zahájení soutěže.

Proto mě velmi mile překvapilo, že se RoundedBox prosadil, ačkoliv jsem se neregistroval víckrát a nespamoval jsem kamarády :)

Jak vypadají ostatní weby z top-10? Tři jsou vyloženě firemní – soutez.cz, Tvůj dům (graficky velmi pěkný) a Žofa. Čtyři další jsou komponenty poskytující určitou funkčnost spíše než komplexní weby – NetDirect WebFileManager (komponenta, která, pokud se nepletu, byla občas demonstrována Microsoftem v časech nástupu .NET 1.x, takže přes její kvalitu se jedná spíš o historický kousek), Train info (zajímavý webík, který na základě zeměpisných souřadnic na mapě zobrazí polohu nejbližší stanice), EASY GALLERY (obrázková galerie) a RoundedBox. Trochu se vymyká DDD knihkupectví, což je firemní web, který je ale technologicky zajímavě vyřešen. AJAX prostě určitý wow-efekt má :) Zbývají weby mamelook a stránky Radka Hupky, které, ať se autoři nezlobí, do první desítky podle mého názoru nepatří. Zvlášť u prvního jmenovaného by mě opravdu zajímalo, jak web o třech stránkách a galerií generovanou Zoner Photo Studiem mohl předčit projekty typu SevenWeb, MyPage, Gryphoon Weblog nebo oblíbené položky.

Každopádně patří pořadatelům velký dík. Nejen za LCD monitor, ale hlavně za skvělou podporu vývojářů. Nevím o tom, že by třeba Sun kvůli propagaci Javy dokázal být takhle štědrý. Možná i to je důvod velkého úspěchu technologie ASP.NET.

Zařazeno do kategorií |
B. Stanik T. (St, 2005-12-21 13:44):

1. Blahopřeji spoluvýherci 2. Také mne výsledky celkem příjemně překvapily. Obával jsem se, že zvítězí některé ze školních stránek, ale celkový počet hlasujících, který nebyl o mnoho vyšší než počet zaregistrovaných soutěžících hovoří o tom, že buď nebyly žádné černé hlasy a všichni soutěžící soutěžili poctivě (až na nějaký ten SPAM na svém blogu, či příspěvek v tematickém diskusním fóru), a nebo nebyly černé hlasy započítány.

B. Stanik T. (St, 2005-12-21 13:47):

3. Nemožnost dát více než jeden hlas se mi také nelíbyla, přestože jsem chtěl dát hlas nejen Train Infu, ale také RoundedBoxu a po opravení chyb Carcassonu nebo Periodické soustavě prvků (což už jsem bohužel nemohl).

Borek (St, 2005-12-21 17:51):

Taky gratuluji, Train Info určitě ke špičce patřilo.

Co se týče vaší věty „všichni soutěžící soutěžili poctivě (až na nějaký ten SPAM na svém blogu, či příspěvek v tematickém diskusním fóru)“, nevím, jestli to bylo myšleno na mě. Je pravda, že jsem se na svém blogu o RoundedBoxu zmínil a že jsem založil téma na Builderu, ale tam jsem to dal především jako propagaci RoundedBoxu jako takového, ne ve snaze uhnat hlasy. Koneckonců v onom příspěvku nebyla o soutěži ani zmínka.

Ale nechci vypadat vztahovačně :) Mé svědomí je čisté, kamarády jsem s prosbou o hlasy neobesílal a koneckonců – ač to bude znít sebevědomě – RoundedBoxu jsem věřil.

Teď jen sehnat trochu času a na RoundedBoxu zase trochu zapracovat. Je ještě co vylepšovat :)

Rekin (Čt, 2005-12-22 08:17):

Gratuluji k výhře. Ale mám dotaz, proč by můj web nemohl patřit do první desítky. Mám za to, že soutěž byla vyhlášena na podporu ASP.NET 2 a přilákaní nových prográmatorů viz. Podmínky soutěže bod 2.

Přiznávám na grafice by dalo leccos zlepšovat, ale je vidět možnost jak přepracovat StarterKit a využít ho.

Taky mě překvapilo kolik profesionálních webů organizátoři pustili do soutěže a nejsem schopen říci jak pomůžou začínajícím programátorům…

Borek (Čt, 2005-12-22 10:53):

Taky gratuluji k výhře. Moji poznámku prosím neberte příliš vážně, je pouze vyjádřením soukromého názoru, že v soutěži bylo podle mě několik kvalitnějších prací, které bych osobně výrazně preferoval. Ale váš web si své příznivce našel, což je argumentem, proti kterému není co dodat. A uznávám, že bylo trochu nefér vás napsat hned vedle mamelooka :)

Jinak mi právě přišel mail od pořadatele, takže ten monitor bude skutečně téměř pod stromeček :)

rarouš (Pá, 2005-12-23 19:57):

Díky za zhodnocení soutěže. Pro mě měla ten víznam, že jsem poznal několik nových (pro mě) webů s tématkou která mě zajímá – tenhle se mezi ně taky řadí. Jo a díky za zmínění mého webu, sice jsem skončil 14., ale to je taky pěkný :)

Komentáře jsou uzavřeny (blog je v read-only módu). Pokud mě chcete kontaktovat, můžete mailem.