👋 Nový obsah na borekb.cz

Info Tento blog je v "read-only módu" a nový obsah již nebude přibývat. O vývoji píšu na DevBlog.

První detaily o WPF/E

Když jsem někdy na konci loňského roku sledoval prezentaci Choosing the Right Presentation Technology z konference PDC05 (videa jsou stále ještě ke stažení), vedle dobře známých a zavedených věcí jako např. WPF, Windows Forms, ASP.NET apod. se objevila i technologie nazvaná WPF/E (Windows Presentation Foundation Everywhere), která však zůstala do značné míry zahalena tajemstvím. O co tedy jde?

WPF (bez éčka) je nový grafický subsystém pro Windows, který mi připadá skvělý jak z pohledu koncového uživatele, tak z pohledu vývojáře. Podpora řady netriviálních grafických efektů, deklarativní programovací model, XAML, integrace s .NET Frameworkem, netušené možnosti vektorového uživatelského rozhraní atd. atd. jsou jen některé vlastnosti, které WPF přinese. Více je třeba na Wikipedii a pro ten správný apetit doporučuji shlédnout některá dema z webu Channel9.

WPF/E je snahou Microsoftu přinést podmnožinu WPF na všechny platformy do všech prohlížečů a umožnit tak zhruba něco podobného, k čemu se dnes používá Flash. Bylo by krásné moct v libovolném prohlížeči používat XAML a další věci z WPF – v prohlížeči samozřejmě bude možné hostovat plnohodnotnou WPF aplikaci, ale ta poběží jen na platformě Windows s nainstalovanými komponentami WinFX. Doposud tak nebylo jasné, jak chce Microsoft docílit podpory všech operačních systémů a všech prohlížečů. Na konferenci MIX06 konečně padly některé podrobnosti, které shrnuje článek Jona Gallowaye. Jak tedy WPF/E bude fungovat?

Ze serveru se stáhne XAML (tedy normální textový XML soubor) a ten bude pomocí pluginu zobrazen. Dynamické chování bude zajišťovat tradičně JavaScript, ale použít půjdou i „velké“ jazyky C# a VB.NET. Jak chce Microsoft zprovoznit .NETí jazyky třeba na Linuxu? Tak, že plugin bude obsahovat osekané CLR, tedy běhové prostředí .NETu! Pro zobrazování videa bude navíc obsažen video rendering stack, to vše při cílené velikosti celého pluginu kolem 2 MB. Úctyhodné… Podrobnosti o zahrnutých komponentách lze nalézt v odkazovaném článku.

Zajímavou informací je skutečnost, že díky textové podobě XAML půjde obsah WPF/E stránek snadno indexovat. Microsoft prý v současnosti jedná s největšími vyhledávači na podpoře indexování WPF/E, tak doufám, že k rozumné podpoře nakonec dojde.

A kdy se této technologie dočkáme? První CTP by mělo být k dispozici v létě, go-live licence potom někdy v první polovině roku 2007. Tak jsem zvědav…

P.S. Na článek o WPF/E jsem narazil na blogu Slavo Furmana, který opět začíná psát mnou oblíbené články plné komentovaných odkazů. Jeho blog určitě stojí za pozornost.

Zařazeno do kategorií |
Vilém Málek (Pá, 2006-03-24 21:15):

Já tedy nevím, někdy mi to připadá, že se pořád dokola vynalézá kolo – pokaždé se tomu dá jiný název a tak dlouho se to točí, až se to chytne…

Borek (Pá, 2006-03-24 21:37):

Můžete být konkrétní? Úplně vašemu komentáři nerozumím.

Komentáře jsou uzavřeny (blog je v read-only módu). Pokud mě chcete kontaktovat, můžete mailem.