👋 Nový obsah na borekb.cz

Info Tento blog je v "read-only módu" a nový obsah již nebude přibývat. O vývoji píšu na DevBlog.

Proč WordPress?

Blog je nepochybně užitečná věc, trochu problém však je, na čem ho provozovat. 7. září 2004 jsem se rozhodl pro Blogger především kvůli „nízkým nákladům“ na jeho zprovoznění, od začátku jsem však cítil, že to dlouhodobě není ono (přeci jenom, mít svůj soukromý blog na jakémsi anonymním serveru kdesi v internetu se mi nechtělo).

Nyní, v dubnu 2005, nastal čas, kdy mám konečně svou doménu, ale především rozumný hosting – aerohosting. Pipni, kde hostoval náš třídní web od dubna 2004 do dubna 2005, se totiž ukázalo jako velmi špatný hosting, admini neochotní, kupa aplikací tam vůbec nešla rozběhnout (např. DokuWiki), no prostě hosting k vzteku. Zde na aerohostingu je však všechno úplně jinak, jako server je zde používán IIS a safe mode je defaultně vypnutý, takže paráda :)

Konečně tedy nastal okamžik, kdy jsem si mohl zprovoznit svůj vlastní (opravdu vlastní) blog. Rozhodl jsem se pro WordPress jednoduše proto, že je jeden z celosvětově nejrozšířenějších. Jeho kód údajně nestojí za hodně (dgx), ale co, to mě zas tolik nezajímá. Větším problémem je moje latentní nechuť k databázím. Moc nechápu, k čemu takový hloupý blog-engine potřebuje MySQL ?! Proč nestačí běžné textové soubory? A když už databáze, tak proč ne přenositelný SQLite?

Právě proto jsem také silně uvažoval o dvou dalších enginech: dasBlogu (.NET, data v XML souborech) a Simple PHP Blogu (PHP, data v textových souborech). Do úvahy přicházel ještě BLOG:CMS, který je podle všeho dost kvalitní a díky abstrakční vrstvě umí i SQLite.

Nakonec ale přeci jen vyhrál WordPress především díky své podoře, rozšířenosti a jednoduchosti. BLOG:CMS jsem vyloučil kvůli aroganci autora, Simple PHP Blog mi přišel jako nedospělý projekt (možná to bylo pouze povrchní hodnocení) a u dasBlogu jsem se bál .NETu, který zatím příliš neovládám.

Tak tolik asi k mé motivaci, proč právě WordPress.

Zařazeno do kategorií |
Petr Tomeš (So, 2005-04-09 10:41):

Gratuluju k dobré volbě systému!

Mimochodem, taky běžím na pipni a těším se, až odtamtud vypadnu. Říkáš, že aerohosting stojí za to?

Borek (Ne, 2005-04-10 15:37):

Jo, aerohosting je přesně to, co jsem hledal. Pokud bys chtěl „klasický“ hosting Linux+Apache+MyS­QL+PHP, asi bych doporučil tojeono, ale aerohosting jsem zvolil, protože:

1. má výbornou podporu (to jsem zjistil už během úvodního dotazování)
2. nabídka služeb v poměru k ceně je velmi příznivá
3. Windows + IIS. Linux neovládám a jeho nuance mě na běžných hostinzích dost štvou. IIS je pohoda – možná se to nehodí pro mission-critical aplikace, možná je to o něco míň bezpečné, ale hlavně že se to snadno používá.
4. běží tam .NET
5. individuální přístup – je možno si vybrat verzi PHP, je možno mít vlastní php.ini.

Zatím prostě nevidím chybu.

Komentáře jsou uzavřeny (blog je v read-only módu). Pokud mě chcete kontaktovat, můžete mailem.