👋 Nový obsah na borekb.cz

Info Tento blog je v "read-only módu" a nový obsah již nebude přibývat. O vývoji píšu na DevBlog.

Pro malé utilitky není Open Source vhodným obchodním modelem aneb NDoc je mrtev

Projekt NDoc je mrtev. Kevin Downs, hlavní vývojář a správce projektu, končí nejen s tímto dokumentačním nástrojem, ale také s celým open source vývojem. Zde jsou jeho hlavní důvody:

  1. Přestože je NDoc široce používanou a uznávanou utilitou, skoro nikdo na vývoj nepřispíval ani finančně, ani jinak (tvorbnou kódu, dokumentace apod.)
  2. Microsoft finančně podporuje komunitu svých vývojářů skrze program MVP, nepodporuje však komunitní projekty
  3. Pokud se Microsoft rozhodne pro napodobení utilitky typu NDoc a vytvoří vlastní nástroj, je pro autory typu Kevina Downse prakticky nemožné tuto konkurenci ustát. Pro tvorbu dokumentace Microsoft aktuálně chystá projekt Sandcastle, ale podobné příklady lze najít i v dalších oblastech (NAnt vs. MSBuild a podobně)
  4. Někteří open source uživatelé nejen že na vývoj nepřispívají, ale navíc se agresivními prostředky dožadují nových vlastností, rychlejšího vývoje, vyšší kvality a podobně. Kevin píše „nejsem připraven na to, aby mě a mou rodinu ohrožoval nějaký šílenec“.

Z obecného pohledu je zajímavý především první bod. Phil Haack zareagoval výzvou „udělejme z 26. července den ‚Přispěj na open source‘“, kdy by si měl každý uvědomit, jaké užitečné open source programy používá, a na některé z nich přispět (finančně, kódem, jakkoliv).

Kevinovy problémy vyvolávají smutný pocit a Haackova výzva zase působí velmi sympaticky, na emocích ale dnešní komerční svět nestojí. I kdyby všech X tisíc Haackových čtenářů výzvu vyslyšelo, celkový dopad na open source svět nebude nijak zásadní (pro tuto chvíli zapomeňte na argument „ale open source je přeci právě o tom, že se celé dílo staví z malých příspěvků“; o to teď nejde).

Správnou otázkou je, jestli nebyl Kevinův osud zpečetěn už dopředu. Jsem ve věku, kdy se rozhoduji, co s životem dál, a dráha open source vývojáře je určitě jednou z možností. Zatímco před pěti lety by mi vůbec nevadilo trávit hodiny, dny a týdny programováním zadarmo, pokud by mě to bavilo, dnes musím myslet na to, kde vzít peníze na nájem, za co si pořídím auto, z čeho budeme platit hypotéku a tak podobně. Open source tak pro mě zůstává možností jenom tehdy, pokud mi přinese adekvátní peníze.

Co jsou to „adekvátní peníze“? Takové, které bych si vydělal jako řadový vývojář v průměrné softwarové společnosti. Podívejte se na platy programátorů v Praze a budete mít dost konkrétní představu o tom, co myslím adekvátními penězi. Být open source vývojář ale přináší ještě další náklad: zatímco dnes bych mohl nastoupit řekněme za 25 tisíc měsíčně, za pár let by ze mě mohl být senior developer s podstatně vyšším platem. Jinak řečeno, plat má v tradičním zaměstnání vzestupnou tendenci, s čímž je potřeba v kalkulaci počítat.

Otázka tedy stojí: může si autor projektu typu NDoc vydělat podobné peníze, jako kdyby se nechal zaměstnat? Rád bych se mýlil, ale myslím, že odpověď zní ne. Nebo spíš zdaleka ne.

Proč? Podívejte se na obchodní modely, které stojí na OSS – podpora, reklama, drazí konzultanti a podobně. Na druhou stranu nenajdete úspěšný model postavený na drobných finančních příspěvcích nebo na „komunitě“. Je možné kolem nástroje typu NDoc postavit firmu, která bude poskytovat podporu nebo customizaci produktu či která si bude moct za hodinu konzultací účtovat nekřesťanské peníze? To u malých utilitek prostě nejde.

Zklamání Kevina Downse proto bylo zcela nevyhnutelné. Finanční příspěvky jsou pro autora příjemným dárečkem, nikoliv živobytím.

Kde si dokážu finanční životaschopnost OSS představit, jsou rozsáhlejší systémy. Na to sází třeba IBM – Eclipse si stáhnete zcela zdarma, ale začněte šetřit, pokud chcete k sobě do firmy pozvat jejich konzultanta. IBM a Radek Hulán si zkrátka nežijí špatně :)

P. S. Zdravím tě, Davide. Jak se vede Texy!?

Zařazeno do kategorií | |
dgx (Po, 2006-07-31 13:56):

Kde je zakopán pes, je vlastně vysvětleno v prvním odstavci. Kevin Downs je hlavní vývojář a správce projektu, nikoliv manager. Tedy nejde o to, jestli je Open Source vhodným obchodním modelem, ale jestli je Kevin Downs schopným managerem. A pokud není, jakože zjevně není, tak by neuspěl ani na poli closed source.

Nejspíš se do pozice managera dostal ani neví jak. Ostatně to je problém celé řady firem, kdy se ze zakládajících programátorů stávají ředitelé. S růstem firmy se přesouvá jejich náplň práce od té, kde excelují, k té, kde plavou. A firmu to může pohřbít.

Michal Altair Valášek (Po, 2006-07-31 16:28):

Rád byl uvedl na pravou míru výrok „Microsoft finančně podporuje komunitu svých vývojářů skrze program MVP, nepodporuje však komunitní projekty“, protože sám MVP jsem.

Za prvé: MVPs nejsou jenom vývojáři. V ČR to tak vypadá, protože místní developer MVPs jsou banda sestávající mnohdy z aktivistů mého typu, kteří přeřvou všechno ostatní. MVP je čestný titul, který dostane ten, kdo dlouhodobě pomáhá komunitě uživatelů, správců nebo vývojářů. Já jsem MVP pro ASP.NET, ale jsou MVPs pro Exchange, Word, PowerPoint…

Za druhé: MVPs nedostávají od Microsoftu žádné peníze. Dostaneme Visual Studio nebo TechNet subscription a čas od času MS pořádá speciální setkání, na kterých nám zajišťuje ubytování a stravu (letenky si musíme koupït sami).

V současné době je program MVP nastaven tak, že je zaměřen především na ty, kdo publikují, než na ty kdo píší software, ale i kdyby Kevin Downs byl MVP, moc by mu to nepomohlo.

Pokud máte zájem, podrobnější (subjektivní) informace o MVP programu najdete v tomto mém článku

Borek (Po, 2006-07-31 16:55):

Je pravda, že slůvko „finančně“ jsem tam nechtěně přidal já a možná jsem tím trochu zkreslil, co chtěl Kevin říct – že Microsoft podporuje komunitu, ale ne projekty. Ostatně nejlepší je kouknout do originálního sdělení…

Jinak si myslím, že být MVP se vyplatí i finančně. Moc jich po světě neběhá a je to pro vás jako pro fyzickou osobu obrovská reklama, která vám může zajistit lepší zakázky, lepší práci atd. Ale to asi víte nejlíp sám :)

Komentáře jsou uzavřeny (blog je v read-only módu). Pokud mě chcete kontaktovat, můžete mailem.