👋 Nový obsah na borekb.cz

Info Tento blog je v "read-only módu" a nový obsah již nebude přibývat. O vývoji píšu na DevBlog.

Pravý význam anket

Pokud jste si všimli, ve zprávách Novy se často vyskytují ankety. Stejně tak na několika navštěvovaných webech, např. na Blogu počítačového nadšence a občas i na hlavní stránce Živě. Několika lidem připadá, že dávají „zajímavé výsledky“, skutečnost je ale úplně jiná…

Tento článek měl být původně pouze krátkou reakcí na článek WELL.DONE čte elita, ale protože tento blog je součástí internetu, který je dokonalým ztělesněním kapitalismu a „neviditelné ruky trhu“, zatím nepostižen různými vládními obstrukcemi (konec citace), tak zřejmě proto „neviditelná ruka“ zapracovala a můj komentář zveřejněn nebyl. Podívejte se na malou analýzu výsledků toho, kdo vlastně čte WELL.DONE:

Čísla říkají, že hlasovali pouze čtenáři, kteří se nemají za co stydět. Jak lze vidět z uvedených procent u dosaženého vzdělání, lidé pod 18 uvedli ZŠ, lidé 18 až 25 střední školu nebo učiliště, zatímco lidé přes 25 uvedli VŠ. Hlasovalo 10% čtenářů, a to těch, kteří se nemají za co stydět. Jaká je vypovídací schopnost takového průzkumu?

Stejně tak je to u většiny dalších anket. Zásadním problémem je, že statistický vzorek vybírá sám sebe, což je buď naprostá revoluce v oblasti statistického výzkumu, nebo prostě nonsens. Součástí ankety je totiž nejen volba, jak odpovím, ale také jestli vůbec odpovím.

Přesto ankety svůj důležitý význam mají – jedná se o zajímavý prostředek PR (Public Relations). Vraťme se k Nově a jejímu zpravodajství. Často po reportáži proběhne „mini-anketa“, kde se zpravodaj dvou až tří lidí ptá: „Líbí se vám, že vám za barákem vyroste velká průmyslová fabrika?“. První odpovídá: „Je to hrůza, bude tady hluk a smrad…“, zatímco druhý na to „Paráda, konečně najdu práci“. Význam ankety? Objektivně žádný, Nova však právě posílila sounáležitost diváků se svou televizí.

Stejně tak je to na webu; snažit se interpretovat výsledky ankety je směšné, ale snažit se je využít ke zvýšení sounáležitosti čtenářů s webem je chytré.

Zařazeno do kategorií |
Tomik (Út, 2006-03-14 13:53):

Souhlas…

ds (Út, 2006-03-14 14:14):

jj, presne tak. Ovsem podobne se muzeme divat napr. na dnes tolik popularni peoplemetry. Kdo z „normalnich“ prijme nabidku na ziskani dalsiho „kramu do baraku“, ktery v noci odesle vysledky o sledovanosti? Malokdo, jen notoricti sledovaci tv, kteri chteji sve oblibene stanici vylepsit cisla. A pritom se z tohoto vzorku 600 lidi pocita sledovanost s presnosti na 1 osobu.

Shaman (Út, 2006-03-14 14:16):

Nejde jen o ankety, stejný princip mají všechny prostředky umožňující zpětnou vazbu, např. knihy návštěv či komentáře u článků. Fakt, že mě tam většina lidí chválí nebo mi naopak nadávají, má jen minimální vypovídací hodnotu, stále neznám názor lidí, kteří se z nějakého důvodu nevyslovili…

ivan (Út, 2006-03-14 18:09):

neviditelna ruka :) na spominanom pseudoblogu nezverejnuje aj mnohe ine komentare.

Jakub Podhorský (Út, 2006-03-14 23:01):

jen k tý Nově a těm anktám…sice odvisílají dva lidi ale jak můžeš vědět kolik se jich opravdu ptali?(teda pokud uveřejní nějaký výsledky)

btw: na ankety mám vlastní názor a to ten že vůbec nic nedokazují a už obvzlášť na internetu

gwh (St, 2006-03-15 01:12):

Jakub Podhorský:

Vědět to nemusí, v případě Novy je to pouze a jen populistická záležitost. (v konkrétním případě, který Borek uvedl)

Bochi (St, 2006-03-15 03:23):

2 Jakub: Přesně jak píše gwh – kolika lidí se ptali a jaká byla statistika opovědí není pro televizi vůbec důležité, vyberou si co potřebují. Dá se takto ostatně celkem snadno manipulovat s fakty – pokud chcete v lidech vyvolat dojem, že je něco špatné, vyberete dvě tři negativní reakce i kdyby byly jediné mezi padesátkou pozitivních. S televizním SMS hlasováním (tím spíše s tím, kde můžete z jednoho čísla hlasovat vícekrát – tam jde pro změnu hlavně o peníze), je to podobné. Statistickou váhu to má nulovou, resp. jistá výpovědní hodnota v tom skrytá je, ale je modulovaná nenáhodnou volbou statistického vzorku, který samozřejmě neznáme, takže výsledek je neinterpretova­telný.

Komentáře jsou uzavřeny (blog je v read-only módu). Pokud mě chcete kontaktovat, můžete mailem.