👋 Nový obsah na borekb.cz

Info Tento blog je v "read-only módu" a nový obsah již nebude přibývat. O vývoji píšu na DevBlog.

Použitelnost našeptávačů

V zápisku Proč nemám rád AJAX byl důkladně proprán a vyžehlen Google Suggest, který osobně považuji za jednu z nejhorších implementací AJAXu, jaké jsem kdy viděl. Jak moc použitelné jsou české našeptávače?

Nejdřív stručně k tomu Googlu.

  1. Je neštěstí, když něco napíšu, zmáčknu enter a ono mi to vyhledá něco úplně jiného (napíšu „Visual Studio tools“ a vyhledá se mi „Visual Studio Tools for Office“).
  2. Druhým neštěstím je, když si stoupnu za slovo „Visual“, klávesnicí označím nějaký kousek textu, třeba slovo, a zbytek dotazu se mi bez vyzvání smaže. Tohle považuji za nehoráznost nejvyššího kalibru – jsem vysoce alergický na to, když mi software ničí moji práci. A já píšu opravdu pomalu :)
  3. No a nakonec se nemůžu zbavit pocitu, že poskytovaná informace (u Googlu počet stránek, které budou nalezeny) má pro mě menší cenu než seznam dříve zadaných hodnot, které by bez našeptávače nabízel prohlížeč.

První dva body jsou implementační hrubky, zatímco poslední bod zpochybňuje účelnost celého řešení. Proto doufám, že Google Suggest nikdy neopustí fázi beta a nedostane se na hlavní stránku, nebo aspoň ne v současné podobě. (BTW, masochisti mohou stahovat Google Suggest for Firefox a „užívat“ si suggest ve svém prohlížeči.)

V naší útulné kotlince přišel s něčím podobným jako první Seznam a od začátku bylo jasné, že se jedná o skvělou věc :) Ne, zcela seriózně si myslím, že Našeptávač má na domovské stránce Seznamu své opodstatněné místo. Je totiž skutečným pomocníkem – implementačními chybami Googlu netrpí a navíc považuji za rozumné, že se zobrazuje četnost zadaných dotazů, nikoliv výsledků na daný dotaz. To totiž lépe koresponduje se snahou uhodnout, co návštěvník hledá.

Centrum.cz Rádce
Centrum.cz Rádce

Nedávno se přidalo i Centrum, můj portál of the choice. Jeho Rádce s velkým R je rovněž bez implementačních chyb (zřejmě proto, že se nejspíš jedná o upravený skript Seznamu) a navíc přináší opět trochu jinou informaci – tentokrát jsou zobrazovány nejen dotazy, které daným slovem začínají, ale které ho obsahují kdekoliv. Podle Milana Kryla, od kterého jsem se o Rádci dozvěděl, se to dá použít k PPC a SEO optimalizaci, ale na druhou stranu je trochu divné, když se mi na dotaz „Visual Studio“ nabízí i „kuchyňské studio“, „koupelnové studio“ atd. Na tom by se ještě mělo zapracovat.

Závěr? Jsem rád, že v Čechách se umí našeptávat líp než u Googlu, kde je současný stav opravdu tragický. Zvlášť díky Seznamu mám na AJAX zase o něco lepší názor :)

Zařazeno do kategorií |
Hellish (Pá, 2006-02-03 10:35):

Také nejsem nijak velkým příznivcem Ajaxu. Tedy, je to zajímavá technologie, ale zbytečně se používá na místech kde je kontraproduktivní a hůře použitelná, jenom proto, že je to moderní. Našeptávač mi ale naopak přijde jako ideální způsob použití Ajaxu. To že je v Googlu špatně použitelný není problém technologie, ale toho, jak je naprogramován. Když někdo udělá nepoužitelný web, také to není vina jazyka HTML.

Borek (Pá, 2006-02-03 15:31):

Mně jako ideální způsob použití připadá třeba předvyplnění města podle zadaného PSČ. Seznam mě přesvědčil, že i našeptávač může být užitečná věc, ale stejně bych ho jako ideální způsob použití AJAXu neuvedl, protože je trochu sporné, zda uživateli větší hodnotu přináší „našeptávaná“ informace nebo prostě seznam toho, co už zadal (tak, jak to prohlížeč dělá defaultně).

Mimochodem, máte velmi pěkně zpracovaný blog. Jednoduchý, přehledný. (Tenhle WordPress je hrůza, už se těším na přesun pod křídla Drupalu a s tím související redesign.)

Whiskey (Čt, 2008-03-13 15:50):

Myslim, ze technologie Ajax je urcite krokem dopredu rozhodne bych to nevidel tak cerne. je pravda,ze google to pouziva na vice mistech,nez je dobre,ale na druhou si myslim,ze gmail nebo google documents jsou naprosto supr zalezitost a je na tehle projektech videt, kde se da ajax dobre vyuzit… jinak nazor na Wordpress – mate spatne zkusenosti? Drupal je podle meho nazoru zbytecne narocny na provoz serveru a wordpress je skutecne „easy to use“ a hodne nenarocny a do jiste miry dost dobre modifikovatelny..

Komentáře jsou uzavřeny (blog je v read-only módu). Pokud mě chcete kontaktovat, můžete mailem.