👋 Nový obsah na borekb.cz

Info Tento blog je v "read-only módu" a nový obsah již nebude přibývat. O vývoji píšu na DevBlog.

Pomačkané knihy od Amazonu

Poprvé jsem knihy přes Amazon kupoval někdy před rokem, když jsme ještě žili v Manchesteru, a byl jsem navýsost spokojen – zásilka dorazila perfektně zabalená, knihy byly v nejlepším pořádku a výměnou za nějaký ten čas čekání jsem ušetřil docela dost peněz (paradoxně vyšlo o dost levněji objednat knihy z Amazon.com než z Amazon.co.uk). Toto léto jsem opět zatoužil po nějakém novém čtivu, ale Amazon tentokrát vyloženě zklamal – ze tří zásilek byly dvě silně poškozené a ta třetí dorazila v pořádku jen náhodou.

Někdy v červnu jsem si objednal 3 knihy a takto to dopadlo:



Pomačkaná kniha

Pomačkaná kniha

Zohýbané rohy v případě brožované vazby, zdemolované rohy u vazby pevné, zohýbané listy i uvnitř knih s pevnou vazbou, no prostě něco, za co bych v kamenném obchodě nezaplatil ani náhodou.

I rozhodl jsem se knihy vrátit – podle webu Amazonu to vypadalo jako jednoduchý proces a také musím říct, že to jediné je na tomto příběhu pozitivní. Knihy jsem zabalil do krabice, na webu vyplnil jakýsi formulář o vrácení a během pár dní mi na účtu přistály peníze jak za vrácené knihy, tak za dopravní náklady z ČR do Amazonu (a že to pár stovek bylo). Ihned se začala vyřizovat zakázka nová, takže po nepříjemném měsíčním čekání a druhém placení dovozní daně (už jsem se neobtěžoval zjišťovat, jestli bych i tohle mohl dostat nějak zpátky) jsem měl svoje knihy doma. Tentokrát naštěstí v pořádku, i když se skutečně jednalo jen o náhodu – knihy byly podobně lajdácky zabalené, jako poprvé.

Teď na konci září jsem kupoval knihy další a bohužel musím říct, že Amazon v otřesném balení knih pokračuje. Jak to asi může dopadnout, když se 4 brožované knihy volně naskládají do krabice větších rozměrů a jako „vycpávka“ se dá jen jeden igelit, který možná kdysi měl polštářky, ale to už si sám dávno nepamatuje? Výsledkem je opět řada pomačkaných rohů a obecně knihy, které bych normálně nekoupil. To všechno přesto, že teď jsem si tentokrát připlatil za lepší způsob přepravy (a knihy přišly za krásných 14 dní). Očekávat však, že Amazon zainvestuje do nějaké normální výplně nebo aspoň knihy sváže k sobě, však asi bylo příliš naivní.

Jsem Amazonem znechucen, a kdybych se tolik netěšil na obsah knížek samotných, posílal bych mu je zpátky, dokud bych je nedostal v odpovídající kvalitě. Nechápu, proč došlo k tak rapidnímu poklesu kvality – to se jim opravdu vyplatí šetřit na balících igelitech a nasírat tak své zákazníky?

Kdybyste někdo věděl, jak pořídit anglickou IT literaturu za rozumnou cenu a jinak než přes Amazon, napište to prosím do komentářů. Knížky mají být radostí, ne utrpením…

Zařazeno do kategorií |
Rene (Út, 2008-10-07 17:33):

Zdravim Borku, během tohoto roku jsem 2× obdržel zcela neppoškozenou zásilku knih, poslední zásilka se ale ztratila. Mám podezření na bordel v naši české celní správě a stejně bych ty same státní poskoky podezříval z poškození vašich knih. Jednání Amazonu ale bylo příkladné – s omluvou mi poslali „replacement order“. Když jste zmiňoval příplatek za lepší doručení – jde o „Expedited Int'l Shipping“? Pokud ano, mohl bych mít při dobré konstelaci hvězd a nekafkovské konfiguraci celní správy své knihy už příští týden:)

Borek (St, 2008-10-08 07:25):

U těch nepoškozených zásilek, dalo by se zhruba popsat, jak byly balené? Zajímalo by mě, jestli tam byl nějaký bubble wrap (jak se tohle řekne česky?), jestli byly knihy svázané k sobě a podobně.

Jinak ano, jednalo se o expedited international shipping. Pokud vezmu v úvahu tradiční zdržení na celnici, zásilka tu byla opravdu překvapivě rychle.

Rene (St, 2008-10-08 12:18):

Snad si to pamatuju dobře. Knihy byly zcela volně v krabici, ale krabice mela takove rozmery, ze se nemohly nejak extremne rychle „mlatit“ z jedne strany krabice na druhou.:) Krabice samotna byla v latkovem „pytli“ (od celni spravy?)

Borek (St, 2008-10-08 13:28):

To vypadá na dost podobný způsob balení jako u mě, asi je to tedy u Amazonu standard. Osobně bych si klidně nějaký ten dolar připlatil, jen aby tu krabici pořádně vycpali.

Martin Hassman (Út, 2008-10-07 19:44):

Už mi asi 2× došla od Amazonu lehce poškozená knina, ale nebylo to nic naštěstí hrozného a nic jsem nevracel. Každopádně většina zásilek zatím dochází v pohodě.

MicTech (Út, 2008-10-07 20:19):

Touhle zprávou jsi mě příliš nepotěšil, protože se zrovna chystám nakoupit nějakou literatůru na amazonu.

Možnost vidím ve vyzkoučení nějaké služby co přeposílá zásilky do CZ (shipito, zasilkovasluzba), protoze jsou schopni to poradne zabalit, aby to prezilo cestu pres ocean, samozrejmne to nevyresi zniceni knih behem prepravy po US.

Další možností je koupit „pouzitou“ knihu pres amazon, dají se tam najít publikace, které jsou ve výborném stavu a třeba za zlomek ceny.

btw: všiml jsem si, že mezi poškozenými tituly je i head first, co konkrétně je to za knihu?

Borek (St, 2008-10-08 07:27):

V téhle zásilce byly samé knihy o návrhových / architektonických vzorech :)

Chrasty (Pá, 2008-11-07 17:53):

Zrovna dneska mi dorazily knížky z Amazonu, ještě hůř zabalené, než Borkovy (já tam neměl ani ten igelit…). Kupodivu ale knížky dorazily nepoškozené, viz http://blog.chras­ty.cz/…u-dorazily-a

blanka (Pá, 2010-09-17 13:57):

ahoj, me vubec nejde pres amazon objednat, pise to, ze nejsme v tzv. „supported countries“, a nejde to ani pres Britsky nebo Nemecky amazon. Nemas s tim prosim nejake cerstve zkusenosti – nezmenilo se neco? Budu moc rada za nasmerovani, jak si to objednat… Diky a pekny den!Blanka

Komentáře jsou uzavřeny (blog je v read-only módu). Pokud mě chcete kontaktovat, můžete mailem.