👋 Nový obsah na borekb.cz

Info Tento blog je v "read-only módu" a nový obsah již nebude přibývat. O vývoji píšu na DevBlog.

Pavel Drbal zemřel

Zhruba před 14ti dny zemřel Pavel Drbal (ve věku tuším 63 let a na rakovinu), jedna z nejrozporuplněj­ších osobností na katedře informatiky. Já jsem u něj prošel předmětem Základy programování v Pascalu (dal jsem si ho jen kvůli kreditům, Pascal jsem v té době dobře znal), takže s ním mám osobní zkušenost.

Předně to byl učitel nenáviděný. Odevzdání zápočtového programu vypadalo tak, že se hodiny a hodiny čekalo na chodbě před jeho kabinetem, a to navíc mělo pravé peklo přijít až uvnitř. Jednu spolužačku jsem tehdy (prvák nebo druhák) Pascal doučoval a vím z první ruky, jaké trauma Drbal pro „běžné smrtelníky“ znamenal.

Když už jsme u negativních stránek Drbalovy osobnosti, mým přesvědčením zůstává, že Drbal nebyl dobrým učitelem. Jen tak ze zájmu jsem navštívil jednu nebo dvě jeho přednášky (neměl jsem to zapotřebí a navíc byly od 7.30) a jeho výklad mohl být zajímavý tak maximálně pro toho, kdo už Pascal ovládal. Začátečníkům v tom naopak dělal akorát zmatek, např. prohodil význam cyklů repeat-until a while (to by se skutečně stát nemělo).

Na druhou stranu byl Drbal velmi dobrým vědcem. Když jsem obhajoval svůj zápočtový program, šokovalo mě, jak rychle dokázal najít logické chyby nebo „podezřelé kontrukce“. Kouřil jednu cigaretu za druhou, v rychlosti scrolloval mým zdrojákem a bleskově rozeznával věci, které nebyly úplně košer. To na mě zanechalo dojem.

Druhou velkou věcí, která tady po Drbalovi zůstala, jsou skvělé školní práce, které vedl. Díky své přísnosti a vysoké náročnosti např. Lumíra (ano, toho ze Somada) dovedl až k vítězství v soutěži ESOP. Rovněž moje diplomka bude čerpat z diplomky o návrhových vzorech, která byla vypracována pod Drbalovým vedením.

Nakonec nemůžu nezmínit, že nebýt Drbala, nepracoval bych v HTčku. To opravdu pozměnilo můj život v silně pozitivním slova smyslu, takže jsem Drbalovi hluboce zavázán.

Jednoduše řečeno, odešla zajímavá osobnost. Mnohými nenáviděná, ale některými oceňovaná. Poprávu.

Zařazeno do kategorií |
Milena (Čt, 2006-09-21 08:04):

Dobrý den,

nějakým způsobem přes stránky o UML jsem se dostala až na Vaší stránku. Pavel Drbal byl mým spolužákem na matematicko – fyzikální fakultě. Je zajímavé si o spolužákovi přečíst takové hodnocení z pera mladého člověka. A také jsem se teprve z Vaší stránky dozvěděla, že zemřel. Díky.

Borek (So, 2006-09-23 12:41):

Zajímavý komentář, díky za něj.

Komentáře jsou uzavřeny (blog je v read-only módu). Pokud mě chcete kontaktovat, můžete mailem.