👋 Nový obsah na borekb.cz

Info Tento blog je v "read-only módu" a nový obsah již nebude přibývat. O vývoji píšu na DevBlog.

Origami bude propadák

Na ILBlogu nedávno vyšly dva zajímavé články. Zatímco zápisek Konvergence je blbost je patrně myšlen jen jako provokace (nevěřím, že by to Ivo Lukačovič myslel vážně), s názorem prezentovaným v článku O kapesních hračkách, které se nevejdou do kapsy se plně ztotožňuji. To samé mě totiž okamžitě napadlo, když jsem viděl, co je vlastně to slavné Origami neboli Ultra-Mobile PC zač. Ivo to shrnul pěkně:

Tato zařízení jsou příliš těžká na to abyste je nosili v kapse, ale přitom jsou již tak malá, že svojí ergonomií neumožňují plnohodnotnou práci, jakou nabízí například notebook.

To je přesně důvod, proč bude Origami propadák.

Zařazeno do kategorií |
Mifko (Po, 2006-03-13 21:12):

No neviem, ale ja sa silne stotoznujem s nazormi v clanku „Konvergence je blbost“. Osobne tiez radsej uprednostnujem sice viac zariadeni, z ktorych ale kazde vykonava svoju funkciu poriadne, nez jedno zariadenie, ktore svoju pracu vykonava tretotriedne. Je jasne, ze to neplati absolutne, ale u mna skoro absolutne.

Ako priklad by som dal mobil s fotakom a prehravacom MP3. Fotky takehoto „fotaku“ su najvacsi blivajz aky som kedy videl, a nez mat take fotky tak radsej ziadne (plati pre 99% pripadov, to 1% su vynimocne pripady, kedy forku jednoducho treba spravit cimkolvek co je k dispozicii). Takisto prehravanie MP3 v takychto zariadeniach nie je komfortne, zerie baterku ktora ma primarne sluzit na telefonovanie, plus obvykle treba MP3 ukladat na pamatovu kartu, ktora ma isty kapacitny strop.

Uznavam ze finalne rozhodnutie je vec vkusu a financnych moznosti. Ale ak ma financne moznosti pustia, tak si radsej kupim tri zariadenia, nez jedno ktore nie je na patricnej urovni.

rarouš (Po, 2006-03-13 21:25):

A just to propadák být nemusi. ženský mívaj kabelky dostatečně veliký ;) Ale to ukáže čas, jak moc dobře maj zmapovanou poptávku po takových to počítačích.

dgx (Po, 2006-03-13 21:51):

Konvergence není blbost, ale samostatná vývojová větev. Zaměřená především na méně movité nebo nenáročné uživatele.

Něco jiného je přirozená konvergence, která nastává, když se určitá technologie stane až „banální“. Je tedy přirozené, že v mobilu, foťáku a videokameře nebo hifi věži jsou zabudované digitální hodinky. A pak jsou konvergence nepřirozené, jako třeba foťák v mobilu. Obě zařízení mají tak různá specifika, že výsledkem je vždycky velmi špatný kompromis.

V oblasti profesionálních fotoaparátů třeba není obvyklý ani zabudovaný blesk. Proč? Protože není potřeba. A není ani důvod za něj platit.

Borek (Po, 2006-03-13 22:13):

2 Mifko: Nejde o to, co ty osobně upřednostňuješ, ale jestli konvergence existuje či nikoliv. I když mobil dělá daleko horší fotky než foťák, už jen existence fotícího mobilu je důkazem pro konvergenci, nikoliv proti ní.

Osobně věřím, že se dočkám zařízení, ve kterém budu mít mobil, foťák, videokameru a jakýs takýs počítač a že všechna tato zařízení budou mít rozumnou kvalitu. Na drtivou většinu fotek, co dělám, nepotřebuju mít promakanou zrcadlovku, naopak je většinou důležitější mít přístroj vůbec u sebe – a v tom bude „konvergované zařízení“ mít vždycky ohromnou výhodu.

Petr Brádler (Po, 2006-03-13 22:52):

Taky si nemyslím, že by si IL dělal srandu a souhlasím s dejvem, protože si taky raději koupím dvě kvalitní zařízení (to já rád :) ) než jedno a na prd.

Borek (Po, 2006-03-13 22:59):

2 Petr: Musím jen zopakovat, co jsem odpověděl Mifkovi – vaše osobní preference nejsou důležité. Můžete se spolehnout, že se zlepšováním a miniaturizací všech věcí bude docházet k jejich slučování a především nákupu koncovými uživateli. Není jediný důvod, proč by to tak nemělo být (to, že v současnosti třeba foťák v mobilu nefotí tak úplně dobře, není relevantní argument).

» Motorola MPx220 (Út, 2006-03-28 10:17):

[…] Foťák je katastrofa. koda, bylo by fajn mít nějaké rozumné fotítko pořád s sebou (věřím v konvergenci). […]

Komentáře jsou uzavřeny (blog je v read-only módu). Pokud mě chcete kontaktovat, můžete mailem.