👋 Nový obsah na borekb.cz

Info Tento blog je v "read-only módu" a nový obsah již nebude přibývat. O vývoji píšu na DevBlog.

Oracle, Oracle, hrůza nebo mirákl?

Včera jsem své studium zakončil zkouškou z databází, jejíž součástí bylo odevzdání aplikace implementované v Oraclu. Ani zdaleka na tuto databázi nejsem odborník, ale některé věci mě přesto při letmém dotyku zaujaly.

  • Kde je nějaké management studio? Klientské nástroje dodávané s databází jsou zaostalé a ve srovnání s MS nástroji velmi nepohodlné. Situaci částečně řeší Oracle SQL Developer nebo TOra, ale kvalitní administrační nástroj by podle mého názoru měl být v ceně.
  • V ostatních databázích lze napsat něco jako „AUTO_INCREMENT“ a u číselného primárního klíče je vystaráno. V Oraclu je potřeba vytvořit novou sekvenci a databázový trigger, který těsně před vložením řádku novou hodnotu vypočítá. Velmi user friendly.
  • Oracle nepodporuje ON UPDATE CASCADE (pokud se např. změní číslo faktury, měl by se tento údaj změnit i na všech řádcích dané faktury). Zde je opět třeba ponořit se hluboko do triggerů a funkčnost si naprogramovat sám.
  • Stále si nejsem úplně jistý, jestli zcela chápu termín „databáze“ v pojetí Oraclu. V MySQL nebo v MS SQL Serveru se jedná o množinu tabulek, pohledů a podobně, přičemž na jednom databázovém serveru může existovat databází více. V Oraclu naproti tomu pouze zadám uživatelské jméno a heslo a za „databázi“ se považují objekty, které danému uživateli patří. Jsem si jistý, že je pravda trochu jiná a že se jedná především o neporozumění z mé strany, nicméně mi terminologie Oraclu připadá nezvyklá a matoucí.

Na druhou stranu na mě Oracle působí „kompletním“ dojmem, což mu přičítám k dobru – např. podporuje všechny operátory z relační algebry (průniky, sjednocení a rozdíly množin), což není u všech databází samozřejmostí.

Celkově na mě Oracle působí „profesionálním“ dojmem, bohužel v ne úplně nejlepším smyslu onoho slova. Určitě se jedná o schopnou a výkonnou databázi, ale řada věcí je na můj vkus příliš komplikovaná.

Zařazeno do kategorií |
rarous (Pá, 2006-06-02 04:37):

já jsem naštěstí semestrálku z databázových systému mohl odevzdat v MS SQL, ikdyž primárním enginem tohoto předmětu byl Oracle :) Měli jsme bezvadného cvičícího a některé věci které jsem v semestrálce použil se mu docela líbili a zaujalo ho to…

Komentáře jsou uzavřeny (blog je v read-only módu). Pokud mě chcete kontaktovat, můžete mailem.