👋 Nový obsah na borekb.cz

Info Tento blog je v "read-only módu" a nový obsah již nebude přibývat. O vývoji píšu na DevBlog.

Ohlédnutí za WebCampem

WebCamp je za námi a osobně jsem si celou akci dobře užil. Hrubý popis programu si můžete přečíst u Aleše, já přidám pár vlastních postřehů.

  • Na webdeveloperském dni bylo cca 40–50 lidí, na webdesignerském ještě trochu méně (počítáno od oka). Trochu jsem se bál, že kvůli poměrně vysoké ceně budou na WebCampu většinou lidi, kteří dokázali překecat šéfa a nechali se vyslat za firemní peníze, přičemž na samotném obsahu nebo komunitě až takový zájem nemají, ale to se naštěstí nepotvrdilo. Měl jsem příležitost potkat se s mnoha „virtuálními kolegy“ a konečně si tak k některým blogům nebo projektům přiřadit konkrétní obličej. WebCamp se nesl v příjemné rodinné atmosféře.
  • S předchozím bodem souvisí potkávání se a seznamování s mnoha různými lidmi. Už kdysi jsem se rozhodl, že na webu budu vystupovat zásadně neanonymně, a do hlavičky svého webu jsem si dal fotku, aby za obsahem byl vidět konkrétní člověk. Výsledek se dostavil – řada lidí mě pozdravila, na což jsem vždy odpověděl, ale často jsem bohužel netušil, s kým mám tu čest (zdravím Martina Malého, kupříkladu :) . Jsem si jist, že na WebCampu bylo daleko víc zajímavých lidí, než kolik jsem stačil potkat, ale neznalost vzhledu mi v tom bohužel jaksi zabránila. Blogeři, popřemýšlejte nad přidáním fotky někam na svůj web, minimálně 3 týdny před nějakou větší akcí, kde je nebezpečí, že bychom se potkali :)
  • Podle vědecky vedeného průzkumu v hospodě se 100% českých web developerů domnívá nebo v minulosti domnívalo, že jméno Stříbný je ve skutečnosti Stříbrný. (Osobně jsem si v této otázce udělal jasno kdysi dávno po zadání jména stribrny.name do prohlížeče.)
  • Zajímavým hostem prvního dne byl Derick Rethans, jehož přednáška o detailech výkonu PHP mě sice nijak extra nezaujala, ale jinak bylo velmi zajímavé setkat se s core-vývojářem PHPka. Dozvěděl jsem se ledacos o procesu vývoje, o rozhodování strategických otázek atd. Derick je sympatický člověk.
  • K programu. Myslím, že webdeveloperský den musel být pro PHP vývojáře velmi zajímavý a přínosný. Viděli v akci jak PHP odborníky mluvící čistě o PHP tématech, tak i několik přednášek obecnějších, třeba o podpoře PHP na Microsoftích platformách (bohužel mi utekla větší část přednášky o Phalangeru, rarouš pil moc pomalu :). Nic mi v ten den nechybělo ani nepřebývalo.

    Druhý den byl zajímavý asi spíš pro jinou cílovou skupinu, než do které spadám já, ale i tak jsem si některé přednášky užil. Vilému Málkovi se podařilo sehnat 2 podle mě vynikající prezentátory, Davida Špinara a Patrika Zandla, jejichž přednášky se dobře poslouchali. Potom bylo po technické stránce extrémně zajímavé vidět, jak web „vidí“ nevidomí – to by jeden neřekl, jak zatraceně těžké to na webu mají. Pro mě spíš z psychologického pohledu pak bylo zajímavé sledovat přednášku Chamurappiho, který se před tolika lidmi evidentně moc necítil, ale i tak – nebo právě proto – bylo velmi zajímavé ho sledovat. Navíc v přímém přenosu docházelo k různým drobným konfrontacím s jeho „starým známým“ Vilémem Málkem a nakonec se do Chamurappiho pustil i Jakub Vrána. No zajímavé to bylo. (Mimochodem, do poslední chvíle jsem byl zvědavý, jestli Chamurappi není sám Vilém Málek, což by byla bomba; měl jsem docela pádný důvod si to myslet, ale to se bohužel nepotvrdilo). I další přednášky byly zajímavé.

    Na závěr dne jsem tak byl jen trochu zklamán, že jsem neslyšel mluvit 2 lidi – SuE a Dera. Paní Eva má velmi zajímavý blog a na její přednášku jsem se těšil, nakonec však dostalo přednost natažené HTML5 od Martina Hassmana. No a Dero vedl pouze malý test na začátku dne. Měl jsem pak příležitost se ho na něco zeptat a jeho styl projevu je přesně stejný, jako kdysi, když ještě psal na svůj blog, tj. velmi uhlazený a odborně přesný. Takových lidí není moc a určitě by bylo zajímavé si od něj něco poslechnout. Tak třeba někdy příště…

  • Našlo se několik lidí, které zaujala moje prezentace, ale nestihli si opsat, co všechno se vlastně demonstrovalo. Tady jsou technologie, o kterých byla řeč:
    • ASP.NET Dynamic Data, pomocí nichž lze vytvořit administrační rozhraní nad databází během několika sekund, jsou součástí ASP.NET Extensions. Pěknou přehledovou prezentací je session T24 z konference MIX08.
    • ASP.NET AJAX má svůj domov na (překvapivě) http://asp.net/a­jax/
    • ASP.NET MVC najdete opět na intuitivní adrese http://asp.net/MVC/
    • Nejlepším zdrojem informací o Adobe Flex je patrně stránka flex.org. Pro vývoj, třeba i ten na zkoušku, se vám bude hodit zkušební verze Flex Builderu, se kterým se pracuje lépe než s command-line nástroji, které jsou k dispozici zdarma.
    • Z aplikací, které krásně demonstrují výhody Flexu oproti (D)HTML, jsem ukazoval Photoshop Express a textový editor Buzzword. Na slidech se ještě objevila aplikace SlideRocket, která rovněž stojí za pozornost (něco jako PowerPoint v prohlížeči, včetně 3D přechodů a podobně).
    • Domovem Silverlightu je silverlight.net. Pokud chcete vidět možnosti této technologie a ukázku, jak se v Silverlightu vyvíjí, doporučuji track Building RIAs Using Microsoft Silverlight z konference MIX08 (část 1, část 2).
    • V souvislosti se Silverlightem jsem zmiňoval relativně nový UI framework pro tvorbu desktopových aplikací zvaný WPF (Windows Presentation Foundation), z něhož Silverlight přebírá filosofii tvorby UI a teoreticky je jeho podmnožinou. WPF je velmi rozsáhlý subsystém .NET Frameworku, který řeší snad úplně všechno, co souvisí se vzhledem (2D, 3D, text, UI, média apod.), takže těžko odkázat na nějaký jednoduchý článek, ale poměrně dobrý přehled najdete třeba na Wikipedii.
    • Z technologií, které webový vývoj přenášejí na desktop, jsem zmiňoval Adobe AIR, Mozilla Prism a Google Gears.
    • Jako příklad aplikace, která je naprogramovaná v HTML/CSS/Ja­vaScriptu/ExtJS frameworku a běží na desktopu, jsem ukazoval Simple Tasks. Tato ukázková aplikace je zajímavá tím, že kromě Adobe AIR existuje i její verze pro Google Gears, takže vidíte, jak skoro stejný zdrojový kód běží na desktopu i v prohlížeči.
    • Poslední zmiňovanou technologií byl Jaxer, který umožňuje běh klientského JavaScriptu/DOM na serveru. Pěkné ukázky nabízejí screencasty na aptana.tv.

    Celkově myslím, že prezentace šla dobře, a podle reakcí soudím, že zaujal především Flex. Několik lidí mrzelo, že bylo nutno projet prezentací tak rychle, ale s tím jsem bohužel nemohl nic dělat. Dokonce padla otázka, jestli se pro podobná témata neplánuje celá konference, na což je zatím odpověď ‚nikoliv‘, ale je to velmi zajímavý podnět.

  • Na vlastní oči jsem viděl Davida Grudla v 10 ráno. Pokud tak nekecá se svým obráceným denním režimem, zažil jsem něco velmi speciálního :) Jinak s Davidem nebylo lehké pokecat, protože jaksi přirozeně kolem něj neustále vzniká hlouček lidí, a taky je asi dost těžké zeptat se ho na něco, na co už předtím 10× neodpovídal, ale i tak to bylo příjemné setkání. Stejně jako jsem byl rád, že jsem konečně osobně poznal Honzu Biena, Aleše Roubíčka, Jakuba Vránu a řadu dalších lidí, kteří třeba nemají žádný známý blog, ale přesto se s nimi perfektně povídalo.

Celkově byl WebCamp prima a po určité změně formátu by se snad mohl konat i nějaký další ročník (za současné situace pochybuji, že by chtěli Jakub a Vilém podobným způsobem dotovat konferenci i v budoucnu). Fotky jsou u Ladislava Prskavce na blogu.

Zařazeno do kategorií |
Hellish (Po, 2008-03-31 12:27):

Pro pořádek přidám odkaz na své zhodnocení letošního WebCampu

Borek (Po, 2008-03-31 12:44):

V souvislosti s tebou mě napadlo, že ty sice fotku na svém blogu máš, ale stejně mi moc nepomohla :)

Hellish (Po, 2008-03-31 12:53):

Aha, to je pravda :) Zkoušel jsem hledat mezi fotkami ve své galerii a jediná fotka (většinou jsem za aparátem), která by ti mohla přiblížit mou podobu je tato: http://www.he­llish.cz/…2007/fot­ka21 (ten v pravo)

Tak nevím jestli ta co mám v hlavičce na webu není lepší :)

Borek (Po, 2008-03-31 13:22):

Je :)

Arthur Dent (Po, 2008-03-31 13:07):

Zdravím, Borku… Potkali jsme se u vchodových dveří a já si říkal: Neznám tohodle člověka odněkud? Nepohádali jsme se u článku o olympiádě v Číně? ;)

Ne, vážně: Tvé shrnutí non-PHP technologií bylo fajn (i když věci, o nichž jsi mluvil, pro mne nebyly nijak nové, tak doufám, že pro ostatní byly) a díky za něj – a taky díky za tenhle článek-odkazníček! ;)

Jen škoda, že nebylo víc prostoru (a času) na diskusi, mohly zaznít třeba klasické argumenty proti Flexu: „Nefunguje zvětšování písma, klávesové zkratky z prohlížeče a tlačítko BACK“. ;)

PS: Zájemcům o Flex doporučuju kontaktovat Juraje Michálka, který je od loňského podzimu jakýmsi „oficiálním styčným důstojníkem“ pro vytváření FLEX komunity v CZ/SK a komunikaci s Adobe. Více na http://www.flex­garden.net/

Jen podotknu, že Adobe chystá nějaké evropské „Flex tour“, takže pokud by někdo měl zájem podobnou konferenci udělat, třeba i pod záštitou Adobe, tak nechť se spojí s Jurajem.

Nill (Po, 2008-03-31 13:30):

Adobe by se mela ohledne Flexu snazit, Microsoft intenzivne tlaci Silverlight zapomoci Design academy. Bude to jeste zajimavy souboj.

Borek (Po, 2008-03-31 13:40):

Přesně ono setkání u dveří jsem měl na mysli. Navíc, v analogii s jednou Cimrmanovskou přednáškou – to, že tvoji rodiče jménem Malí dali světu syna tvých rozměrů, jim není zrovna nejlepší vizitkou :)

Taky lituju, že na diskuzi o RIA technologiích nebylo více času. Problémy typu nefunkčnost klávesových zkratek prohlížeče jsem zmínil přímo v přednášce, stejně jako možnost řešení tlačítka Back, ale pro tradiční PHP vývojáře určitě existovalo víc věcí, na které by se chtěli zeptat (dost dotazů jsem zodpovídal soukromě po skončení přednášky).

Co se Flex komunity v Čechách a na Slovensku týče, díky, že jsi zmínil FlexGarden. Podle návštěvnosti akce v Praze, kde Adobe uvádělo Flex a Flex Builder 3 (a Juraj tam byl přítomen), se však česká komunita okolo Flexu teprve formuje. I proto jsem chtěl tuto zajímavou technologii zmínit na konferenci, zabývající se jinak celkem tradičními a dobře známými věcmi. Odezva byla velmi pozitivní a příjemně mě překvapila.

Tak jo, příště už nám nic nebrání se normálně pozdravit :)

Arthur Dent (Po, 2008-03-31 14:02):

Moji rodiče jsou podobných rozměrů (hovořím o výšce)… ;)

Ano, česká FLEX komunita se teprve formuje – loni na podzim přijela do ČR paní Sumi Lim z Adobe a setkala se tu s několika lidmi, o nichž předpokládala, že by mohli napomoci rozšíření FLEXu v ČR. Práve z toho setkání vzešel určitý příslib podpory FLEX komunity přímo od Adobe, což mi bylo sympatické, a právě proto se snažím projevy „FLEXofilie“ podchytit a směřovat na FlexGarden a Juraje.

Já sám bohužel nemám tolik času, kolik bych si přál, abych se „evangelizaci“ mohl věnovat intenzivněji… To je i důvod, proč mi, bohužel, pod rukama skomírá Dev2.0 (o Flexu konkrétně: http://dev20.in­fo/stitky/flex), který se měl právě těmhle „netradičním“ technologiím, o nichž jsi mluvil, věnovat. Nechtěl bys to převzít? ;)

Borek (Po, 2008-03-31 14:25):

Když se podíváš, jak často poslední dobou aktualizuju tenhle web, asi sám uznáš, že bych v současné situaci nebyl nejlepší správce Dev2.0 :)

Trocha filosofie: Dev2.0 je web, který mně osobně na českém webu chyběl a hned jsem si ho přidal do čtečky, ale celkově mi připadá, že odezva nebyla příliš velká, jako kdyby česká vývojářská komunita nebyla na „vývoj vNext“ připravena. Flex na WebCampu možná vzbudil takový zájem proto, že byl představen v kontextu, který je PHP vývojářům známý a snadno srozumitelný. Trochu se mi zdálo, že kontext je v tu chvíli důležitější než technologie samotná.

No ale to už trochu odbíháme, někdy na to téma můžeme poklábosit soukromě.

medhi (Po, 2008-03-31 14:03):

Tvoje přednáška patřila pro mě mezi ty zajímavější, díky za ni. Osobně jsem se dozvěděl samé nové věci, o který jsem neměl vůbec tušení. Jinak přednes byl výborný a dobře se poslouchal.

Borek (Po, 2008-03-31 14:28):

Díky, jsem rád, že přednáška splnila svůj účel.

Aleš Roubíček (Po, 2008-03-31 14:28):

Taky bych se rád setkal s raroušem, jak se to dělá? ;)

jsem konečně osobně poznal Honzu Biena, rarouše, Jakuba Vránu a řadu dalších lidí

Předchozí věta mi přijde do zvláštní, nevím proč…

Borek (Po, 2008-03-31 15:02):

OK, opraveno, to je daň za tvůj „trejdmárkový brand“ :) (zbav se ho, stejně ti každej říká ‚Aleši‘ :)

Aleš Roubíček (Po, 2008-03-31 19:58):

A za to jsem rád. Stejně na tu blbost neslyším. Ale lidem se to mnohem lépe pamatuje.

Jinak díky :)

Matěj Černý (Po, 2008-03-31 19:24):

Ad. Stříbný – Nejenom 100% českých web developerů, ale 100% všech lidí, se kterými se onen člověk kdy setkal :-)

Komentáře jsou uzavřeny (blog je v read-only módu). Pokud mě chcete kontaktovat, můžete mailem.