👋 Nový obsah na borekb.cz

Info Tento blog je v "read-only módu" a nový obsah již nebude přibývat. O vývoji píšu na DevBlog.

Microsoft Photo Info (aneb průzkumník rulez)

Microsoft vydal malou utilitku, která umožňuje editovat meta-informace fotek (autora, popis apod.) přímo z prostředí průzkumníka.

Když jsem na tento popis poprvé narazil, zajásal jsem. Jsem totiž velký příznivec průzkumníka. Několikrát jsem se pod nátlakem oslavných recenzí snažil přesedlat na jiného, „promakanějšího“ správce souborů, ale ačkoliv ovládám 3,7× víc klávesových zkratek Total Commandera než jeho průměrný uživatel, vždy jsem se nakonec rád vrátil k průzkumníkovi – jsem v něm prostě rychlejší.

Dělat v průzkumníku pro mě má své podstatné výhody – kromě snadnosti navigace v souborovém systému (což TC dost podstatně komplikuje) je např. výhodou, že svůj oblíbený souborový manažer mám nainstalovaný na všech počítačích všech mých známých i neznámých a můžu si tak ušetřit stýskání po nějaké alternativě. Existují však taky nevýhody – průzkumník kromě kopírování souborů skoro nic neumí.

Když jsem si před pár lety pořídil digitál, začaly mi na disku rychle přibývat fotky a já je potřeboval nějak zorganizovat. Už tehdy jsem si říkal, že by bylo fajn mít nějaký plugin do průzkumníka, který by mi umožnil k fotce přiřadit popis, klíčová slova a podobně, ale většina aplikací tehdy stavěla na principu nějaké vlastní databáze, což je přístup vyloženě nepřátelský (OK, vyhledávání je rychlé, ale když fotky zazálohuju na CD a obnovím na jiném počítači, veškeré meta-informace jsou v… (v původním počítači)). Zoner Media Explorer (tehdejší název Zoner Photo Studia) proto byl láskou na první pohled – nejen, že meta-informace ukládal pěkně do fotek, ale navíc se tvářil hodně jako obyčejný průzkumník (i v dnešních, pokročilých verzích si zachovává jednoduché rozhraní hodně podobné průzkumníkovi).

Přes všechny pozitiva Zoner Photo Studia zůstává faktem, že pro tak běžný a „primitivní“ úkon, jakým je organizace fotek, je samostatná aplikace trochu overkill. No a teď se konečně objevil plugin přímo do průzkumníka, přímo od Microsoftu, takže jsem neváhal a produkt hned vyzkoušel.

Jak bych to tak řekl… Určitě se jedná o krok správným směrem, ale současná implementace zatím může nechat vývojáře Zoneru klidně spát:

  • Veškerá editace probíhá z normálního dialogu (jako obvykle musím dodat: nesnáším modální dialogy). Proč ne z postranního panelu?
  • Klíčová slova se vkládají jako free text a neukládají se do žádného seznamu, takže si za půl roku nemusíte vzpomenout, že obrázky vašeho miláčka neoznačujete slovem „pes“, ale „Azor“
  • Plugin neobsahuje vyhledávání fotek podle metadat – lze to vyřešit třeba pomocí Windows Desktop Search a nějakého šikovného iFilteru, ale běžný uživatel vůbec nebude mít šajn, o čem tady teď sakra mluvím

Takže – tímto příspěvkem jsem chtěl upozornit na jednu zajímavou utilitku, která je mi momentálně daleko sympatičtější svou ideou než implementací. Uvidíme, co se z toho do budoucna vyklube.

Zařazeno do kategorií |
Huhla (Po, 2007-01-29 00:17):

Zajímavé.

Já zase nejsem schopen pracovat efektivně v E. Mnohem lepší je pro mne práce v TC, ať už díky mnoha letům praxe (NC → VC → TC, Linux MC), tak díky velkým možnostem – 2 panely, záložky,možnost komprese, dekomprese, různá porovnání, FTP, mnoha pluginů (např. prohlížení ISO)… Co je v E. rychlejší než v TC? Ad fotky – od té doby, co je Google Picassa přístupné volně, je to super.

Mimochodem, pokud si budeš muset instalovat jakýkoliv doplněk, tak na jiných počítačích taky pohoříš – pokud to nebudeš nosit na Flashce…

Huhla (So, 2007-02-03 23:42):

Škoda. Čekal jsem nějakou reakci. Takže se zeptám přímo. Co je pro Tebe lepší na Exploreru proti Total Commanderu? Fakt bych to chtěl vědět (taky bych radši byl „numero uno“ na každém počítači, na který přijdu, tzn. vystačit si se systémem… Ale už kdysi jsem se naučil na přepínání klávesnice Ctrl+Shift. Od té doby jsem v prd… Všichni mají Alt+Shift. atd. atd.. )

Borek (Ne, 2007-02-04 00:16):

Tady je seznam věcí, které mě právě napadají.

Výhody TC:

  • Řada užitečných funkcí, třeba hledání souborů, porovnání adresářů, schopnost zobrazit velikost složky jinak než z dialogu vlastností apod.
  • FTP klient
  • podpora komprimovaných souborů
  • dobrá podpora klávesových zkratek

Nevýhody průzkumníka:

  • Moc toho neumí, takže je na řadu drobností potřeba najít externí utilitky

Nevýhody TC:

  • Dva panely. Tohle možná překvapí, ale ještě jsem neviděl nikoho, kdo by dva panely používal efektivněji než jeden panel + strom (průzkumník). Co tak můžu říct, tak člověk vždycky po určité době sklouzává k tomu, že jeden panel má staticky otevřený a 90% času pracuje jen v tom druhém. To je to, co ve výsledku dost podstatně zpomaluje práci.
  • Absence stromu. Vím, že se dá zobrazit a možná už teď funguje líp, ale co jsem měl možnost ho vyzkoušet, tak se jednalo jen o nepovedenou náhražku, která tak jako tak nezapadá do celkové koncepce dvoupanelového manažeru.
  • Opravdu divné chování některých funkcí, např. pravé tlačítko aspoň dřív sloužilo k výběru souborů a nikoliv k zobrazení kontextového menu (dalo se přenastavit), přetažení souboru ho kopíruje místo aby ho přesunulo apod.
  • Špatná podpora myši. Vybrat prvních 20 souborů ve složce se fakt udělá daleko rychleji přetažením myši než nějakými klávesovými zkratkami.
  • Stojí peníze

Výhody průzkumníka:

  • Je všude
  • Win+E
  • Strom + panel je podle mých zkušeností nejefektivnější způsob navigace v souborovém systému a dost mě mrzí, že se to Microsoft snaží čím dál víc maskovat a tíhne k jednopanelovému zobrazení bez stromu
  • S myší jsem rychlý jako ďábel :)

Každému podle jeho gusta, ale už jsem měl šanci pozorovat několik lidí, kteří dělají v TC mnoho let a sami sebe považují za TC-guru, a mnohokrát jsem si říkal, jak hrozně jim všechno trvá.

Huhla (Ne, 2007-02-04 14:59):

Aha, díky za odpověď.

Já jsem teď dělal jednu věc – mám ve složce 2 soubory: file.rar.001 a file.rar.002. docela bych tě chtěl vidět, jak se dostáváš k danému souboru, což je např. file.txt zapakovaný v tom RARu.

Ad pravé tl. myši. Ano, funguje to tak, ale nevíš, že delším stiskem se dostaneš do Properties. Já ale stejně používám ALT+Enter.

A pokud použiješ často používané adresáře (CTRL+D) a záložky, tak to je taky pěkně silný nástroj. Teď jsem spočítal otevřené záložky, a je jich 11.

Já zastávám názor, že pokud něco děláš na klávesnici, je to mnohem rychlejší než myší…

Prostě pokud mohu posoudit, tak ovládání TC (WC) se nemění, ovládání Windows Exploreru se liší verze od verze. Pamatuješ např. klávesnice, kde nebyla klávesa WIN? Já prošel těmito MS OS: DOS,3.0,3.1,3.11, 95 (2 edice), 98 (2 edice, USB!), Win ME, XP(3 edice), NT 3.51, NT 4.0, 2k, 2k3… A kupodivu jsem zůstal u TC…

Ale nemá to býti Flame, spíš myslím, že ty (protože mladší a bez zkušeností práce bez myši) tíhneš spíš k ovládání s myší, a já spíše k ovládání klávesnicí (taky umím všema 9 :-). A myslím, že ovládání klávesnicí je mnohem rychlejší, už proto, že nemusíš přešahávat (jedna z nejpomalejších akcí na klávesnici je umístit správně ruce :-).

Borek (Ne, 2007-02-04 15:08):

No, debatama o efektivnosti TC jsem už za svůj život ztratil dost času, takže nebudu nijak dlouze reagovat. Každopádně díky za názor, pokud jsi rychlejší v TC, používej ho. Kupa lidí si to myslí a věřím, že existuje i pár jedinců, u kterých je tomu skutečně tak :)

Jirka V. (St, 2007-02-07 12:46):

Ad pravé tlačítko myši: Vždyť si to chlapi můžete nastavit tak, abyste pravým vybírali soubory (defaultně to tak je nastaveno!): Configuration: Options/Opera­tion/Mouse selection mode (česky: Konfigurace: Nastavení/Fun­kce/Výběr souborů pomocí myši) Není co řešit :-)

Borek (Čt, 2007-02-08 08:36):

Nepsal jsem snad, že to lze nastavit?

Fred (Út, 2007-03-06 06:41):

Taky to vidím takhle, říkám tomu nabušená myš. Jinak těch rozšíření kontextového menu používám docela dost. Jsou to

  1. Filetargets
  2. mmm
  3. shellexview
  4. Fast explorer
  5. Mitec Shell extension pack

Mimochodem o téhle firmě http://mitec.cz/ není moc informací, ale ty jejich utilitky jsou skvělé.

menyl (Út, 2009-09-29 11:27):

Vim ze je to stara diskuze ale mam prosbu: jestli by sem nekdo mohl hodit par tipu na doplnky pruzkumniku. Ty ktere jsou v jednom z poslednich prispevku do diskuze uz jsem prosel. Kdysi jsem narazil napriklad na doplnek, ktery pridal do pruzkumniku jeste jedno okno pod prave okno s ikonami slozek (prave rikam proto, protoze leve je adresarovy strom)s nejakymi doplnky a novymi moznostmi. Ted ho nemuzu najit. Diky

menyl (Út, 2009-09-29 14:45):

Komentáře jsou uzavřeny (blog je v read-only módu). Pokud mě chcete kontaktovat, můžete mailem.