👋 Nový obsah na borekb.cz

Info Tento blog je v "read-only módu" a nový obsah již nebude přibývat. O vývoji píšu na DevBlog.

Lid versus Radek Hulán

dgx zveřejnil článek Open Source vs. Closed Source, který reagoval na trochu naivní poslední odstavec článku Skrytí zdrojového kódu na výborném PHP blogu Jakuba Vrány.

Samotný Grudlův článek mě ani moc nezaujal, pod ním se však rozhořela zcela typická diskuze „Lid vs. Radek Hulán“. Určitě nejlepší je přečíst si všechny komentáře a udělat si vlastní názor, mě jen zaujalo toto:

  • RH je podle jeho vlastních slov vysoce inteligentní bytost a výjimečně úspěšný podnikatel. Nevím, důkazy nemám, ale když to tvrdí, asi na tom něco bude.
  • Vždycky jsem si myslel, že vysoká inteligence v podstatě zaručuje dobré argumentační schopnosti. To, co RH v diskuzi předvádí, nemá s argumentací vůbec nic společného – dgx to nazývá demagogií, asi to není úplně ten nejlepší výraz, nicméně vystihuje to podstatu věci: RH v oné diskuzi neargumentuje (zdůrazňuji, že existuje zásadní rozdíl mezi psaním vět a argumentací; RH dělá to první)
  • Je zajímavé, jak velký kontrast je mezi tím, jak se RH prezentuje (silná, vyrovnaná, zásadová, „renesanční“ a kdovícoještě osobnost) a tím, jak se potom ve skutečnosti projevuje. Pokud se někdo nechá vytočit takhle snadno, je to cholerik a nikoliv vyrovnaná osobnost. Pokud na konci každého příspěvku napíše, že končí, že to nemá smysl, a potom pořád dokola reaguje na totéž a pořád stejně, není to zásadová osobnost a není nad věcí.
  • Osobní výpady hrubého zrna jsou taky něco, čeho by se zralá osobnost nikdy nedopustila.
  • Velmi se mi naopak líbila argumentace dgx – zaprvé to byla skutečná argumentace a zadruhé šla vždy k věci a nenechala se odlákat na vedlejší kolej, kam chtěl celou diskuzi RH přesměrovat

Toto byly poznámky k formální stránce věci, k obsahu se radši moc vyjadřovat nechci, protože na to zas takový odborník nejsem. Jsem si skoro jistý, že po věcné stránce má pravdu dgx – ten tvrdí, že odstranění copyrightů a jejich nahrazení odkazem na web produktu je porušením GPL licence. Tak si podmínky GPL vysvětluji i já a dgx je v tomto ohledu daleko erudovanější, protože problematiku licencí řešil před zveřejněním Texy!. Jak se na tuto problematiku dívá RH jsem se ani po desítkách komentářů nedozvěděl, protože vždy došlo jen k osobním invektivám a nesouvisejícím řečem okolo.

P.S. Celou situaci v komentářích docela pěkně popsal Lukáš Vychopeň v komentáři 104.

Zařazeno do kategorií |

[…] s Ještě k “Lid versus RH” Před nedávnem jsem zde psal o zajímavé diskuzi, která se strhla mezi dgx a Radkem Hulánem. dgx se rozhodl celou diskuzi přesunou […]

AntiHulán (Pá, 2006-09-15 15:58):

Necenzurovanou pravdu o Radkovi najdete na http://antihu­lan.blog.cz/

Šántí (Čt, 2007-12-06 18:23):

Antihulán zrušen, ale je tu nová stránka parodující Hulánovu aroganci a sebestřednost:

http://radek-hulan.osoba.cz/

no commnet needs :))))))))

Komentáře jsou uzavřeny (blog je v read-only módu). Pokud mě chcete kontaktovat, můžete mailem.