👋 Nový obsah na borekb.cz

Info Tento blog je v "read-only módu" a nový obsah již nebude přibývat. O vývoji píšu na DevBlog.

LCD za web - jak vypadají soutěžní weby

Dnes bylo zpřístupněno hlasování do soutěže LCD za web. Navštívil jsem proto seznam soutěžních webů, abych viděl, jakou konkurenci má můj RoundedBox.

Odevzdaných a schválených webů je asi 200. Zběžně jsem všechny navštívil a zde je seznam kategorií, které jsem vypozoroval:

  • V první skupině jsou weby, které prostě nefungují. Buďto obsahují pouze text „Nový virtuální adresář“ nebo zobrazují chybovou stránku ASP.NET nebo jsou rovnou přesměrovány na hlavní stránku hostingu (což většinou znamená, že stránka nebyla nalezena). Takovýchto webů nebylo málo – řekl bych pár desítek.
  • Druhou velmi početnou skupinu tvoří weby založené na starter kitech. Některé jsou trochu upravené, jeden měl docela smysluplný obsah, ale velmi často se autor vůbec nenamáhal ani se změnou textu Lorem ipsum. Budiž mu tričko přáno… Stejně tak těm, kteří se se svým záměrem vůbec netají :)
  • Třetí, už méně početnou skupinou, byly vyloženě amatérské weby. Nechci, aby slovo „amatérský“ znělo pejorativně, ale např. Bendovi prostě za profi web označit nelze. Oceňuji, že někdo místo graficky pěkného starter kitu vyvinul aplikaci od nuly. Snaha se cení.
  • Další skupinou jsou vyloženě profi weby, často (ale ne vždy) zpracované na zakázku nějaké firmě a do soutěže přihlášené jako bonus (prostě proto, že se to může).
  • No a nakonec existují weby, které přinášejí nějakou „drobnost“, nejčastěji ASP.NET komponentu nebo skript. Ať už se jedná o WebFileManager, zjištění datumu Velikonoc nebo můj RoundedBox

Weby, které mě zaujaly (bylo jich víc, ale ze začátku jsem si je nepoznamenával):

No, je vidět, že konkurence je značná. Podle mého odhadu tak dvě třetiny webů nemají na monitor žádnou šanci (nefungují nebo to jsou uploadnuté starter kity), ale i pak zůstává velmi mnoho kvalitních webů, které se o desítku monitorů určitě poperou.

V souvislosti s hlasováním bych rád zmínil ještě jednu věc: moc se mi nelíbí, že mohou hlasovat všichni členové programu MSDN connection. K členství je potřeba pouze MS Passport, kterých může mít jedna osoba tunu a kromě času stráveného registrací to nic nestojí. To podle mého názoru dává prostor spekulantům, kteří si teoreticky mohou vytvořit řadu MSDN connection účtů a potom hlasovat pro svůj web. Věřím, že poctivost zvítězí, ale přeci jen by působilo důvěryhodněji, kdyby např. mohli hlasovat pouze členové MSDN connection registrovaní před vyhlášením soutěže. No snad proběhne hlasování regulérně.

Soutěž každopádně přinesla řadu zajímavých webů – organizátorům patří velký dík.

Zařazeno do kategorií |
rarouš (Po, 2005-12-05 21:10):

Přesně tak, musim souhlasit, vlastně něco podobného jsem napsal dopoledne i já.

Petr Šnobelt (Út, 2005-12-06 10:24):

Co carcassonne (viz http://csonli­ne.asp2.cz/) Mám trošku problémy s webhostingem, aby se zobrazovala nejaktuálnější verze, kdyžtak si vymažte prosím cache prohlížeče.

Borek (Út, 2005-12-06 11:03):

Bohužel carcassonne neumím, takže to moc neocením. Ale líbí se mi grafické zpracování horního menu a použití AJAXu.

Petr Šnobelt (Út, 2005-12-06 11:51):

Carcassonne je uplně jednoduché, stačí se mrknout na základní pravidla na jedné ze stránek, co je tam na ně odkaz, nebo třeba na http://www.vlta­va.cz/…recenze­_hry/ http://www.hra­jeme.cz/…eDeta­il.aspx?… a pak to jen zkusit :-)

Borek (Út, 2005-12-06 12:29):

Pravidla vypadají skutečně docela jednoduše. Problém je v tom, že tato jednoduchost z vaší domovské stránky moc nečiší. Zde je to, co mi proběhlo hlavou, když jsem váš web navštívil:

„Hm, dobrý, není to starter kit, prima. Co mi tento web nabízí?… Pěkné menu… A můžu si zahrát jakousi hru Carcassonne. Škoda, že ji neumím… Druhý odstavec mě varuje, že to ještě není moc dodělané a že mám přijít jindy. OK, tak tedy nashledanou.“

Já bych to nazval nezvládnutým marketingem :) Hned nahoře by mělo být velmi výrazně napsáno, že je hra Carcassonne velmi snadná a místo odkazů (těch se člověk bojí) by měl být jedním krátkým odstavečkem popsán princip hry. To by mě už možná zaujalo a hru bych si i možná zkusil. Takto jste ztratil návštěvníka už po prvních 2 odstavcích, ačkoliv je váš projekt určitě velmi zajímavý a líbí se mi.

Aneb programování není vše :)

volki (St, 2005-12-07 09:00):

no mám pocit že u EASY GALLERY jsou to také vůbec nezvládl :-) škoda….…. ;-)

Borek (St, 2005-12-07 09:30):

EASY GALLERY je velmi pěkná práce, ale rovněž jsem tam vydržel jen pár sekund. Myslel jsem si totiž, že je to něco jako album.cz a vůbec jsem si nevšiml, že se celá aplikace dá stáhnout. Možná by prvním textem mělo být „stáhněte si EASY GALLERY“ :)

No ale nechci dávat rady, sám nevím, jak na lidi působí úvodní stránka RoundedBoxu – třeba si taky říkají „co to kruci je? nashledanou..“ :)

Komentáře jsou uzavřeny (blog je v read-only módu). Pokud mě chcete kontaktovat, můžete mailem.