👋 Nový obsah na borekb.cz

Info Tento blog je v "read-only módu" a nový obsah již nebude přibývat. O vývoji píšu na DevBlog.

Ke kauze @adent, @pixycz a @marekl

Twitter je úžasná věc, kterou se ale všichni teprve učíme používat – každý má jiná očekávání a trochu jiné představy o tom, jak by takové mikroblogování mělo vypadat.

Před několika dny proběhla českou „Twitterosférou“ dlouhá přestřelka mezi @adent a @pixycz (snad netřeba zdůrazňovat, kdo za oněmi nicky stojí), která byla charakteristická tím, že:

  • byla dlouhá
  • byla subjektivní až filosofická (jak Total Commander vypadá, jestli je způsob jeho práce efektivní apod.)

Celá debata vyvolala (pokud vím) jen jednu větší reakci, ale zato pořádnou: Marek Lutonský (marekl, znáte z živě.cz) sepsal Sedm věcí, které nedělat na Twitteru, a ačkoliv tam píše i o dalších nešvarech, nejvíce diskutovanou kritikou bylo právě něco ve smyslu „hádejte se po ICQ, na Twitteru na to není nikdo zvědavý“.

Načež, zjednodušeně, jak @adent, tak @pixycz reagovali v tom smyslu, že na „svém“ Twitteru si můžou dělat, co chtějí, a kdo má zájem, tak je followuje, a kdo zájem nemá, tak je prostě ignoruje.

Nechci do této debaty vstupovat a bavit se na obecné rovině, jak by mělo „správné Twitterování“ vypadat – souhlasím totiž, že to je skutečně hlavně na lidech. Chci se ale vyjádřit k tomu, co pixy napsal na blogu Marka Lutonského, totiž že:

Když se mi nelíbí, co někdo píše, tak ho jednoduše vypnu, ne? Od toho tam přece to unfollow je.

Odpovím otázkou: co mám dělat, když mě eminentně zajímá, co člověk píše v 90% případů, ale naopak mě velmi nezajímají nekonečné nezáživné debaty, kde se zdá, že po nějaké době už je jediným cílem mít poslední slovo? (A to rozhodně nemluvím jen o této konkrétní debatě, zvlášť v americké ALT.NET komunitě jsou lidi, u kterých nechci minout žádné jejich moudro, ale i oni rádi zabředávají do „náboženských diskusí“). Neboli:

  • Followovat znamená nutnost číst debaty o ničem a plýtvat tak svůj čas
  • Unfollow znamená, že přijdu o řadu užitečných či zábavných tweetu, což ale taky nechci

Ta situace nemá z pohledu followera dobré řešení, což si nejsem jistý, jestli si třeba pixy uvědomuje. Jediné řešení je na straně tweetera (nebo jak se to řekne). Já osobně se drobné konverzaci přes Twitter nebráním, ale jakmile už zaběhne do větších detailů nebo prostě přestane být pro většinu lidí zajímavá, přepínám na jiný kanál, třeba na Direct Message, ICQ nebo e-mail. Ačkoliv totiž taky neznám zdaleka všechny své followery, z principu je mi proti srsti plýtvat něčím časem, když vím, že to není nutné.

Vezměte si analogii s blogem: i to je mé místo, kam si můžu psát co chci a kdy chci, ale přesto se snažím svým (jakkoliv anonymním) čtenářům dodat „službu“ aspoň na nějaké úrovni: článek si po sobě přečtu, nějaký čas věnuju jeho stylistice a podobně. To všechno jsou volitelné věci, které mě stojí úsilí a nemusel bych je dělat (stejně jako bych nemusel věnovat úsilí přesouvání konverzace na Twitteru na jiný komunikační kanál), ale prostě je dělám, protože to považuji za slušnost.

Nevím, jak tento článek vyzní lidem, kteří se mnou nesouhlasí; nechci nikomu říkat, jak má nebo nemá twitterovat, ale pokud někdo říká, že řešením je unfollow, tak já říkám: není.

Článek je vyjádřením mého názoru, o kterém nepotřebuji nutně debatovat. Pokud máte potřebu komentovat, pak prosím konstruktivně.

Zařazeno do kategorií |
Marek Lutonský (Po, 2009-04-20 15:45):

Tak aby vám to nebylo líto, třetí bod v článku byl zrovna o vás :) Jen jsem vás už neměl mezi svými followery, tak jsem to nemohl doprovodit ilustračním obrázkem. :) Takže teď jen rekonstrukce:

  • 15. dubna jste psal o OneNote a Outlooku, což mě vedle ostatních témat zaujalo, takže jsem si vás přidal.
  • 16. dubna jste mezi 10.23 až 11.39 vydal jedenáct příspěvků a kompletně zaplnil okno mého Twhirlu. Unfollow!

Tím chci jen říct, že je to vážně hodně individuální. Ve svém článku jsem nechtěl kázat, jak by měl Twitter vypadat, jak by se na něm měl každý chovat. Opravdu mi šlo zmínit věci, které osobně nemám rád a o kterých si myslím, že zřejmě prudí i ostatní. Co si z nich ale kdo vezme, je jen na něm, na nikom jiném, tohle se chválabohu nedá nijak svázat.

Adent a Pixy k Twitteru přistupují trochu extrémním způsobem a podobné extrémní příklady se na nich dobře ukazují. Jinak proti nim vůbec nic nemám, přeji jim dlouhý a spokojený online život.

Borek (Po, 2009-04-20 16:19):

Dobře, že to píšete!

16. duben byl zajímavý den. Kromě toho, že jsem měl narozeniny a asi veselejší náladu než jindy, jsem narazil na článek Top 13 Twitter Don'ts a nevím, co se dělo, ale prostě jsem nemohl odolat některé nešvary použít. Například jsem měl tweet o počasí. Nebo daleko víc @-replies než obvykle. Příliš mnoho tweetů. A tak bych mohl pokračovat… no asi ještě jednou :) A samozřejmě jsem si všiml toho, že jste se stal rychlým followerem i „unfollowerem“, takže jsem se ve vašem blogu našel.

Nechci se ale obhajovat, Twitter se stále učím používat. Nehledě na to, že mou cílovou skupinou, jestli to tak lze říct, jsou primárně programátoři a další lidi od fochu, Office a Win7 a podobně sice lidi zajímá, ale o tom můj Twitter stream nikdy primárně nebude. Asi byste nebyl spokojeným followerem :)

Marek Lutonský (Po, 2009-04-20 17:18):

Jé, tato Dont's jsem neviděl. Před tím, než jsem napsal ten svůj text, jsem právě na Googlu hledal, jestli se neobjeví nějaká inspirace, a nic nenašel.

Ale používejte Twitter jak chcete, opravdu nikde není napsáno, co je správné a co není.

Dočasný unfollow bych ale taky přivítal. Lidé píšou rozumně, jen občas to některým nedá a začnou chrlit, a mně přeteče buffer. Už to nezvládnu sledovat.

Grez (Po, 2009-04-20 16:17):

Osobně bych to viděl tak, že brzo vznikne stránka na agregování tweetů, ze kterých se budou vybírat jen ty „kvalitní“ a až ty se budou ukazovat… :-D

Filosof (Po, 2009-04-20 16:33):

V případě twitteru je to stejné jako u blogů – buď je záměrem dodat službu nebo není. A dle mého názoru pixyho blogování i twitterování není ani v jednom případě o nějaké službě „anonymnímu“ davu :-)..

David Grudl (Po, 2009-04-20 16:46):

Hezky jsi to napsal. Moc by se mi hodila funkce „unfollow for one hour“ nebo „unfollow for one day“

David Grudl (Po, 2009-04-20 16:47):

…a asi si ji naprogramuju. Jestli se povede, podělím se na blogu.

Marek Lutonský (Po, 2009-04-20 17:19):

Ještě by se to dalo udělat způsobem IF aktuálníhusto­tapříspěvků > X THEN unfollow for next Y příspěvků :)

Michal Kleiner (Po, 2009-04-20 17:20):

Davide, na školení jsme si udělali pěkný základ :-D

Borek (Po, 2009-04-20 16:55):

Dobrý nápad, přidávám do konceptu článku „idální Twitter klient“ :)

Adam Šnobl (Po, 2009-04-20 17:07):

Nebo „unfollow for next 10 tweets“ :)

stej (Po, 2009-04-20 16:55):

Bohužel souhlas. Skončil jsem nakonec s dvěma twitter účty. Jeden pro známé, druhý pro vývojáře a ty, co chrlí 10 twitů / hod (těžko někdy tyto skupiny oddělit). Druhou skupinu pak čtu jen skokem, takže pravděpodobnost, že mi něco unikne je vysoká.

Petr Gašparík (Po, 2009-04-20 20:22):

Jak píšete, je to o lidech a individuální

A k tomu dodám: jako v reálném životě. Pokud si někoho oblíbíte, musíte ho brát se všemi jeho plusy i mínusy.

Neměňme nic

Nebo by digitální alba měla sama retušovat na fotkách vašich známých beďary?

Mirek (Út, 2009-04-21 04:11):

Nechci zde obtěžovat s dlouhým komentářem, tak pokud máte zájem, čtěte http://maso4u­.blogspot.com/…i-smeje.html :o)

zimmi (Út, 2009-04-21 16:45):

>> Followovat znamená nutnost číst debaty o ničem a plýtvat tak svůj čas

Článek jsem nedočetl do konce, přesto mě naprosto zarazila tahle věta. Autor není schopen z několika slov poznat, že příspěvek pro něj není užitečný, či čte snad tak pomalu, že mu přelouskání příspěvku zabere hodinu? Nezlobte se na mě, ale nepředpokládám, že si kdokoliv z výše zmíněných zřizoval Twitter kvůli tomu, aby mu někdo za půl roku řekl „Tak takhle ne, takhle si to psát nebudeš.“

Řešení je proto zcela nasnadě: číst, co mě zajímá. To, že to nejsem schopný posoudit rychle, je můj problém.

Borek (Út, 2009-04-21 17:41):

Ahoj zimmi, rozepsal jsem ti docela dlouhou odpověď, ale až na druhé přečtení mi došlo, že debatu stáčíš směrem, kterým se nechci vydat.

Nemám k článku opravdu co dodat, je reakcí na konkrétní pixyho doporučení použít unfollow, což podle mého názoru není řešením (konkrétně pixyho a Arthura čtu rád, někdy i moc rád :) ). Všechny další skryté významy si v textu hledáš sám (a k mému velkému překvapení nejsi zdaleka sám). Že jsou nekonečné debaty na Twitteru neoblíbené? Ano, ale to není můj názor, to je statistika, kterou i na tomto příkladu můžu kdykoliv ukázat.

zimmi (St, 2009-04-22 08:01):

Dobře, dobře. Tak potom mi prosím odpověz na jednu otázku: Jak rychle poznáš, že ten či onen Tweet pro tebe nemá význam? Potažmo – za jak dlouho poznáš, že daná diskuse na Tweetu nemá cenu (je plná emocí, nemá přínos atd.).

stej (St, 2009-04-22 09:09):

Vtip je v tom, že na to, abys poznal, že ten příspěvek je jen jeden z těch zbytečných, musíš ho přečíst.

Taky plno lidí nepoužívá reply, ale prostě napíše @maso a jede. Takže tady už ani není ani technicky šance zjistit, že je to odpověď (protože jen přítomnost @ neznamená, že to musí nutně být reakce na něco)

Borek (St, 2009-04-22 10:17):

Poznám to docela rychle, ale to opravdu s článkem moc nesouvisí.

zimmi (St, 2009-04-22 11:48):

Tak buď jsem natolik BFU, že ten problém nechápu, nebo natolik pokročilý uživatel, že ho taky nechápu :).

Borek (St, 2009-04-22 11:52):

Článek je reakcí na jeden konkrétní výrok pixyho, nic víc, nic míň. Ale chápu, co chceš říct.

zimmi (St, 2009-04-22 15:09):

OK, beru na vědomí :-)

Konzumak (Čt, 2009-04-23 08:44):

Řešení v obecné rovině neexistuje! Zrovna tak jako si někdo může z Twittera udělat odkazovník tak si z něho může udělat i diskuzi. Je to jen jeho věc, jak danou věc použije. Jeho volbu pak následně zhodnotí čtenáři.

Osobně se stavím k Twitteru jako k něčemu co může zachytit krátké novinky nebo mikro zprávy. Nevidím smysl v tom využívat ho pro diskuze. S jeho používání se však již několik měsíců stále sžívám. Nejde mě pod kůži.

Komentáře jsou uzavřeny (blog je v read-only módu). Pokud mě chcete kontaktovat, můžete mailem.