👋 Nový obsah na borekb.cz

Info Tento blog je v "read-only módu" a nový obsah již nebude přibývat. O vývoji píšu na DevBlog.

jEdit - lesk a bída Open Source

Myšlenka Open Source je jistě zajímavá, dnes hodně aktuální a často také poněkud špatně interpretovaná. Spory proprietárního s otevřeným softwarem se většinou odehrávají na spíše politické úrovni, já bych se však radši zaměřil na jeden konkrétní Open Source projekt, který podle mého názoru poměrně dobře vystihuje lesk a bídu současného stavu Open Source.

jEdit je celosvětově uznávaným editorem a ačkoliv nemám osobní zkušenost s Emacsem nebo s VIMem, někteří lidé jEdit považují za plnohodnotnou náhradu těchto „hardcore“ editorů. Uvádím to jen jako demonstraci kvality tohoto editoru. Osobně oceňuji především to, že se korektně umí vypořádat s různými kódováními a se zalamováním řádků. Obsahuje i několik dalších skvělých vlastností, jako je např. rozšiřitelná architektura, vysoká míra konfigurovatel­nosti, mnoho předdefinovaných barevných schémat apod. Může se chlubit i některými dalšími vlastnostmi, které už však „masově“ užitečné nejsou – např. pamatování bookmarku napříč relacemi, automatický folding kódu, několik clipboardů apod. Někomu se to může hodit, v mém světě relativně malých souborů jsem to však zatím příliš nepoužil.

Pak je zde ale i druhá, odvrácená strana jEditu, která zajímavým způsobem poukazuje na vady Open Source jako takového. Zobecňování je sice nebezpečnou záležitostí, nicméně jEdit je natolik rozšířený projekt, že ho považuji za poměrně dobře reprezentativ­ní.

První vadou je „divné“ GUI, tolik typické pro Open Source. Jak jsem už psal ve spotu zamýšlejícím se nad consistent Look&Feel, nelíbí se mi, pokud se mi nějaká aplikace snaží vnutit svůj způsob ovládání a vzhledu. Někomu to připadá jako prkotina, mě to ale silně obtěžuje, i když už jsem si více méně zvyknul – co se dá dělat, hnusná šedá asi ještě nějakou dobu na mém desktopu k vidění bude (možná existují pluginy tweakující GUI, ale tím se snad nebude člověk u textového editoru zabývat, ne?).

Co je však nejhorší, je nesmírná pomalost vývoje a značná rigidita tohoto software. Nezní to paradoxně? Je to přeci Open Source, každý může zdrojový kód nejen prohlížet, ale i upravovat (jEdit je licencován pod GPL), navíc je to programátorský editor napsaný v Javě a s podporou Javy, takže kdo umí Javu, není pro něj problém poměrně snadno jEdit upravovat. Přesto jedinou vážnější změnou za poslední rok vývoje (mezi verzí 4.1 a 4.2) je dokonalá podpora Unicodu. Samozřejmě, bylo zdokonaleno API a provedeno mnoho menších úprav, ale koho to zajímá? Uživatel chce funkčnost a v podstatě jediný vývojář Slava Pestov s ní za ten rok teda moc nepohnul. Kdyby takovýmto tempem postupoval Microsoft, bude teprve v současnosti přidávat do Excelu možnost formátovat písmo.

Dalším častým argumentem pro OS je jeho průhlednost a tedy snadná opravitelnost chyb. V XML pluginu je v podstatě od začátku chyba, která znemožňuje validovat proti DTD dokumentu, protože ten podle jEditu není „well-formed“ (samozřejmě, není to XML dokument). Trapné, ale už několik let neopravené – jak to, když mají tisíce Java programátorů k dispozici Java kód? Nebo Console plugin – zdánlivě velmi užitečný plugin, ale je třeba velmi obtížné v něm kompilovat zdrojový kód v C# (protože v normálním cmd promptu se nejdřív spustí sdkvars.bat, který nastaví systémové proměnné, a až potom volá kompilátor apod. – Console plugin namíto toho při každém příkazu zakládá nový proces cmd.exe, takže pokud se v příkazu 1 provede sdkvats.bat, příkaz 2 je opět prováděn z čisté vody). A že podpora pro velmi rozšířený .NET v takovémto editoru neexistuje, je dalším velkým zklamáním? Zdálo by se, že jEdit je editor pro všechny, ale zdá se mi, že až příliš preferování jsou Java vývojáři.

Tím se dostáváme k poslednímu mému překvapení, respektive zklamání. Open Source staví na komunitách, proto bych čekal, že pokud požádám o pomoc, někdo z komunity mi poradí. Zkusil jsem to jak s XML pluginem, tak s podporou C#, a ani jednou se neozval NIKDO. Ne, že by se ozval aspoň někdo a řekl bohužel, prostě se neozval nikdo.

Jsem zklamán. jEdit je totiž takovým krásným zástupcem „čistokrevného“ Open Source – vyvíjího ho pár nadšených jedinců, je GPL, je oblíbený a rozšířený, má poměrně dobré webové stránky, tak kde je sakra chyba? Copak mají šanci pouze „obří“ projekty typu Open Office.org nebo Eclipse nebo Mozilla, za kterými stojí firma, která své programátory poctivě platí? Je jEdit důkazem, že Open Source jako takový není zas taková sláva? Bojím se, že ano.

Zařazeno do kategorií |
Jirka Wetter (Ne, 2008-02-24 01:44):

Bohužel je to tak, na open source věci se prostě často nedá spolehnout.

Jenže při (po/od)suzovaní zapomínáš na jeden důležitý fakt: open source je zdarma. Pokud tedy chceš ušetřit, jdeš do open source. Je zde sice jisté riziko, ale na druhou stranu můžeš být také velmi spokojený. Když chceš mít podporu, jakousi záruku dalšího (systematického) vývoje, vybereš si komerční profi řešení, bude to ovšem něco stát.

Komentáře jsou uzavřeny (blog je v read-only módu). Pokud mě chcete kontaktovat, můžete mailem.