👋 Nový obsah na borekb.cz

Info Tento blog je v "read-only módu" a nový obsah již nebude přibývat. O vývoji píšu na DevBlog.

Jaký "uživatelský prožitek" nabídnou nové verze prohlížečů?

Kolem Internet Exploreru 7 je poslední dobou hodně humbuku a brzy dojde i na Firefox 2.0, jehož první alfa verze je již k dispozici. Přinesou však nové verze opravdové zlepšení „uživatelského prožitku“ (termín je okoukán od Martina Snížka z článku iPod, příběh o uživatelském prožitku)? Diskuze ve webdesignerské komunitě se často točí pouze kolem renderovacích schopností, ale nejen o tom jsou prohlížeče, že?

Co přinese po uživatelské stránce IE7:

  • Nové uživatelské rozhraní, které je podle mého názoru velmi nevydařené. Obsahuje příliš mnoho tlačítek, nezapadá do standardního vzhledu WinXP (verze pro WinVista je na tom o něco líp), všechno je takové neuspořádané, zmizelo horní menu, k čemuž nebyl evidentní důvod, atd. atd. Webový prohlížeč by měl být co nejjednodušší aplikací a tomu podle mě navržený design příliš neodpovídá.
  • Taby, vyhledávací políčko a další věci, které jsou spíš doháněním terénu než novými funkcemi.
  • Favorites Center pro snazší práci s oblíbenými položkami a historií. Více o tomto tématu níže.
  • RSS feeds – pro mě a většinu „webových lidí“ poměrně nezajímavá záležitost, ale určitě to zvýší povědomí běžných smrtelníků o této divné třípísmenkové technologii. Držím palce.
  • IE7 bude obsahovat řadu dalších vítaných vylepšení v oblasti bezpečnosti, lepší podpory standardů apod., ale to už koncového uživatele moc nezajímá.

Firefox v druhé verzi přinese tyto hlavní změny:

  • Places jako sjednocení oblíbených položek a historie. Jako minule, o tomhle tématu napíšu trochu víc níže.
  • Vylepšený tabbed browsing, což je dobrá věc, ale stejně bude nejspíš potřeba nainstalovat rozšíření typu Tab Mix Plus.
  • „Nativní skiny“ pro platformy Windows, Mac OS a Linux. Třikrát hurá! O GUI Firefoxu jsem už několikrát psal, viz GUI Firefoxu a Co mi chybí ve Firefoxu, tak doufám, že to dobře dopadne. Mám vybudovanou celkem služnou averzi k Java-like desktopovým aplikacím :)
  • Potom už následují vlastnosti s nižší prioritou, ale třeba takový session restore po pádu prohlížeče je sympatická věc (i když, uživatel Tab Mix Plus má plný komfort už dnes).

To byl rychlý a neúplný seznam věcí, které přijdou, nyní pár bodů o tom, co bych v prohlížečích rád viděl já.

  • Výrazně vylepšenou práci s historií. Vývojáři browserů se neustále snaží o různé bookmark managery, ale přitom se mnohdy daleko větší potenciál skrývá v historii, protože ta obsahuje nejen to, co nás zaujalo a explicitně jsme si to uložili, ale úplně všechno. Jak častý je nářek „už jsem to někde viděl, ale nemohu si vzpomenout kde“! Problém je, že se nedá efektivně vyhledávat v plném textu probrouzdaných stránek – např. Firefox umí hledat stránku pouze podle jejího titulku. Uvidíme, jak daleko v implementaci historie dojdou IE7 a FF2, ale zázraky nečekám.
  • Opravdu použitelné GUI. V případě IE7 by to podle mého názoru chtělo drastický redesign (kterého se možná dočkáme, protože beta 2 je pouze rendering-behavior complete a na UI se bude nadále pracovat), v případě FF implementaci normálního chování na cílové platformě (viz odkazované články o GUI Firefoxu).
  • Lepší reakce (jak se přeloží responsiveness?) při použití různých pluginu. Firefox na delší dobu přestane reagovat při loadování Java apletů, IE má zase problém na některých stránkách s ActiveXy. Nemám rád tuhé aplikace.

Uvidíme, jak daleko se s použitelností dostanou plánované verze dvou dominantních prohlížečů. Na Firefox 2.0 se těším velmi, protože verze 1.5 pro mě byla spíš zklamáním – nepřinesla totiž nic moc nového a některé věci dokonce zhoršily celkovou použitelnost. Na IE7 se ale naopak těším spíš kvůli renderovacímu jádru. Na nový vzhled si asi nezvyknu.

Zařazeno do kategorií |
rarous (Čt, 2006-03-23 06:23):

Pěkný článek. Ale nepředpokládám, že bych jeden ze zmiňovanych prohlížečů začal používat :) Co se týče uživatelského prožitku a komfortu, je pro mne bezkonkurenční Netscape Browser 8.x. Spousta věcí je v něm mnohem lépe dotažených k použitelnosti – narozdíl od FF, který je spíš parodií na prohlížeč. Navíc struna bezpečnosti, na kterou se snažej v Mozille drnkat, je pěkně povolená a hraje falešně. Pasivní bezpečnost je dnes o ničem. Netscape má v základu Antispyware, Ověřování důvěryhodnosti stránek, Hlídání proti podvrhům ap. Tabbed browsing geniální atd. Chápu, že nemusí vyhovovat každému, ale je to prohlížeč, který staví na možnosti výběru (gecko/trident), bezpečnosti a komfortu a to vše již v základu. O Opeře se podle mě nemá ani cenu bavit – na spoustu scénářů je nepoužitelná, ale možná se začí ná blískat na lepší časy :)

Borek (Čt, 2006-03-23 08:11):

2 rarouš: Na Netscape jsi mě docela navnadil, někdy ho prubnu. Co se Opery týče, asi sdílíme stejný názor, že je to v současnosti zcela okrajová záležitost. Třeba se to v budoucnosti zlepší.

Komentáře jsou uzavřeny (blog je v read-only módu). Pokud mě chcete kontaktovat, můžete mailem.