👋 Nový obsah na borekb.cz

Info Tento blog je v "read-only módu" a nový obsah již nebude přibývat. O vývoji píšu na DevBlog.

Jak psát články

Sérii článků Advice for Writers by měli věnovat pozornost všichni, kteří píší knihy nebo články na web či do tištěných časopisů. Zde je pár věcí, které mě zaujaly nejvíc.

  1. Zapomeňte na školní strukturu „o čem budu psát – píšu – o čem jsem psal“. Doporučená struktura je
    1. „Aperitiv“ – jeho úkolem je navnadit čtenáře, nejlépe uvedením nějakého reálného problému nebo vyvoláním nutkavého pocitu článek přečíst. Jeden dva odstavce maximálně.
    2. Technický obsah. Viz další tipy.
    3. Shrnutí. Vyhýbejte se školsky pojaté kapitole „Závěr“ a radši nabídněte čtenáři další hodnotu – odkazy na další zdroje, vypíchnutí scénáře, kde je uvedená technika obzvlášť účinná apod. Opět zhruba jeden až dva odstavce.
  2. Hodně magazínů za článek připojuje krátké bio autora. Sem byste měli zahrnout
    • Své jméno.
    • Seznam „titulů“ relevantních pro daný článek. MCSD když píšete o programování, CEO SkvěláFirma.cz když píšete o businessu apod.
    • Kontakt. Pokud se nějaký čtenář ozve, musíte odpovědět. Prostě musíte.
    • Self-promotion. Uveďte, jakou knihu jste napsali, jaký web spravujete apod. Určitě vám to neuškodí a možná i pomůže.
    • Něco, co z vás udělá člověka (aneb určitá „lidská“ protiváha uvedeným titulům)
  3. Případné výpisy zdrojových kódů by měly obsahovat komentáře. Je jedno, že jste kód okomentovali v doprovodném textu – vždy se najdou lidé, kteří budou číst pouze zdrojový kód. (Dobrý příkladem je blog PHP triky.)
  4. Pište jednoduché, přímé věty. Používejte krátká a srozumitelná slova. Používejte činný rod („přidali jsme dvě tlačítka“) místo trpného („dvě tlačítka byla přidána“). Nepoužívejte „my“ tam, kde myslíte „já“ – autor – nebo „vy“ – čtenáři. Všimněte si, že předchozí věta neříká nic proti používání „my“ na místech, kde je to vhodné.

Články pak obsahují řadu tipů pro psaní knížek, které však pro mě nejsou příliš aktuální a případného zájemce tak odkazuji přímo ke zdroji.

Zařazeno do kategorií |
Vilém Málek (Pá, 2006-05-12 06:31):

Série je hezká, má však dvě „ale“. Tím prvním je, že některé věci, které kategoricky nařizuje, jsou v přímém rozporu s praxí. Tím druhým, jako obvykle, že je specifická pro anglofonní prostředí, takže rady týkající se zvláště práce s jazykem jsou pro českého autora zavádějící (a mimochodem, vedou k uniformitě textu). Škoda, že na netu nejsou dostupná skripta českých specialistů na teorii odborné publikace…

Komentáře jsou uzavřeny (blog je v read-only módu). Pokud mě chcete kontaktovat, můžete mailem.