👋 Nový obsah na borekb.cz

Info Tento blog je v "read-only módu" a nový obsah již nebude přibývat. O vývoji píšu na DevBlog.

Jak jsem dělal svůj první tabulkový layout

Vždycky jsem byl přívržencem standardů. Ne, nejsem fanatik. Stránky typu Webylon mě nepobuřují, ba právě naopak, kritika standardů mě zajímá. Layout svých webů, ač jich moc nebylo (dělal jsem jen bozideti, stránky Polabinám, ze kterých nakonec stejně sešlo, a nakonec ještě golfový webík pro pana Valáška), jsem vždy dělal pomocí divů a CSS. Bylo to o něco pracnější, ale idea oddělení obsahu i formy zvítězila.

V těchto dnech, kdy Hanka odjela za Jitulí a já se můžu nerušeně věnovat „svým věcem“, dělám stránky pro své budoucí studenty. Jsou tím prvním, co od začátku neprogramuji sám, naopak stavím na docela pěkném CMS (Course Management System) jménem Moodle. A jak už to tak bývá, stavět na něčem má kromě svých samozřejmých výhod také pár nevýhod, např. že se člověk musí smířit s tím, co dostane do rukou. Jak se však správně říká, darovanému koni na zuby nehleď.

Moodle je prima, po technické stránce dokonce v nejnovější verzi generuje XHTML validní kód, ale jeho layout je tabulkový. Musím se přiznat, že tak skvěle se mi design ještě nikdy nedělal. Tabulky se prostě chovají očekávaným způsobem, není potřeba se trápit s plovoucími divy, o snadnosti nastavení rozměrů ani nemluvě.

Nejdu však sám proti svému přesvědčení? Nikoliv. Beztabulkový layout jsem používal proto, že jsem si myslel, že mi přinese výhody. Ty lze skutečně nalézt – např. lze dělat celkem kousky jenom změnou stylů, do HTML kódu se skoro nemusí šahat. Jinou věcí je, že jsem tuto výhodu ještě nikdy nevyužil. Tabulky mají také své plusy – třeba již zmiňovaný rychlý vývoj.

Nemám zábrany především kvůli tomu, že jsem na svět webového vývoje dlouhodobě naštvaný. HTML je příšerný jazyk, který mně osobně vůbec nepřipadá „sémantický“. Neumí si poradit s trivialitami typu zanořených číselných seznamů, nemá elementy pro základní záležitosti jako je navigace nebo přihlašovací formulář. HTML je prostě zmetek. Že v něm chtě nechtě musím pracovat, je věc jiná a ani mě to příliš netrápí. Co mi vadí, je skutečnost, že za používání tabulek můžu být označen za zpátečníka a hlupáka. „Pokrokáři“ nevidí chyby HTML a mylně se domnívají, že tabulkami kazím jejich krásný semantický web. HTML je ale přitom jen změť znaků, která je prohlížečem převedena na obrázek (a to navíc každým prohlížečem jinak). Nic víc v HTML nehledám a proto: tabulky – no problem.

Zařazeno do kategorií |

[…] o dnech vytvářím nový skin pro Moodle. Je to pro mě nová zkušenost nejen proto, že poprvé dělám tabulkový layout, ale také proto, že poprvé dělám design ke kódu, který jsem si nevygenerov […]

Komentáře jsou uzavřeny (blog je v read-only módu). Pokud mě chcete kontaktovat, můžete mailem.