👋 Nový obsah na borekb.cz

Info Tento blog je v "read-only módu" a nový obsah již nebude přibývat. O vývoji píšu na DevBlog.

IronPython, Phalanger a dynamické jazyky pro .NET

Platforma .NET je programátorským světem vnímána jako typová záležitost, tj. většina lidí si myslí, že jazyky cílené na platformu .NET musejí být staticky typované. Není to pravda – v poslední době se objevují úspěšné porty dynamických jazyků. (Pokud chcete o „dynamických jazycích“ vědět víc než jen to, že u proměnných není potřeba uvádět jejich typ, podívejte se na úžasný článek Dynamic Languages — ready for the next challenges, by design.)

Na konci roku 2005 byla vydána první beta IronPythonu, což mě osobně velmi těší (přečtěte si oficiální oznámení na blogu autora). Python je totiž jazyk, na který se chci podívat, jakmile budu mít chvíli času. Hodně se o něm mluví a když ho obhajuje sám Bruce Eckel, asi na něm něco bude :)

Druhým významným portem dynamického jazyka na platformu .NET je projekt Phalanger, který pod .NETem umožňuje vytvářet webové aplikace v PHP (jak jsem už psal). Kluci z matfyzu těsně před Vánocemi vydali verzi RC3, takže se asi brzy můžeme těšit na první release.

Dynamické jazyky v .NETu nadšeně vítám. Jsou důležitým krokem ve vývoji mé oblíbené platformy.

Zařazeno do kategorií |

[…] Jak jsem před nedávnem psal, vydání první bety IronPythonu mě potěšilo, protože Python bude příští jazyk, který bych se rád naučil. Doposud jsem Python na platformě .NET pouze vítal, ale po shlédnutí epizody MSDN TV s názvem IronPython: Python on the .NET Framework jsem se pro celou věc doslova nadchnul. Jim Hugunin s IronPythonem předvádí úžasné kousky, rozhodně doporučuji shlédnout! […]

Komentáře jsou uzavřeny (blog je v read-only módu). Pokud mě chcete kontaktovat, můžete mailem.