👋 Nový obsah na borekb.cz

Info Tento blog je v "read-only módu" a nový obsah již nebude přibývat. O vývoji píšu na DevBlog.

IE a spouštění ActiveX z lokálních souborů

Od přechodu na XP SP2 mě pravidelně štve, že při otvírání lokálních souborů, které obsahují ActiveX prvky, je IE nezobrazí a místo toho je nutno projít vyčerpávající procedurou sestávající z několika kliknutí a jednoho modálního dialogu (nesnáším modální dialogy). Čekal bych, že někde bude jednoduchá možnost, jak lokální soubory zbavit této nepříjemnosti, ale po klepnutí na upozorňovací proužek je nabídnuta pouze možnost jednorázového spuštění. Po znovuotevření stránky je nutno myš nažhavit znovu (grr). Zatím jsem to tak nějak přežíval, protože IE používám zcela vyjímečně (většinou jen na lokální soubory, protože s těmi má FF problém), ale dneska mi došla trpělivost.

Chápu, že lokální soubor může znamenat bezpečnostní riziko, ale nechápu, proč mě IE nějak nepomůže, když jsem si úplně jistý a vím, že tenhle soubor je bezpečný a že ho chci spustit bez otravování. Aby byla situace ještě komplikovanější, lokální soubory pravděpodobně nejde přidat mezi „trusted sites“, protože masku „file:\\\“ (i s obrácenými lomítky) se mi Internet Exploreru nepodařilo vnutit. No budiž, že chybí funkce „přidat do whitelistu“ bych přežil, ale čekal jsem, že aspoň nějakou zmínku najdu v nápovědě. Ale ono nic. Tak jsem Gůglil a Gůglil a taky jsem nic pořádného nemohl najít, až jsem si všimnul, že v Tools > Internet Options > záložka Advanced > sekce Security je volba Allow active content to run in files on My Computer.

Hurá, ale: toto není příliš bezpečné. Daleko bezpečnější by bylo, kdybych mohl definovat, že aktivní obsah chci spouštět třeba jen ve složce C:\HratkySActiveX. No nemůžeme po Microsoftu chtít všechno, že, ale aspoň denně ušetřím mnoho zbytečných kliknutí.

Zařazeno do kategorií | |
llook (Út, 2006-12-05 00:36):

Když do stránky přidáš tenhle kód:

<!-- saved from url=(0014)about:internet -->

Tak by ji IE měl pokládat za stránku za zóny Internet, říká se tomu Mark of the Web. Zabírá to na varování ohledně externího javascriptu v lokálních souborech, na ActiveX by to teoreticky mohlo taky zabrat.

Viz http://msdn.mi­crosoft.com/…i­ew/motw.asp

VfB (Út, 2006-12-05 07:31):

to nevíš že Vůdce ví všechno nejlíp! :) ohledně těch offline souborů jsem přišel ještě na jednu zajímavou věc, MSIE má také problémy s názvy některých adresářů, já mám například práci v adresáři #projects (aby byl hned po ruce) a MSIE když otevřu nějakou stránku z jakéhokoliv podadresáře v tomto adresáři nezobrazuje ve stránce obrázky a možná má problémy i se styly (už si to nepamatuji) přitom windows s tím nemají nic společného, protože normální prohlížeče s tímto (jakýkoliv jiným adresářemú nemají žádný problém

BTW: jak dlouho používáš windows, že si naivně myslíš , že se v nápovědě dá něco zjistit?

Mifko (Út, 2006-12-05 08:13):

Pouzivat sharp (#) v nazve adresara a/alebo suboru nie je moc vhodne v pripade ze subor chcete otvarat pomocou weboveho prehliadaca, pretoze IMHO je tento vyhodnoteny ako anchor, cize odkaz na cast dokumentu.

S tymto istym problemom sa stretnete aj v pripade, ze mate CHM subor ktory tento znak obsahuje, pripadne ho obsahuje nejaky adresar v ktorom sa CHM nachadza.

Co na to hovori FF alebo Opera? Tie s tym nemaju problemy? Tipol by som si ze aj ano.

llook (Út, 2006-12-05 11:42):

Opera s tím problém nemá, v adresním řádku si # překóduje na %23.

llook (Út, 2006-12-05 11:41):

Ona totiž pravá nápověda k Windows je dostupná pouze anglicky a to na adrese http://msdn.mi­crosoft.com/

Tam ale zjistíš skoro všechno.

VfB (Út, 2006-12-05 12:28):

to je stejné jako ta nápověda ve widlích, nenajde to nic, zkoušel jsem tak všeobecný termín jako utf8 (chtěl jsem vědět, zda windows umí vypalovat soubory pojmenované v utf8 se zachováním správných jmen souborů) a nenašel ani řádku

VfB (Út, 2006-12-05 12:23):

jediný kdo s tím má problém je JESPR, i FF je v pohodě, vždyť to taky píšu v tom prvním příspěvku

Michal (Út, 2006-12-05 14:15):

Díky za tip, to zbytečné klikání mě dost oravovalo.

Komentáře jsou uzavřeny (blog je v read-only módu). Pokud mě chcete kontaktovat, můžete mailem.