👋 Nový obsah na borekb.cz

Info Tento blog je v "read-only módu" a nový obsah již nebude přibývat. O vývoji píšu na DevBlog.

Google Calendar není řešením

Před časem jsem sháněl řešení pro velmi jednoduchý scénář: chci mít své kalendářové události uloženy na webu, přistupovat k nim primárně z desktopového klienta (ideálně přenosného na USB klíči) a v případě nouze přes prohlížeč. Překvapivě jsem na zcela uspokojivé řešení nenarazil.

Když jsem dnes narazil na několik zpráv o nové (a jako vždy skvělé) službě Google Calendar, která podporuje standard iCal, myslel jsem, že mé starosti budou vyřešeny. Bohužel je však podpora iCalu pouze na úrovni importu stávajícího kalendáře, takže třeba není možné kalendář uložený na Googlu konzumovat z desktopového klienta typu Sunbird.

Stále tedy platí, že jakž takž nejlepším řešením je jako klienta použít Sunbird, respektive jeho portable verzi (Sunbird totiž nativně pracuje se soubory standardu iCal) a na webu použít vývojou verzi WebCalendar 1.1 (současná stable verze 1.0 umí iCal použít pouze pro import a export, nikoliv pro on-line poskytování *.ics souboru). Trochu obšírněji se problematice věnuje článek Webový kalendář.

Google Calendar je tak sympatickým řešením pro některé základní scénáře, ale mým potřebám zatím příliš nevyhovuje. Jsem zvědav, co přinese Windows Live Calendar – Microsoftí vize bude zahrnovat i plnohodnotný klientský přístup, na což se těším.

Zařazeno do kategorií | |
Lubosch (Pá, 2006-04-14 18:52):

Tohle by ti mozna mohlo pomoci. Zatim je to jen reseni gCal → iCal, ale v komentarich je info i o obracene realizaci.

Jan Brašna (Pá, 2006-04-14 19:04):

Já se taky nenechávám nijak unést, používam Apple iCal a WebDav synchronizaci a jediné, co postrádám, je nějaký online nástroj pro práci nad tímto ICS souborem na webu. Což ale i tak většinou není třeba, protože mám stále laptop po ruce. A „větší“ akce si dávám na Upcoming.org a až z něj zrcadlím do kalendářů, takže to tam vždy najdu.

Borek (Pá, 2006-04-14 21:44):

Díky za link, ale vypadá to, že Google Calendar ideální řešení zatím nenabízí.

RD (Ne, 2006-04-16 06:20):

google by se měl inspirovat u plaxo.com to je dle mě řešení… tohle propojit s gmailem, to by byl nářez!

rarouš (Ne, 2006-04-16 11:11):

Tak mě Google calendar vůbec neuchvátil, outlook web access je IMHO lepší, ale stejně je nejlepší mít synchronizovaný kalendář v Pocket Outlooku :)

Littlemaple (Ne, 2006-04-16 18:13):

:-) možná trochu off topic, ale mě prostě přijde, že ten papírový diař absolutně nic nenahradí… a u těch elektronických potvůrek vidím spíše nevýhody než výhody z hlediska praktického používání…

Borek (Ne, 2006-04-16 19:52):

No, abych řekl pravdu, já mám radši věci na webu, protože notýsek s sebou nemám vždycky, zatímco počítač s netem skoro pořád :)

melodie (Ne, 2006-04-16 20:44):

Osobně preferuji jendoduchy kalendaricek v mobilu… Jakmile to má víc funkcí, tak se s tim clovek musi naucit, pak se mi to pravidelne vymazava, zapominam hesla, pak mi zase spadne net apod ;)

Littlemaple (Ne, 2006-04-16 20:52):

Já mám tedy častěji s sebou notýsek než počítač; je to asi o zvyku :) Navíc své úkoly dělám i v případě, že nemám zrovna největší dostatek internetu, techniky, elektřiny. Zápisky jsou vždy a všude po ruce, připraveny čelit větru, dešti… ;) Spoléhat se na mobil nebo PC, ba dokonce na internet, je pro mne nemyslitelné, protože ty přístroje mají spoustu omezení. Na papír si napíšu vždy vše, nepotřebuji ani baterky, ani nějaké místo, nic… jen kousek grafitu :)

Tímhle nechci rozdmýchávat nějaké ohýnky, na to mě neužije; jen jsem chtěl do dne plného elektroniky přinést také kousek toho jara a přírody :))

DarkLady (St, 2007-08-08 09:50):

Píšu po celém jednom roce, vím. Ale není to tak dávno, co jsem narazila na www.iscrybe.com Koukla jsem na video a hned jsem se napsala do waiting listu :-)

Komentáře jsou uzavřeny (blog je v read-only módu). Pokud mě chcete kontaktovat, můžete mailem.