👋 Nový obsah na borekb.cz

Info Tento blog je v "read-only módu" a nový obsah již nebude přibývat. O vývoji píšu na DevBlog.

Google a Yahoo zlepší indexování Flashe (a proč se mi to nezdá)

Web se dělí na 2 části – jedna indexovat jde a druhá nikoliv (nebo jen velmi těžko). Formát SWF používaný pro obsah ve Flashi se přes jakous takous podporu (viz filetype:swf) řadil spíše do té druhé skupiny, což se ale má změnit – viz FAQ na webu Adobe nebo vyjádření Googlu.

Pokud bych to měl stručně shrnout, Adobe poskytla Googlu a Yahoo speciální verzi Flash Playeru, která se umí chovat jako reálný člověk, takže umí simulovat klikání na tlačítka, vyvolávat serverové requesty a podobně. Vyhledávače potom mají mít možnost zaindexovat veškerý text, na který se cestou narazilo.

Lidi od Flashe se zdají být tímto oznámením nadšeni, ale já nevím, SEO se mi pořád k Flashi tak nějak nehodí. Může to být užitečné v těchto případech:

  • Menu je uděláno ve Flashi – určitě by bylo pěkné, kdyby Google dokázal přečíst text linku a cílovou adresu.
  • Některé weby (často např. designerská portfolia) jsou kvůli vzhledu ve Flashi a tam se nějaký ten užitečný text může nacházet.

… ale – toto jsou (snad) jen výjimky. Drtivá většina obsahu ve Flashi jsou:

  1. Reklamy
  2. Animace
  3. Video (YouTube, …)
  4. Aplikace

… a zde nějaké SEO moc nemá smysl. Lepší indexování SWF souborů navíc naráží na další problémy:

  • Objevit a zaindexovat obsah je jedna věc, možnost na něj odkázat pomocí URL druhá. Znám poměrně málo Flashových výtvorů, které by správně implementovaly deep linking.
  • Já jako uživatel budu vždy preferovat výsledek ve formátu HTML než SWF z mnoha rozličných důvodů (SWF je zkrátka hůře použitelné).
  • Jako webdesignerovi se mi nelíbí myšlenka, že z pohledu SEO bude SWF bude potenciálně na stejné úrovni jako HTML. Uživatel platí za používání SWF daň a já chci, aby Google toto zohledňoval = penalizoval. Jinými slovy, kdybychom měli dobrou podporu pro SEO v SWF odjakživa, tak dnes vídáme daleko více Flashových menu; pouze jejich slabá podpora v Googlu donutila webmastery naučit se dělat hezká a dobře použitelná HTML+CSS menu a já jako uživatel jsem za to rád.

Tak nevím, obecně řečeno čím víc webového obsahu indexováno, tím lépe, ale u indexování Flashe si nějak nejsem jistý…

Zařazeno do kategorií |
Callo (Út, 2008-07-01 09:19):

Jenda vec jsou vyhledavace a druha Pristupnost. Pro me jako uzivatele je vyhoda, ze se zacne flash indexovat (mozna), zvysi se mi nadeje ze hledanou vec naleznu, i kdyz ji autor udelal ve flashi.

Z hlediska pristupnosti bude flash dale nevhodny. Zastavam nazor ze flash se hodi tam, kde jiz pristupnost ztratila smysl (videa, reklama).

Jeste poznamka: Myslim ze to adobe dela kvuli tomu, ze zacina konkurovat se silverlightem a podrebuje vyvojare strhnout na svou stranu s tim ze jim „google indexuje i flash, tak proc v tom nedelat“.

Borek (Út, 2008-07-01 10:24):

Z pohledu Adobe je ten krok jasný, mně se to moc nezdá z pohledu uživatele.

sveek (Út, 2008-07-01 10:18):
  1. je otázka, jakým způsobem bude google flashovým stránkám přiřazovat hodnocení a váhu.. pořád totiž nebudou moci konkurovat klasickým dobře optimalizovaným html stránkám
  2. malá oprava – flv indexovat google nebude
  3. souhlas s callo: z hlediska přístupnosti web udělanej kompletně ve flashi nikdy pořádně vyhovovat nebude..

suma sumárum – dobrej krok to od google, potažmo od adobe určitě je – malejm flashovejm vychytávkám, nebo meníčkům se všichni doposud vyhejbali, teďka nebudou mít tolik důvodů.

Borek (Út, 2008-07-01 10:27):

To je přesně ono – já na webu nechci potkávat záplavu Flashových menýček jako v minulosti jen proto, že to teď najednou Google umí zpracovat.

Pachollini (Út, 2008-07-01 14:00):

IMHO jde především o marketing Adobe – používejte flash, je indexovatelný. Jenomže indexace je jedna věc a dobré umístění na zajímavá klíčová slova věc druhá. A tam se nic zásadního nezmění.

vlko (St, 2008-07-02 20:46):

Tak rozmyslam aky ma zmysel najst informaciu, ze sa nejaka informacia nachadza vo flashi, ked na danu informaciu nie je mozne vytvorit link. Mozno sa mylim, ale nezda sa mi, ze by flash mal nieco ako viewstate, alebo nieco co by si uchovavalo informaciu o tom, co som preklikal, ale mozno to za mna nejak urobi google, inak je to cele len hype bez praktickej pouzitelnosti.

Borek (Čt, 2008-07-03 08:05):

Přesně tak. Adobe si to ale uvědomuje a proto tento počin opatrně označuje jen jako „první krok“.

vlko (Čt, 2008-07-03 20:40):

Este ma napadol sposob, ze to preklikanie cez flash bude konvertovany do videa a mi potom budeme moct byt odkazovany do urcitej pozicie toho videa.

A uz to asi necham tak, zaindexovat interaktivny obsah to uz mozu indexovat rovno hry, ved principialne ide o to iste, staci iba klikat.

Ale predsa ma este nieco napadlo, a to ze flash urobi nieco ako specialny format, ktory bude obsahovat anchor podporu. To by uz potom stacilo niekde vo flashy uviest zoznam anchorov, ktore sa v nom nachadzaju. Alebo pretoze vo flashy existuje casova osa, tak umoznit nejak v nej sa posuvat, urcite by to nebolo pre vsetky flash animacie, ale aspon nieco.

Uff, ked na to tak pozeram, co som napisal, asi sa fakt dnes nudim:)

Borek (Ne, 2008-07-06 12:02):

Flash samozřejmě podporu deep linkingu má – v podstatě to funguje stejně jako u AJAX aplikací. Ten reálný problém spočívá v tom, že málokterá aplikace deep linking používá.

Komentáře jsou uzavřeny (blog je v read-only módu). Pokud mě chcete kontaktovat, můžete mailem.