👋 Nový obsah na borekb.cz

Info Tento blog je v "read-only módu" a nový obsah již nebude přibývat. O vývoji píšu na DevBlog.

Geniální nápad nebo zvrhlost?

Kdo by nechtěl být bohatý!? Ačkoliv podle humanistických teorií člověk pracuje především proto, že ho práce baví a že se v ní realizuje, pravidelný přísun peněz je zřejmě u většiny lidí zdaleka nejsilnějším motivem. Je tak celkem pochopitelné, že se člověk snaží peníze vydělat co nejjednodušším způsobem a ušetřený čas věnovat věcem, které ho opravdu baví. Obzvlášť vychytané způsoby, jak rychle a snadno vydělat, se v poslední době rozmáhají na internetu. Kde je hranice mezi genialitou a jednoduchým parazitováním?

Asi nejslavnější „projekt“ tohoto typu je Million Dollar Homepage, kde autor vydělal neuvěřitelný milion dolarů pouze tím, že prodal milion pixelů na své stránce. Nejen, že si velmi snadno přišel k penězům, které běžný smrtelník nevydělá za celý svůj život, ale navíc se mu dostalo velké publicity.

Původně jsem nevěřil, že se něco podobného mohlo povést. Napadaly mě způsoby, jak by se to celkem s jistotou dalo realizovat – třeba nejdřív naoko „prodat“ půlku pixelů, tím celou věc medializovat a pak už by se kupci jistě našli. Ale fantastické je, že mladík poctivě prodal úplně všechny pixely, od prvního počínaje. Tento fantastický příběh si můžete přečíst na Million Dollar Homepage blogu.

Celý projekt považuji za geniální dílo. Obsahuje neotřelý nápad, jeho technickou realizaci (k tomuto kroku se mnoho „géniú“ už vůbec nedostane), velký kus práce v sebepropagaci a nakonec taky trochu štěstí, že to vůbec vyšlo. Každopádně takovýto milion dolarů Alexovi přeju – s jeho hlavou by asi stejně nebyl problém podobné peníze po škole docela rychle vydělat.

No a potom jsou na netu socky. Paraziti, kteří nápady nemají, ale přesto by chtěli snadno přijít k penězům. „Milionových stránek“ je na netu opravdu miliony (pár i v Čechách, ale odkazovat nebudu). Tito lidé se snaží zneužít nápadu jiného člověka a za to je odsuzuji.

Před nějakým časem mě nepříjemně překvapil W3bbo, jeden z nejvýraznějších členů komunity Channel 9. Jeho příspěvky jsou docela chytré a často zajímavé, ale proč se proboha snížil k prodeji GUID čísel přes eBay? Za prvé to není originální (původní aukce už je zrušena), ale především je to velmi ubohé.

Vlastně ani nevím, proč vydělat milion dolarů považuji za geniální a etické, zatímco pokus prodat GUID (který byl zcela neúspěšný) se mi zdá jako přesný opak. Dnešní svět je šílený…

Zařazeno do kategorií |
meca (So, 2006-02-04 14:54):

Bohužel nevím, co ty slavní GUID jsou, ale nezdá se mi to, že by to bylo až tak neetické, nazývat onoho pána sockou.

Stejně ty kopie milionových stránek… Je to jako podezřívat pekaře, že si chtějí jenom vydělat na nápadu nějakého pána, který začal péct chleba. Jsou to prostě peníze a věř, že většina oněch „kopírovačů“ uctívá Alexe Tewa jako boha, a tím, že odebrali jeho nápad se vůbec netají… Ten zbytek jsou prostě pouze anonimní pekaři, kteří žijí z nápadu onoho zakladatele…

A nevidím v tom nic špatného… Peníze jsou jenom přítěž společnosti, která neuvěřitelně okrádá o čas. A kdo má tu odvahu si je vidělat jednoduše, jenom si pomůže.

Btw, myslim, že psychlogové by toto (závist odvahy vydělat si peníze jednoduchým způsobem) dokázali také pojmenovat.

kahi (So, 2006-02-04 16:15):

„Vlastně ani nevím, proč vydělat milion dolarů považuji za geniální a etické…“ – on je snad někdo, kdo vydělávání peněz považuje za neetické?

Borek (So, 2006-02-04 17:10):

kahi> Vydělávání peněz může být neetické. Legálnost a morálnost jsou dvě různé věci.

meca> Pekař je odměňován za upečený chleba, ne za něčí nápad. To je rozdíl oproti všem frikulínům…

Petr (Ne, 2006-02-05 00:08):

meca> Pekař je odměňován za upečený chleba, ne za něčí nápad. To je rozdíl oproti všem frikulínům…

Stejně jako je nějaký klon milionové stránky odmenovan za prodej JEHO reklamních ploch. Není v tom rozdíl.

kahi (Ne, 2006-02-05 09:01):

„Vydělávání peněz může být neetické. Legálnost a morálnost jsou dvě různé věci.“ > Ale my tu mluvíme o konkrétním případě – o milionové stránce. Jsou snad zde pochyby o etičnosti?

Borek (Ne, 2006-02-05 09:50):

Petr, kahi: OK, je to váš názor, v etických otázkách neexistuje „pravda“ nebo „nepravda“. Já jsem vyjádřil svůj názor, že upéct chleba s náklady 10 Kč a prodat ho za 15 Kč považuji za zcela standardní způsob vydělávání peněz, zatímco odkoukat nápad, za pár korun udělat jednoduchý web a chtít na tom trhnout milion je něco trochu jiného.

waughn (Út, 2006-02-07 00:11):

Ale stejne muzes rict, ze ten clovek co ted ten chleba pece za 10 a prodava za 15, princip peceni chleba odkoukal od souseda, kterej si tim vydelal milion pazourku, a tak ho zacal pect taky… podle me to samy… Alex mel bezpochyby genialni a jedinecnej napad, ale to mel treba microsoft taky a uz je spousta jinych operacnich systemu (blbej priklad :-)) ), tak to proste nekdo pritah do jinych koutu sveta, napad je to dobrej, tak co kdyz by si nekdo taky chtel takhle umistit svuj banner? na alexovych strankach uz neni misto, tak co… teoreticky by to bylo plytvani dobrym napadem… problem je to ze tech stranek zacina byt az moc… tezko poznat ktera je prestizni a kam to dat… Na druhou stranu je to dobra moznost se zviditelnit, treba tady kdyby se lidi nebali a nejak se to zmedializovalo, mozna by se o to za chvili lidi poprali… a pokud ten clovek co to provozuje si aspon nepriznava autorsky prava toho napadu, tak si myslim proc ne… ale stejne to tady nebude mit uspech… i kdyz par dobrych stranek by se myslim naslo…

Anonymous (St, 2008-07-02 20:24):

dyť to přece ukradly Aplu, nebo ne? Chvála bohu za linux a další operační systémy..

MiSHAK (St, 2006-02-08 15:22):

ad 1. odstavec Nietzsche – Mimo Dobro a Zlo – vůle k moci myšlenka stará už sto let… to tady fakt nikdo nečte?

r0b (Ne, 2006-06-18 16:45):

Myslim si ze ten capek dostal dobrej napad, ale prece jenom neni genialni, mel stesti. Treba jako ten capek kterej vymyslel, zachodovy mydlo, (kacenku) – taky byl ve spravnej cas, ve spravny nalade, na spavnym miste : Prisel pod velkym vlivem alkoholem domu a musel zvracet, vlit na sachod – vyzvracel se, a zjistil ze to hrozne pachlo, tak tam vylil tunu tekutyho mydla a realizoval ze uz to nepachne. Kdyz se to tak veme tak kazdy clovek ma napady a neni jich malo, problem je v tom ze ten clovek na ten napad neda, tz ze si mysli ze se ten napad stejne nikdy neproslavi, treba ten typek co vymyslel takovou placku ktera se prilepi na nejake jidlo ktere se prodava treba mrazene v krame a kdyz je to mrazene tak jak to ma byt, je ta placka modra… kdyz to mrazene neni mrazene je ta placka cervena, treba u zmrzlin je to dobry ale prosadi se to ? kdo vi… clovek musi mit stesti, nemusi byt genialni :)

Anonymouse (St, 2008-07-02 20:23):

Staženo autorem pro neslušný obsah

Komentáře jsou uzavřeny (blog je v read-only módu). Pokud mě chcete kontaktovat, můžete mailem.