👋 Nový obsah na borekb.cz

Info Tento blog je v "read-only módu" a nový obsah již nebude přibývat. O vývoji píšu na DevBlog.

Firefox nejpoužitelnější aplikací roku. Haha..

Přes novinky webu CZilla jsem se dozvěděl, že Firefox byl Britskou asociací odborníků na použitelnost oceněn jako nejpoužitelnější aplikace roku. To mě skutečně dostalo.

Zhruba před rokem jsem psal, že mi na mnoha aplikacích vadí jejich „neWindowsí“ chování. Firefox byl jednou z nich. Zde je citace, víc asi není potřeba:

A špatné případy? Na prvním místě mě napadá jinak skvělý prohlížeč Firefox. Jako jedna z klíčových vlastností tohoto prohlížeče je uváděna jednoduchost jeho GUI a z toho plynoucí snadný přechod IE uživatelů. Osobně o tom velmi pochybuji. Firefox není Windows aplikace. Je to aplikace, která bude stejně vypadat jak na Windows, tak na Linuxu. Ačkoliv Linux neznám, pro mě jako uživatele Windows je velmi nepříjemné, že nemůžu jednoduše čapnout toolbar a přesunout ho tam, kde bych ho chtěl mít. Nebo třeba panel s adresou a vyhledávacím políčkem — právě toto políčko je tak na 2 3 slova a poměrně frustrující je, že nemůžu myší velikost upravit tak, jak bych si to představoval já. Vyhledávání? Objeví se nová lišta dole v prohlížeči. Nic proti, ale proč ji nemůžu přetáhnout do horní části okna? Pro 1% uživatelů počítačů je možná dobré, že jim aplikace vypadá stejně na více systémech, které používají, pro zbylých 99% je ale velice nepříjemné, že najednou nefungují postupy, které jsou v ostatních aplikacích běžně k dispozici.

Lze udělit Firefoxu první cenu za použitelnost?

Zařazeno do kategorií |
Snooffik (Pá, 2005-11-18 14:26):

Nedá mi to a tak píšu tenhle komentář…...

Prohlížeč Firefox používám témě dva roky a neměl jsem s ním jediný problém. Ovládání mi přijde velmi intuitivní, otevírání vícero oken v jednom okně je asi to nejlepší co sem kdy viděl (to samé umí i Opera)… Nejsem uživatelem Linuxu, firefox používám výhradně pod Windows a uvedené „nedostatky“ zase dostaly mě… Okno pro vyhledávání je skutečně malé avšak dostačující… nemám vůbec pocit že bych ho „nějak musel nastavovat“.. co se týče různých toolbarů… to zhola „kravina“ už jen to instalovat, protože pak zabírá místo v okně, které by mohlo být vyplněno textem zobrazované stránky…. vyhledávací okno na konci stránky…je sice staticky „připevněné“ nicméně je to jenom otázka zvyku…

.…. Firefox nemá chybu….:-) i když určitě se nějaká najde…;-)))

Případným připomínkám se nebráním….Zdar a Firefoxu obzvlášť

Snooffik

Borek (Pá, 2005-11-18 14:58):

Zápisek nenaráží na kvalitu Firefoxu jako takového, je to skvělý prohlížeč a používám ho rád. Funkčnost a použitelnost jsou však dvě rozdílné věci. Zde je moje poznámka ze zápisku na Blogu počítačového nadšence:

… Použitelnost pro mě znamená, že se program dobře používá. Ale ve Firefoxu nejdou přetahovat toolbary. Nejde změnit velikost vyhledávacího políčka (bez adekvátního rozšíření). Textová políčka se chovají jinak než ve standardních Win-aplikacích. Dialog pro vyhledávání nemůžu přesunout jinam. Nemůžu přetahovat záložky (taby). Firefox vybavený mnoha rozšířeními startuje pomalu. Atd. atd. atd.

Jinými slovy, znám mnoho použitelnějších aplikací (Visual Studio, Maxthon,…).

Komentáře jsou uzavřeny (blog je v read-only módu). Pokud mě chcete kontaktovat, můžete mailem.