👋 Nový obsah na borekb.cz

Info Tento blog je v "read-only módu" a nový obsah již nebude přibývat. O vývoji píšu na DevBlog.

Drupal, můj nový kamarád

Když už budu studentům dávat k dispozici instalaci Moodlu na své soukromé doméně borber.com, řekl jsem si, že by se na ně z hlavní stránky mého webu mohlo koukat něco jiného než phpinfo().

Dřív jsem byl zvyklý si všechno dělat sám, takže v této situaci bych spustil TopStyle a začal bušit HTML kód. Poslední dobou jsem ale velmi příjemně zhýčkaný různými systémy, ať už se jedná o WordPress, na kterém běží tento blog, nebo o DokuWiki, která vyřešila nepříjemný cyklus FTP > edit HTML > save > view. Koneckonců sám Moodle je dalším XMS, se kterým jsem se v posledních týdnech potýkal. Když umí tyhle systémy vyřešit prakticky vše, proč by mi nemohly pomoct s osobní stránkou?

Chvíli jsem ještě koketoval s myšlenkou napsat si to sám v ASP.NET 2.0, ale vzhledem k tomu, že tato technologie nebude na hostingu dříve než po oficiálním vydání, muselo toto řešení jít stranou. Bylo tedy jasno – dal jsem se do hledání vhodného CMS.

Původně jsem uvažoval o Mambu, ale velmi kvalitní reference jsem našel právě o systému Drupal, který to nakonec vyhrál. Instalace byla sice horor (popravdě je poměrně nezvyklé, aby autoři neudělali instalační skript a tabulky v databázi se musely zakládat ručně), ale od té doby vypadá Drupal prostě skvěle. Nejvíc jsem se děsil toho, že mi na stránku bude cpát tisíc informací, jako to dělá třeba Moodle, ale to se naštěstí nekoná – po základní instalaci je úvodní stránka skoro čistá. Přesně to potřebuju.

Ještě je potřeba vyřešit vícejazyčnost (některé stránky budu mít i v angličtině) a pár drobností, ale zdá se, že mám na příštích pár dnů až týdnů nového kamaráda. Dokonce bych tam časem rád migroval i tento blog – kvůli jednotným kategoriím. Uvidíme…

Zařazeno do kategorií | |

[…] Do konce ledna bych chtěl zprovoznit něco smysluplného na domovské stránce tohoto webu. Chvíli jsem zvažoval, jestli web udělat od nuly pomocí ASP.NET nebo jestli využít nějaký CMS. Od začátku jsem měl jasno, že pokud by to byl CMS, jednalo by se o Drupal, který jsem si oblíbil už dřív. […]

Komentáře jsou uzavřeny (blog je v read-only módu). Pokud mě chcete kontaktovat, můžete mailem.