👋 Nový obsah na borekb.cz

Info Tento blog je v "read-only módu" a nový obsah již nebude přibývat. O vývoji píšu na DevBlog.

Delicious ve Firefoxu - krásná ukázka špatného UI

Nedávno jsem začal používat delicious a tato služba nabízí asi tak vše, co potřebuju: bookmarky přístupné přes web, RSS feed a integraci do Firefoxu (zde je můj veřejný feed, pokud by to někoho zajímalo: http://delici­ous.com/borek­b). Tady bych se ale chtěl zaměřit na plugin do Firefoxu, což je – abych zůstal pozitivní – jedna z nejlepších ukázek špatného UI, jaké jsem za poslední měsíce potkal.

Začněme tím, jak ve Firefoxu fungují nativní záložky:

  1. Kliknu na hvězdičku v adresním řádku
  2. … a nic dalšího dělat nemusím (bookmarkování má FF3 vyřešené bezvadně)

Jak vedle toho funguje rozšíření delicious? Ze zcela čistého Firefoxu se po instalaci a nutném restartu stane toto:

Delicious plugin UI

Všimněte si, co všechno se přidalo:

  • V prominentní oblasti ikonek zpět, dopředu, obnovit apod. přibyly 3 tlačítka. Tři!
  • V horním menu je nová položka „Delicious“
  • Přidala se lišta delicious, ubírající cenné vertikální místo pro web samotný
  • Otevřel se sidebar, ubírající místo horizontální
  • Ve statusbaru přibyly další 3 tlačítka

Pojďme nyní k použitelnosti. Základním úkonem je přidání bookmarku, tak geniálně jednoduché v nativních záložkách Firefoxu. U rozšíření delicious máte na výběr ze tří velkých tlačítek vedle address baru. Schválně hádejte, které přidává bookmark. To první, vypadající jako favicona delicious? Chyba! Ta druhá, nejvýraznější a vypadající jako záložka? Chyba! Je to ta, poslední, nejméně výrazná, která má na sobě slovo TAG. (Nechme stranou otázku, proč bookmarkování přejmenovali na tagování, což rozhodně nejsou ekvivalentní pojmy.)

Když člověk zkusí kliknout na standardní Firefoxí hvězdičku v adresním řádku, delicious se zeptá, jestli tento bookmark uložit i na web:

Delicious dialog

To je šikovné, tak by to mělo fungovat. Klikám tedy na Yes, ale odškrtávám „Always remind me“, protože příště chci, aby se to příště stalo automaticky. Co si ale myslíte, že se příště stane? Bookmark se uloží jen lokálně a na delicious se vůbec neodešle!

Prostě a jednoduše, instalace bookmarkovacího pluginu od experta na bookmarky vám práci se záložkami ve Firefoxu výrazně zkomplikuje: UI najednou obsahuje řadu duplicitních prvků a taky máte na strarost dvě sady bookmarků – nativní a ty v delicious.

A jak by takové rozšíření mělo vypadat?

Zaregistruju se do delicious, na konci registrace mě to vybídne k instalaci doplňku, což udělám. Po nutném restartu FF se mě rozšíření zeptá, jestli chci záložky synchronizovat na server a jestli si přeji další záložky zasílat na server automaticky. Odpovídám ano. Žádná nová tlačítka ani položky menu se nikam neinstalují – proč taky, UI firefoxu přece má hvězdičku, pomocí které se stránka mezi oblíbené přidává. Jednoduché, totálně BFU friendly, dostatečné. Práce na pár hodin programování.

Přemýšlím, kdy jsem naposledy viděl tak špatné UI jako od delicious. Služba je to šikovná, ale rozšíření by vážně měli zahodit a napsat znovu – s limitem pár set řádků kódu.

Zařazeno do kategorií |
Anonymous (St, 2009-02-18 12:16):

To chce používat one-click přidání a nepoužívat něco, co k tomu vůbec používáno mít nebude. Delicious ve FF je jedno z nejlépe použitelných rozhraní. Bohužel někdo to nepochopil a nepoužívá to rozhraní, ale něco uplně jiného.

Hodně štěstí při znovuobjevování kola.

Ifco (St, 2009-02-18 12:43):

Foxmarks! automaticka synchornizacia so serverom, a cez webove rozhranie je mozne bookmarky zdielat, nastavovat pristupy atd.

Borek (Čt, 2009-02-19 09:56):

Vnímání UI je subjektivní věc, nejsi v této diskuzi jediný, komu se delicious plugin líbí. Nicméně z pohledu obecných pouček návrhu použitelného rozhraní má delicious řadu problémů, na které jsem výše upozornil. Nic víc, nic míň.

Ondrej (St, 2009-02-18 12:44):

Používám bookmarklet, který jsem někde sebral. Řeší pouze bookmarkování (otevřením pop-up okýnka). Můžu taky vyplnit popis nebo tagy. Škoda, že UI oficiálního rozšíření je tak žalostné :(.

2 Anonymous: Co takhle se alespoň pokusit vyplnit jméno?

Peter (St, 2009-02-18 13:06):

Klikám tedy na Yes, ale odškrtávám „Always remind me“, protože příště chci, aby se to příště stalo automaticky. Co si ale myslíte, že se příště stane? Bookmark se uloží jen lokálně a na delicious se vůbec neodešle!

He, mozno keby si niekto prelozil to always REMIND me tak by to pochopil ;)

S tymto pluginom bookmarkujem uz 3. rok, vid moje bookmarky a ked som raz plugin reinstaloval, zhrozil som co vsetko je v default nainstalovane. No ale ved staci povypinat, pripadne pre menej zdatnych rovno odinstalovat ;)

Suhlasim ale s tym ze vo FF 3+ by sa mohlo viac integrovat do bookmarkovacej hviezdicky.

Martin Michálek (St, 2009-02-18 13:07):

Pro mě je Delicious ve Firefoxu naopak ukázkou dobrého UI a – trochu tvrdšího marketingu.

Ten princip je přeci skvělý – kliknu na tlačítko „Tag“, popíšu záložku a uložím data, která mám kdykoliv k dispozici online.

Druhá věc je marketingový útok Delicious na rozhraní Firefoxu. V defaultní variantě to trochu přehnali, ale dá se to přeci donastavit ručně.

Aleš Roubíček (St, 2009-02-18 15:10):

Přeplácané UI není marketingový tah, ale nepochopení toho, co uživatel potřebuje. Já nechci zkoumat, které ze tří tlačítek dělá, to co chci, Nechci vypínat lišty a panely. Chci tlačítko na bookmarkování, nejlépe jen rozšířit funkci toho již existujícího.

Martin Hassman (St, 2009-02-18 18:15):

Aleši, marketing a nepochopení uživatelských potřeb se vzájemně nevylučují 8-)

VfB (Čt, 2009-02-19 07:09):

já bych to UI neviděl jako přeplácané, 90% lidí třeba boční sidebar nepoužívá, ale proč se vykašlat na těch 10% lidí? když ty lišty a sidebary uživatel neuvidí hned po instalaci, tak o nich „nebude vědět“, souhlasím s tím, že ten plugin není 100%, ale tak tragicky jako ty bych to neviděl, existují i horší nebo přinejmenším kontroverznější GUI, třeba nový Office, kdy MS ukryl nejpoužívanější funkce (Otevřít, Zavřít, Uložit, Uložit jako,…) za nic neříkající tlačítko, které se tváří jako pouhá dekorace a ejhle, najde se dosti lidí, kterým se to dokonce líbí…

Aleš Roubíček (St, 2009-02-18 14:17):

Zkus Flock. Hvězdička tak ukládá i do Delicious, ikona feedu zase zaregistruje kanál do Google Readeru. Bez zbytečných plug-inů navíc. :)

Adam (St, 2009-02-18 21:03):

Chtěl bych se autora zastat a poděkovat za dobré postřehy. Nacpat všude spoustu funkcí, které uživatel nepotřebuje, fakt není to pravé. Oni to možná mysleli dobře, respektive designovali pro uživatele, kteří delicious využívají daleko intenzivněji. Mě osobně ale taky odradilo, jak se to narvalo všude.

Podle mě není správný postup „hodíme tam všude spoustu funkcí, a kdo bude chtít, tak si je vypne“, ale spíše opačný, tedy „necháme tam jen to hlavní, a kdo bude chtít, zapne si další funkce.“

Anonymous (Čt, 2009-02-19 09:01):

Zvláštní, fakt zvláštní. Já prostě kliknu, objeví se formulář pro přidání tagů delicisou. Jenom ho odeslu a vše je jak má být. A to mám default instalaci toho pluginu.

Je fakt potřeba řešit neschopnost jednoho člověka normálně použít plugin? A je fakt nutné nějaký plugin kritizovat, že vedlé základní a rychlé funkcí nabízí i pokročilé fíčury?

Borek (Čt, 2009-02-19 09:50):

Promiň, ale nepochopil jsi myšlenku článku. (Nejsi ovšem v těchto komentářích první :)

dvorix (So, 2009-02-21 09:19):

Taky se přidám s menšími výhradami k článku. Pochopit co dělají tři tlačítka snad není takový problém. Mě to přijde naprosto triviální. Doporučuji autorovi **zkusit nějaký větší ERP systém, aby měl na následujících 40 let o čem psát ** :-). Nicméně i tak díky za článek.

Pro mě je to rozšíření naprosto geniální, díky němu mám na čtyřech různých počítačích svoje záložky synchronizované. Plus na jakémkoli cizím webu si je prostě zobrazím přímo na delicious. A to nemluvím o svém webu, kde mám zobrazené některé tagy a jakmile přidám stránku do oblíbených → je automaticky na webu.

viz http://www.zah­radnictvrt.net/in­dex.php?…

vedma (Pá, 2009-02-27 11:57):

+1, nelze než souhlasit

Borek (Pá, 2009-02-27 14:49):

Dva roky jsem byl vývojářem velkého ERP systému, nic zkoušet nemusím :)

Nejde o to, že bych nebyl schopen naučit se funkci tří tlačítek, ale o to, že se nic takového učit nechci. Pokud děláš nějaká UI, doporučuji přečíst knížku Don't make me think.

vedma (Pá, 2009-02-27 11:56):

bookmark vs. TAG, to bude tím, že delicious taguje a nebookmarkuje:

"Pojďme nyní k použitelnosti. Základním úkonem je přidání bookmarku,… "

„(Nechme stranou otázku, proč bookmarkování přejmenovali na tagování, což rozhodně nejsou ekvivalentní pojmy.)“

Jinak to rozhraní je skutečně trochu nabubřelé, nic ovšem nebrání uživateli použít TAGování přes kontextové menu na pravý klik, nic jednodušší asi není. Mě spíše vadí nutnost neustálého přihlašování, kdy si FF není schopen zapamatovat heslo (nebo to jenom neumím správně použít, to je taky možné).

Borek (Pá, 2009-02-27 14:53):

Hlavní funkcí nativních záložek i delicious je uložit si někam odkaz na něco, co mě zaujme. Z pohledu běžného uživatele tedy není mezi bookmarkováním a tagováním žádný rozdíl.

vedma (Pá, 2009-02-27 16:30):

Dovolil bych si oponovat. Ten rozdíl je zřejmý na první pohled – stačí si otevřít ikonkou „Bookmarks“ postraní lištu delicia. První okýnko TAGů my dává možnost strukturovaně a hierarchicky procházet seznamem tagů (potažmo se zobrazením bookmarků v okně spodním)což je myslím nepřehlédnutelné jak vizuálně tak významově. Uznávám ovšem, že hodně záleží na vnímání běžného uživatele, pokud očekává jenom bookmarky tak může býti zmaten. Co k tomu dodat, toto prostě nejsou jenom bookmarky ale je to delicius.

Borek (Pá, 2009-02-27 17:24):

První okýnko TAGů mi dává možnost strukturovaně a hierarchicky procházet seznamem tagů, potažmo se zobrazením bookmarků

Sidebar nativních záložek dělá přesně to samé.

Komentáře jsou uzavřeny (blog je v read-only módu). Pokud mě chcete kontaktovat, můžete mailem.