👋 Nový obsah na borekb.cz

Info Tento blog je v "read-only módu" a nový obsah již nebude přibývat. O vývoji píšu na DevBlog.

Co rok 2005 dal a vzal

Zítra ráno vyrážíme do Mladkova řádně oslavit příchod nového roku, takže mám poslední šanci stručně zrekapitulovat, co mi rok 2005 nadělil.

Povedlo se několik věcí:

  • S Magdou Tůmovou jsme napsali práci Softwarové licence pojednávající především o zajímavých ekonomických souvislostech modelu open source. Naše snaha byla oceněna v rámci soutěže ESOP a článek byl rovněž publikován v časopisu ČSSI. Ke stažení to bude v rámci nově připravované domovské stránky borber.com.
  • Začal jsem vyučovat Informatiku na Vysoké škole ekonomické. Mí kamarádi-informatikové se mi sice posmívají, že blonďaté prvačky učím Word a Excel, ale neváhal bych vsadit se, že oni sami by měli se zápočtovým testem sakra problémy :) Pro mě jde ale především o zajímavou psychologickou zkušenost – je rozhodně zajímavé stát před lidmi, snažit se jim něco smysluplného říkat a pokud možno je zaujmout natolik, aby zvedli hlavu od internetu.
  • Do hlubin ASP.NET jsem skočil po hlavě a výsledkem je RoundedBox, komponenta pro snadné vytvoření oblých rohů. RoundedBox také zabodoval v soutěži LCD za web, o které jsem už několikrát psal. Monitor rozhodně potěší, ale nejvíc mě hřeje myšlenka, že by RoundedBox mohl lidem usnadňovat práci.
  • Přestal jsem kouřit. To je velká výhra s dopadem na celý zbytek mého života.

No a co se nepovedlo? Naštěstí toho není mnoho a asi nejvíc mě trápí, že babičce našli rakovinu. Ona je skvělý venkovský člověk, průzračný a pozitivní jako nikdo jiný. Ve svých téměř osmdesáti letech obstarává celý barák v Hronově se třemi neschopnými chlapy na krku (děda už je velmi starý a strejda se synovcem dobroty babičky pouze zneužívají). Bude jí škoda, ale s tím člověk bohužel nic nenadělá…

No a co rok příští? Ten pro mě bude plný změn. V červnu dodělám školu, pokud stihnu dokončit diplomku na téma „vývojové prostředí pro návrhové vzory v C#“. Konec školy bude znamenat nutnost někam nastoupit, a tam teprve začne pořádný, úplně jiný život. Jak se říká, už jen „samá pozitiva a sociální jistoty“ :)

PF 2006

Zařazeno do kategorií |
Jakub Müller (Po, 2006-01-02 08:27):

Zdravim, a preji uspesny novy rok!

Zaujalo mne tema vasi diplomky. Doufam, ze az ji dodelate a uspesne dokoncite skolu, ze se o svoje poznatky rozdelite ;).

Borek (Po, 2006-01-02 11:20):

Určitě, diplomku jsem si záměrně zvolil tak, aby její přečtení bylo užitečné pro víc lidí než jen pro mě, vedoucího práce a oponenta :)

Výsledkem by mělo být nejen IDE pro návrhové vzory, ale i doprovodný webový portál umožňující sdílení návrhových vzorů mezi jednotlivými vývojáři. Plány mám velké, ale uvidíme, co se mi podaří v omezeném čase stihnout.

Komentáře jsou uzavřeny (blog je v read-only módu). Pokud mě chcete kontaktovat, můžete mailem.