👋 Nový obsah na borekb.cz

Info Tento blog je v "read-only módu" a nový obsah již nebude přibývat. O vývoji píšu na DevBlog.

Co přinese Zend Framework?

Pro PHP existují desítky a stovky frameworků, ať už toto slovo znamená cokoliv :) Mezi ty slavnější patří třeba Mojavi, Symfony nebo velmi dobře vypadající PRADO (u toho posledního mě můžete podezřívat, že ve mně sympatie vzbuzuje díky podobnosti s ASP.NET, ale vždycky jsem věřil věcem, které dokáží samy sebe smysluplně prezentovat už na domovské stránce). David Grudl navíc v nejbližších dnech světu ukáže vlastní práci jménem Nette – na jeho blogu se teď o ničem jiném nemluví (tedy skoro o ničem jiném :).

Tento týden byla vydána první „preview“ verze Zend Frameworku, který se od ostatních liší hlavně tím, že se jedná o počin firmy Zend a má tak slušnou šanci stát se něčím aspoň trochu oficiálním. Zatím na netu moc konkrétních informací není, ale každým dnem se to lepší. Asi nejlepším seznámením je článek Zend Framework: A Practical Tutorial, případně je možno nahlédnout do manuálu, který obsahuje i několik příkladů (viz konec obsahu).

Každopádně by to pro PHP nějaký standardní framework chtělo. Není moc dobré, že prakticky každý nováček začíná na zelené louce s rendlíkem špaget v ruce :) .

Zařazeno do kategorií |
dgx (St, 2006-03-08 07:50):

Zend Framework dozjista ovlivní budoucnost PHP, ale ruku na srdce, co přináší nového? Všechno už to bylo, snad kromě vyhledávání, ale stejně Google&Jyxo je Google&Jyxo.

Borek (St, 2006-03-08 07:58):

Pokud se Zend Framework dostane blíž „jádru“, tj. bude distribuován spolu s PHP, v manuálu budou uváděny příklady používající ZF, tutoriály „začínáme s PHP“ se na něj rovněž budou odkazovat apod., tak to může znamenat opravdu hodně.

S rukou na srdi můžu prohlásit, že ZF nepřinese nic nového, přesto může znamenat opravdovou revoluci ve vývoji PHP aplikací. Uvidíme…

rarouš (St, 2006-03-08 09:36):

No kdyby vyšel ZF tak před 5 lety, tak jsem možná dneska PHPkář :D

Jakub Vrána (St, 2006-03-08 09:43):

Šušká se, že kvůli Frameworku začal Zend konečně programovat i v PHP, takže narazil na problémy, které znepříjemňují život i běžným vývojářům. Ze své pozice bude mít jednodušší prosadit patřičné změny. I kdyby to byl jediný přínos, stál by myslím za to.

Ale jak říkám, je to jenom šuškanda.

Komentáře jsou uzavřeny (blog je v read-only módu). Pokud mě chcete kontaktovat, můžete mailem.