👋 Nový obsah na borekb.cz

Info Tento blog je v "read-only módu" a nový obsah již nebude přibývat. O vývoji píšu na DevBlog.

Co mi chybí ve Firefoxu

Včera jsem nainstaloval nového Firefoxe 1.5, čímž jsem se konečně přinutil k vytvoření nového profilu a zbavil se tak táhlých problémů s tím, že mi Firefox nedoplňoval formulářová pole (až potom člověk pocítí, jak užitečná funkce to je).

Z uživatelského pohledu udělal Firefox jen velmi malý krůček kupředu. JavaScript 1.6, prvek canvas nebo podpora SVG koncového uživatele neoslní, co by ale mělo? Lepší podpora webových standardů? O milisekundy rychlejší načítání předchozí stránky? Lepší systém aktualizací, který měl být zabudován od začátku? Chybové stránky, které už má zkušenější uživatel nastaveny dávno? Ze svého pohledu jsem opravdu nenašel nic, co by mi zásadně ulehčilo život. Nic, co by mě uchvátilo.

Mým přesvědčením je, že nová verze programu, na které se pracuje rok, musí obsahovat něco, co uživatele posadí na zadek a donutí k vyslovení „jak jsem bez tohohle mohl žít?“. Firefox 1.5 tuhle zásadní věc nedokázal.

Zde je pár zásadních věcí, které mi stále ve Firefoxu chybí:

  • Vestavěná, otestovaná a kvalitní podpora tabů. Zatím všechna rozšíření, která jsem zkoušel, nějakým způsobem zlobila. Teď chvíli používám Tab Mix Plus, což je skvělé rozšíření, které zatím nezlobí, ale komfortní práce s taby by měla být v základní distribuci, řádně otestovaná a garantovaná. Přesouvání tabů, velká novinka ve verzi 1.5, je jen hračka pro děti.
  • Vyplnění uložených formulářových údajů a hesel dřív než po kompletním načtení stránky. Technicky v tom nevidím problém a při mém pomalém připojení je kupříkladu při přihlášování do mailové schránky na Centru velmi nepříjemné čekat, než se načte kompletní stránka, když přihlašovací formulář vidím prakticky ihned.
  • Je zcela nepřijatelné, aby Firefox vypadal jako Javovská aplikace z konce devadesátých let. Chci přetahovatelné toolbary, chci mít možnost měnit jejich proporce (díky bohu za rozšíření Resize Search Box), chci, aby se textové políčko pro adresu chovalo jako všechna ostatní políčka v systému, ne po svém. Nevím, jestli to autoři chápou, ale uživatele dokáže přitáhnout atraktivní rozhraní, ne Gecko/20051111.
  • Dvě tlačítka close – jedno pro zavření všech tabů a zavření Firefoxu, druhé pro zavření Firefoxu a uložení aktuálních tabů, které budou při příštím spuštění zase načteny (session saver a podobná rozšíření toto neumějí).
  • Certifikovaná rozšíření a garantovanou kvalitou. Koncept rozšiřitelnosti je pro Firefox zcela klíčový, ale je velmi nepříjemné, když člověk nainstaluje nějaké rozšíření z netu a ono něco přestane fungovat. Uživatelský rating na webu s rozšířeními je sice dobrým vodítkem, ale chtělo by to něco trochu víc oficiálního.

Nechci, aby tento příspěvek vyzněl špatně: svůj život na webu už si bez Firefoxu dokážu jen stěží představit, velmi mi také pomáhá při testování stránek. Na druhou stranu jsou některé věci, které mě u největšího Open Source projektu na světě dost překvapují.

Holt, nikdo není dokonalý.

Zařazeno do kategorií |

[…] Už jsem psal, že mi vadí především newindowsí rozhraní Firefoxu. Argument „my běžíme na více platformách a na všech se náš program bude ovládat stejně“ neberu. Jako konkrétního koncového uživatele mě opravdu nezajímá, že jedno procento uživatelů možná někdy ocení stejné ovládání v různých operačních systémech. Já jsem součást 99% majority, která chce standardní ovládání podle zvyklostí jejich platformy. Konkrétně mi vadí nemožnost přetáhnout toolbary, nemožnost změnit jejich velikost a nestandardní chování textového políčka pro adresu (pokud je celá adresa označena, táhnutí myší ve Firefoxu spouští akci drag & drop, zatímco v IE mění rozsah vybraného textu). Nová verze 1.5 však přinesla další perličky – tak třeba dialog nastavení (options). Nejsem odborník na použitelnost, ale jednu poučku jsem si zapamatoval: nepoužívat víc úrovní „tabů“. FF 1.5 přináší místo vertikálních záložek záložky horizontální, což je podle mě už samo o sobě pochybné – osobně se mi lépe orientuje ve vertikálním uspořádání, navíc není vývojář tolik omezen místem – vertikálně je místa prakticky neomezeně, zatímco horizontálně je potřeba vejít se do šířky dialogu (horizontální posuvník je silnou komplikcí pro uživatele). No ale budiž, asi byla potřeba změna za každou cenu. Hloupé ale je, že v rámci jedné skupiny, např. Advanced, jsou možnosti ještě dále rozděleny do dalších záložek. To už je podle mě vyloženě prohřešek proti dobrému návrhu uživatelského rozhraní. Struktura nastavení má přirozeně stromovou strukturu, tak proč nepoužít stromový ovládací prvek? Touto cestou se vydalo třeba Visual Studio nebo Eclipse, což je pro mě určitým potvrzením správnosti této cesty. […]

Komentáře jsou uzavřeny (blog je v read-only módu). Pokud mě chcete kontaktovat, můžete mailem.