👋 Nový obsah na borekb.cz

Info Tento blog je v "read-only módu" a nový obsah již nebude přibývat. O vývoji píšu na DevBlog.

Chief architect Visual Studia odpovídá na moje otázky

Dobrý titulek, že? :)

Znáte Channel9? Je to web Microsoftu plný rozhovorů s lidmi z MS, přičemž je vše zaměřeno na vývojářskou komunitu. Můžete se tak dozvědět, jak se různé produkty plánují, jaké metodologie se používají pro vývoj, co nás čeká za pár let a podobně.

Včera byl vydán rozhovor s Chief Architected Visual Studia Rico Marianim a v podstatě všechny otázky byly položeny „ninery“, kteří měli příležitost ptát se na fóru Channel9.

Myslel jsem, že interviewer Charles se otázkami pouze inspiruje, ale kdepak – Rico otázky četl přímo z webu a rovnou na ně odpovídal, takže někde kolem 25:20 se dostalo i na mě.

Ptal jsem se na 3 otázky:

  1. Kolik je ve Visual Studio managed vs. unmanaged kódu (C# vs. C++).

    Odpověď byla, že je to zhruba půl na půl. Rico zmiňuje, že Visual Studio má asi 45 milionů řádku kódu, takže ve VS je něco přes 20m řádků C#/VB kódu.

  2. Co si Rico myslí o Ribbonu pro VS

    Podobná otázka byla zodpovězena už v předchozí části rozhovoru a odpověď byla, že ribbon se pro VS v současnosti nezvažuje, ba co víc, že ribbon není pro VS vhodný. Tady bych rád slyšel víc, protože Jensen Harris (architekt nových Office) v době uvedení ribbonu říkal, že se hodí pro aplikace s velkým množstvím příkazů a které pracují v několika různých kontextech. To pro VS platí téměř beze zbytku, tak proč pro ně ribbon není vhodný?

  3. Ptal jsem se, jestli je malý počet vestavěných refaktoringů záměrný (aby tak nechali prostor nástrojům jako je Resharper) nebo jestli jen prostě neměli čas jich přidat víc, ale do budoucna je to v plánu.

    Tato otázka vyvolala na Ricově tváři úsměv, ale odpověď je zajímavá. Pokud bych to měl shrnout vlastními slovy, Microsoft by asi neměl problém přidat funkčnost, jakou má Resharper, ale oni se na problém dívají trochu jinak – „když teoreticky podporuju neomezené množství jazyků, jak mohu zajistit, aby VŠECHNY jazyky měly stejně dobrou podporu pro refaktoring?“ Když si otázku položíte takhle, je jasné, že se jedná o netriviální problém, který třeba Resharper nemusí řešit (ten umí C#, v poslední verzi slušně i VB, ale tím to hasne).

Z dalších věcí mě pak zaujalo:

  • WPF bude ve VS prime-time technologií, což mě neuvěřitelně těší. Doposud bylo WPF takovým trochu „nedodělaným dítětem“ – potenciál a technické možnosti jsou úžasné, ale WPF model je v mnoha místech „over-engineered“, některé věci se dělají neohrabaně, nejsou dořešeny některé naprosto základní věci (např. font anti-aliasing, který ve WPF produkuje dost hrozně vypadající písmo) a celkově je cítit, že i několik let po uvedení je WPF stále „v1“ produktem. Visual Studio je obří projekt a bude jen dobře, když stovky programátorů uvnitř MS budou nadávat na stovky jiných (WPF) programátorů a nutit je, aby některé věci opravili.
  • Rico zajímavě mluvil o 64-bitovém VS. Celkově VS nebude s konverzí chvátat, protože by to stálo hodně peněz bez evidentních přínosů.
  • Zmíněn byl UX team – zajímalo by mě, jestli to Rico myslel tak, že VS má svůj vlastní UX team, nebo jestli se jen odkazoval na obecný UX team, který v Micorosoftu pracuje na mnoha různých produktech (Office, Windows a podobně).

Rozhovor to byl rozhodně zajímavý. Channel9 doporučuji sledovat, mně osobně to vlévá do žil důvěru v to, co MS dělá – je krásné vidět, že už v době vydávání VS2008 mají roadmap pro VS2010, 2012 a 2013 (hint – pokud tato čísla neřekl Rico náhodně, zmanemá to, že 2010 bude major release, 2012 totéž a na rok 2013 se chystá minor verze, což se v hostorii stalo zatím jenom jednou, mezi VS2002 a 2003 / .NET 1.0 a 1.1).

Zařazeno do kategorií |
vlko (Út, 2008-12-02 14:41):

toho Ribbonu mi je luto, uprimne ja mam v tych menu furt bordel, najhorsie je, ze sa prepinaju ine pre debug, ine pre design mod, k tomu obcas robim na externom monitore, obcas len na notase s nizkym rozlisenim. Nejaka trosku light verzia ribbonu by to urcite vyriesila.

No a ked sme pri tom o AOP sa nehovorilo, viem ze su riesenia ako PostSharp, ale builtin je proste builtin.

Borek (Út, 2008-12-02 15:11):

Taky to s tím ribbonem moc nechápu, škoda, že ho Charles při interview víc nepotrápil.

S AOP má asi Rico jako architekt Visual Studia jen málo společného.

vlko (Út, 2008-12-02 15:49):

No ked sa na to pozeram takto, tak ano. Aj ked ak by bol AOP koncept do .net 4.0 implementovany urcite by to ovplyvnilo aj Visual Studio, preto otazka, ci to tam nebolo spominane.

Borek (Út, 2008-12-02 16:37):

Rico mluvil o tom, že chce, aby bylo VS tak modulární, že když nějaký MS tým přijde s novou technologií, která potřebuje integraci do Visual Studia, aby mu „nemuseli ťukat na dveře a prosit, aby přidal podporu specificky pro ně“.

Takže ne, o AOP konkrétně se nemluvilo, ale cíl je mít VS tak flexibilní, aby přidání podobné věci bylo v zásadě snadné a nemuselo se čekat na další velký release VS.

Jarda Jirava (St, 2008-12-03 09:48):

Ahoj, nejsem si jistý, ale tuším, že na obdobné téma měl krátký spot ScottGu na PDC, kdy ukazoval právě integraci do VS pomocí MEF. Sice není MEF čistokrevné AOP, na druhou stranu, dělá přesně to, co se po něm v obdobné roli chce a očekává. --J.

Komentáře jsou uzavřeny (blog je v read-only módu). Pokud mě chcete kontaktovat, můžete mailem.