👋 Nový obsah na borekb.cz

Info Tento blog je v "read-only módu" a nový obsah již nebude přibývat. O vývoji píšu na DevBlog.

Častá programátorská chyba v desktopových aplikacích

Je zvláštní, jak u nejrůznějších desktopových aplikací stále dokola narážím na stejnou programátorskou chybu: nastavení a další uživatelská data jsou ukládána až při ukončení aplikace. Tedy například prvního ledna otevřu Outlook, druhého provedu nějaké změny v zobrazení e-mailů, týden na to změním výchozí kódování e-mailů, v únoru změním nastavení automatické kontroly pravopisu a tak dále – a pokud počítač nevypínám, ale jen přepínám do režimu spánku, ani v březnu ještě žádná z provedených změn nebude uložena natrvalo! Když se mi pak v dubnu stane, že Windows při pokusu o přechod do režimu spánku zatuhnou (bohužel se jim to obvykle stane daleko dříve), při příštím startu vypadá Outlook stejně krásně jako tehdá v lednu. To by mě čerti vzali…

Tímhle problémem na mém počítači trpí velké množství různých programů, vedle Outlooku například hudební přehrávač MediaMonkey, Twitter klient twhirl, programátorské prostředí Visual Studio a pár dalších programů.

Pokud programujete nějakou desktopovou aplikaci, ukládejte nastavení a různá další uživatelská data (např. MRU listy) průběžně. Uživatelé vás budou mít rádi :)

Zařazeno do kategorií |
David Grudl (Pá, 2008-10-03 17:33):

Přesně tohle mě štve na RSS čtečce FeedDemon. Když mi po měsíci spadne, tak po znovuspuštění zaktualizuje RSS feedy a tvrdí mi, že za poslední měsíc mám vše „unread“.

Opakem je Opera, která je připravena kdykoliv padnout a poctivě každý krok zapisuje na disk. Nicméně – i tady jsem narazil na chybu. Došlo mi volné místo na céčku a výsledkem byla ztráta souborů v profilu. Takže – zapisovat průběžně, ale jen když je volné místo na disku ;)

Komentáře jsou uzavřeny (blog je v read-only módu). Pokud mě chcete kontaktovat, můžete mailem.