👋 Nový obsah na borekb.cz

Info Tento blog je v "read-only módu" a nový obsah již nebude přibývat. O vývoji píšu na DevBlog.

Blog = menu vpravo

Když jsem přemýšlel, jestli na tomto webu postranní sloupec umístit doleva nebo doprava, uvědomil jsem si zvláštní věc: blogy mám podvědomě spojené s pravým postranním sloupcem, zatímco na běžných webech očekávám menu spíš vlevo.

Navštívíte-li dostatečně velký počet běžných webů i blogů, zjistíte, že naznačené dělení docela sedí. Na mém vzorku se však vyskytoval ještě jeden zajímavý jev: daleko častěji se běžné weby odhodlávaly k přesunu menu doprava než blogy k přesunu doleva. Proč?

U mně osobně totiž pozice sloupce vyvolává ještě jeden pocit: levý soupec na mě působí konvenčním, dobře zažitým, ale poněkud konzervativním dojmem. Pravý sloupec bych subjektivně označil jako moderní a agilní: levá horní oblast, která patří na stránce k těm nejcennějším, je věnována obsahu, zatímco autor stránky odsouvá sloupec ztělesňující řád a pevnou strukturu do méně atraktivní oblasti. Naznačuje tak, že chce mně jako návštěvníkovi šetřit čas a rovnou mi předkládá to, co mě asi bude zajímat nejvíc: obsah. To je sympatické.

Jedná se pouze o mé pocity a rád bych věděl, jak se na věc díváte vy, případně jestli nevíte o nějakých studiích, které by byly víc než jen o pocitech. Každopádně jsem měl ale na svém webu jasno: menu patří doprava.

P.S. Na blozích můžete narazit ještě na dva případy: žádný postranní sloupec a třísloupcový layout. Můj pocit je jednoduchý: žádný sloupec je málo a dva zase zbytečně moc. Tím se nechci dotknout autorů několika vyvedených blogů z těchto kategorií (velmi se mi líbí třeba Hellishův weblog), ale pro tento web jsem prostě jeden a právě jeden sloupec potřeboval.

Související: Interval (Jan Bažant): Kam patří menu

Zařazeno do kategorií | |
Shaman (St, 2006-06-28 12:06):

Předpokládáme-li, že na web přichází uživatelé především kvůli obsahu, je celkem lehce pochopitelné, že blogy mají většinou menu vpravo, primární je zde ten obsah.

U komerčních prezetnací je to malinko složitější, neboť uživatelé obsah vnímají v kontextu s dalšími informacemi, tedy např. před nákupem produktu chtějí vědět více informací o společnosti, o její důvěryhodnosti, referencích atd. To je narodíl od blogů nutí proklikat více stránek a význam hlavní navigace se tak zvyšuje.

jilm (St, 2006-06-28 12:21):

Menu vlevo pro mě znamená, že se na něj aspoň někdo podívá. Menu vpravo je jen pro formu, vůbec jej nevnímám a podle mých statistik to tak bere velká část návštěvníků.

Anonymous (So, 2009-01-24 00:41):

Přesně tak,když je někde menu vpravo tak si ho ani nevšimnu.

Mifko (St, 2006-06-28 12:42):

Menu vlavo je nie len konzervativne, ale aj zazite a vela firemnych prezentacii je urcenych sirokemu spektru roznych uzivatelov. No a niektori z nich by mohli byt dost zmateny, ked by menu bolo vlavo. Znie to sice zvlastne, ale podla mna to tak je. Je to nieco podobne, ako keby sa vo Win aplikaciach zrazu menu zacalo davat nie do hornej casti okna, ale do dolnej casti.

Ja mam na blogu menu vlavo, ani neviem preco, ale asi zase podvedome vyhral prave onen konzervativizmus. I ked jednoducha zmena css by ho hodila doprava, zda sa mi to takto ok ;)

Co sa tyka trojstlpcovaho layoutu, ten podla mna zbytocne zuzuje samotny obsah prispevku, na druhej strane znizuje nutnost skrolovania v pripade ze postranne stlpce su obsahovo „dlhe“.

Ono, iny webmaster, iny zvyk a iny styl. Podstatne podla mna je, aby uzivatel hned nasiel to co hlada a aby to nasiel v prehladnej forme. Preto nie je podla mna dolezite ci je menu vlavo alebo vpravo, ale ci je opticky oddelene od textu, ci je prehladne usporiadane, teda ak ma byt strukturovane nech je strukturovane, v opacnom pripade nie, atd…

Hellish (St, 2006-06-28 12:50):

Díky za odkaz a pochvalu. Mé ego bobtná do netušených rozměrů ;oP

Ale k tématu: Problém je, že pod pojmem menu si každý představuje něco trochu jiného. Podle mě nemáte na tomto blogu menu vpravo, ale nahoře (Blog, Materiály a Projekty). Vpravo vidím doplňující informace a odkazy (tedy ne menu tak jak jej chápu já). A takhle to dává smysl. Menu by mělo být na první pohled k nalezení a proto je logické umístit jej nahoru nebo doleva (kde oko začíná číst). Naopak doplňující informace (Zaujalo mě, Poslední komentáře apod.) je lepší umístit do pravé části, kde neruší a uživatel se k nim případně dostane po přečtení/proh­lédnutí hlavního obsahu stránky.

Borek (St, 2006-06-28 13:15):

Přestože jsem v článku slovo „menu“ používal spíš jako synonymum pro „postranní sloupec“ (výměnou za drobné zmatení čtenářů jsem pokaždé ušetřil 13 (!) úhozů do klávesnice), vaše pointy jsou správné a plně s nimi souhlasím.

gwh (St, 2006-06-28 14:08):

Já radši menu vpravo. Umisťuji ho tam prakticky v 99 % případů. Možná to je ale tím, že jsem zatím nedělal žádný opravdu velký web (například informační portál). Na jednom ale právě pracuji a budu ještě dlouho zvažovat, kam menu umístím. Na obhajobu menu vpravo mám jednoduchou pomůcku – nejdůležitější je obsah + čteme zleva doprava = menu vpravo. :-) Ale to už bylo mnohokrát řečeno.

Hellish (St, 2006-06-28 14:23):

Je potřeba brát v úvahu více aspektů – směr čtení jen jeden z nich. Kdybychom se řídili jenom tím, musela by např. hlavička stránky být nelogicky až pod hlavním textem – vždyť přeci čteme od shora dolů a obsah je důležitější než hlavička, ne?

Hodně důležité je, aby uživatel dokázal na první pohled rozeznat část stránky na které se nachází hlavní obsah. Na tomto webu je to např. vyřešeno bílou barvou pozadí (vše ostatní je do modrofialova), takže oblast hlavního obsahu je jasně identifikovatelná.

Jiří Bureš (St, 2006-06-28 14:56):

Na mém vzorku se však vyskytoval ještě jeden zajímavý jev: daleko častěji se běžné weby odhodlávaly k přesunu menu doprava než blogy k přesunu doleva. Proč?

Už to bude pár let, co se objevil jeden zajímavý jev: daleko častěji se běžní lidé odhodlávali k přesunu od parního stroje k benzínovému motoru než naopak. Proč?

marek (St, 2006-06-28 15:30):

…protože v době benzínových motorů jsou parní stroje kupodivu nedostupné na trhu :D scháněl jsem například parní audi a dívali se na mě jak na magora. proč? :D

Jan Bažant (St, 2006-06-28 16:09):

Nebojte se, ta doba se vrátí a parní Audi bude znovu hitem. Benzín přeci jednou dojít musí ;-)

Jiří Bureš (Čt, 2006-06-29 19:55):

Ale já napsal „Už to bude pár let“. Tím jsem myslel dobu, kdy začaly modernější motory válcovat páru.

Borek (St, 2006-06-28 16:15):

Tím naznačujete, že je menu vpravo lepší. V tom bych byl ale hodně opatrný…

Jiří Bureš (Čt, 2006-06-29 19:58):

Já tím komentářem chtěl říct, že dynamika přesunu levá/pravá vs. pravá/levá ještě nemusí nic znamenat.

K tomu co si myslím o tom, že menu vpravo je lepší? Samo o sobě není lepší, záleží na konkrétním webu.

chvd (St, 2006-06-28 15:20):

Dovolím si nesměle naznačit, že to má i hodně společného s efektem stáda. Neboli jde-li alfa-ovce či beran do leva, jde většina stáda doleva.

Borek (St, 2006-06-28 16:15):

Zkuste se na problém podívat skrz pojem konzistence. Mně to dává větší smysl než spekulovat o beráncích a ovečkách.

chvd (Ne, 2007-02-11 15:04):

No nerad to píši, ale pocit většího smyslu je věc jedna a realita věc druhá….o tom, která je v praxi užitečnější netřeba tuším diskutovat.

Martin (St, 2006-06-28 15:23):

Důvod je myslím zřejmý – u blogu se očekává, že uživatel lozí pouze po úvodní straně a do hloubky webu se cpe pouze výjimečně. Proto může být menu odsunuto napravo.

Zato na firemním webu většinou potřebujeme, aby uživatel stránek prolezl co možná nejvíc. Takže menu musí být hodně na ráně.

Máte-li web, kde něco prodáváte, můžete si zkusit pohrát s umístěním odkazu (speciální akce atd.), který vede na přímou koupi něčeho. Moje praktická zkušenost ukazuje, že odkaz je nejúčinnější na jednom konkrétním místě. A vpravo to není ani náhodou.

Nakonec by to možná šlo otestovat i na blogu. Zkuste různé pozice menu a schválně, jaké bude následné chování uživatelů.

dgx (St, 2006-06-28 16:15):

U blogu nepotřebujeme, aby „uživatel stránek prolezl co nejvíc“?

Martin (St, 2006-06-28 19:31):

To je nehoráznost. Já si tě vyhodím z RSS čtečky a ty se mi začneš cpát do odpovědí na moje komentáře?!

Petr (St, 2006-06-28 21:22):

To je samozřejmě jen automatický robot naprogramovaný davidem ;)

Wu (St, 2006-06-28 23:09):

Zajímavé. Podvědomě menu očekávám vlevo, tam kde oči začínají stránku číst, pravý sloupec sleduju až naposled. Asi jsem konzervativní nebo zdeformovaný z klasických webů. U blogů ale menu hledám často – kvůli kategoriím článků, které mě zaujaly.

Pravosloupcový design je možná jenom setrvačnost a kdyby blogeři věděli, že menu vlevo zvýší počet přečtených článků…

Pilda (Ne, 2007-01-07 20:40):

Podle mě je lepší sloupec jednoznačně v levo z toho důvodu, že tak odsouvá vlastní text víc do středu obrazovky, kde se líp čte.

Pokud je menu vpravo a ještě je v prohlížeči vyplej panel, tak se moc dobře číst nedá, protože člověk musí mít neuměrně natočenou hlavu a po chvilce ho začne bolet krk a jde radši jinam….

Komentáře jsou uzavřeny (blog je v read-only módu). Pokud mě chcete kontaktovat, můžete mailem.