👋 Nový obsah na borekb.cz

Info Tento blog je v "read-only módu" a nový obsah již nebude přibývat. O vývoji píšu na DevBlog.

AJAX, Atlas, Avalon

Na BonzBlogu Michaela Juřka vyšel článek AJAX – bublina nebo trend?. Ne že by snad přinášel převratné ideje či zcela nové informace, stojíme však na začátku nové éry vývoje uživatelských rozhraní a článek se tak dotkl jistě zajímavého tématu.

Nechci zde opakovat to, co bylo napsáno už tisíckrát nebo co se řeší u Michaela Juřka v komentářích, ale všem zainteresovaným doporučuji k přečtení třídílnou sérii „Ajax, Atlas, Avalon“ od Mohammada Adila Akifa, která se ve stručnosti věnuje třem důležitým technologiím, které přinesou „nový svěží vítr“ do vývoje uživatelských rozhraní.

Zde jsou malé upoutávky (zhotoveny pomocí opravdu levného překladu):

  • Část první, What is AJAX: „Dovolte mi říct, co AJAX není: není to produkt, není to specifikace a není to standard. (…) AJAX je programový přístup, který mezi prohlížeč a webový server přidává vrstvu abstrakce.“ „Hodně lidí věří (včetně mě), že AJAX je jen marketingovou značkou pro technologie, které jsou používány firmami jako Microsoft, Sun nebo dalšími už nějakou dobu, ale nechme tuto debatu stranou; jsem nadšený, že se AJAX dostává do mainstreamu.“ „AJAX umožňuje vylepšit uživatelský prožitek webových aplikací a je životaschopným způsobem vývoje pro řadu různých scénářů, který si postupem času získává respekt, ale stále obsahuje problémy ve smyslu snadnosti programování a učící křivky potřebné pro vývoj reálných udržovatelných aplikací.“
  • Část druhá, What is Atlas: "Dovolte mi říct, co Atlas není: Atlas není Microsoftí odpovědí na AJAX ve smyslu konkurujícího standardu. AJAX je styl programování, zatímco Atlas je sada klientských knihoven, serverových ovládacích prvků a webových služeb, které pomáhají uplatnit výhody AJAXu při podstatném zjednodušení jeho složitosti, náročnosti na vývoj a udržovatelnosti. Atlas není jen další implementace AJAXu, je evolucí idejí které formují jádro AJAX-stylu programování.
  • Část třetí, What is Avalon: „Avalon je framework příští generace pro vývoj tlustých (rich) a chytrých (smart) klientů, které mohly být v minulosti vyvinuty pouze pomocí velmi specializovaných grafických programů. Avalon, přejmenovaný na Windows Presentation Foundation (WPF), je součástí WinFX a bude distribuován společně s Windows Vista.“ „Ačkoliv Ajax/Atlas nebo tradiční webové aplikace nabízejí řadu výhod, existují business potřeby pro vývoj bohatých klientů. Např. je potřeba pracovat offline nebo poskytnout bohatou uživatelskou funkcionalitu pomocí HTML nedosažitelnou.“ „V závislosti na business potřebých je možno si z nabízených alternativ (Ajax/Atlas, Avalon) vybrat tu nejvhodnější.“

Pokud se chcete o Atlasu dozvědět víc (podle mě se jedná o naprosto skvělou technologii), můžete sledovat rozbíhající se seriál Aleše Roubíčka „Začínáme s Atlasem“- zatím byly publikovány díly 1 a 2. Teoretické povídání bude demonstrováno na příkladu vývoji RSS čtečky, takže myslím, že to bude stát za to.

Zařazeno do kategorií | |
Slavo Furman (Út, 2006-04-11 20:57):

Ahoj!

Dobre porovnanie Microsoft UI technologii, co sa tyka toho,co je kde vhodne pouzit napisal Tim Sneath:

ASP.NET, Atlas, Windows Forms and WPF [http://blogs­.msdn.com/…/53818­9.aspx]

Slavo.

Borek (Út, 2006-04-11 21:53):

… nebo se o tom dost mluví v PDC05 tracku PRS200 – Choosing the Right Presentation Technology (pozor, PowerPoint).

Komentáře jsou uzavřeny (blog je v read-only módu). Pokud mě chcete kontaktovat, můžete mailem.