👋 Nový obsah na borekb.cz

Info Tento blog je v "read-only módu" a nový obsah již nebude přibývat. O vývoji píšu na DevBlog.

Zjednodušený seznam složek

Windows XP přišly s několika vylepšeními v oblasti svého vzhledu. Jednak přibylo barviček a drobných animací, významného přepracování se potom dostalo nabídce Start a nakonec byl trochu pozměněn průzkumník Windows. Mezi další důležité drobnosti patřilo skrývání nepoužívaných ikonek v system tray (u hodin) a defaultní nezobrazování panelu rychlého spouštění (vedle tlačítka Start).

Konzervativní uživatelé (kteří sami sebe nazývají „technickými“ nebo „zkušenými“ uživateli) se lekli a okamžitě vše nastavili jako ve „starých dobrých“ Win 2000. Největším problémem byla asi nabídka Start, která mnohé staromilce doslova vyděsila. Rovněž svěží vzhled nebyl všem po chuti.

Já osobně jsem si na mnohé novinky velmi rychle zvykl. Co se týče nabídky Start, dneska už jen těžko snáším, že na všech počítačích ve škole chlapíci z výpočetního centra nastavili „klasickou nabídku Start“. Používá se to daleko hůř. Rovněž barvičky se mi líbí, proti skryvání ikon v system trayi taky asi nikdo nemůže nic namítat. Chvilku jsem si musel zvykat na nepřítomnost quick launch padu, ale při použití nové nabídky Start prakticky není nutné, aby kvůli jednomu kliknutí navíc (které člověk dělá jednou za čas) bylo neustále zabráno místo v dolní části obrazovky. Já si svého prostoru na obrazovce totiž cením.

Na co jsem si ale nikdy nezvyknul, byl zjednodušený seznam složek v průzkumníkovi. Byl jsem zvyklý, že se něco stane, až když to požaduji. A on mi najednou průzkumník začal rozbalovat podsložky i po pouhém kliknutí na nadřazenou složku. To se mi nelíbilo. Jako vždy se však ukázalo, že šlo jen o mou strnulost a že zjednodušený seznam složek se opravdu používá lépe (což odborníci na použitelnost z Microsoftu věděli už dávno).

Takže po několika letech s WinXP konečně používám „tovární nastavení“. Fascinuje mě, že tým lidí někde v Americe už dávno věděl, co je pro mě nejlepší – a já na to musel zdlouhavě přijít.

Zařazeno do kategorií |

Komentáře jsou uzavřeny (blog je v read-only módu). Pokud mě chcete kontaktovat, můžete mailem.