👋 Nový obsah na borekb.cz

Info Tento blog je v "read-only módu" a nový obsah již nebude přibývat. O vývoji píšu na DevBlog.

Za lepší a tišší ASUS M6VA

Před časem jsem si koupil ASUS M6VA, nadupaný notebook za rozumné peníze. Jsem nadšený displejem, zvukem, výkonem a vůbec celkovým provedením, nicméně se najde pár drobných vad, k jejichž překonání přináším pár tipů a triků.

Výtka č. 1: Velmi špatná klávesnice.

Ano, klávesnice je jedno z nejslabších míst ASUSů. Mám za sebou dlouhou dobu používání Aceru a musím říct, že jeho klávesnice byla jedna radost. Na notebooku jsem byl stejně produktivní jako na normální klávesnici (až na čísla, ta se bez NumPadu píšou prostě hůř), což se o ASUSu rozhodně říct nedá. Celková ergonomie není zdaleka ideální, např. umístění tlačítka Delete bylo na Aceru řešeno daleko praktičtěji, stejný názor mám i na tlačítka PdUp a PgDn. Citelně mi taky chybí samostatné tlačítko pro zpětné lomítko (Acer ho měl vedle levého Shiftu).

Největší tragédií je však prohození kláves FN a CTRL. Je to proti veškeré logice i zásadám dobrého designu, prostě chyba jak blázen. Zvláštní je, že ji dělá mnoho (i renomovaných) výrobců notebooků. Naneštěstí je FN jediná klávesa, která většinou nejde přemapovat utilitkami typu KeyTweak, protože scan code tlačítka FN se do Windows nedostane (je odchycen na velmi nízké úrovni, slouží k modifikování scan kódů dalších kláves).

Co s tím? Tady bohužel moc dobrých rad neexistuje. Napadla mě jedna celkem zajímavá možnost: spojit klávesy FN a CTRL dohromady. Je totiž celkem jedno, jestli se mačká CTRL+S nebo CTRL+FN+S, takže pokud by se dvě levé klapky propojily, dosáhlo by se požadované funkčnosti. Bohužel nepatřím k manuálně nejzručnějším lidem a proto jsem se zatím k nějakému fyzickému zásahu do klávesnice neodhodlal. Ale až se jednou naštvu… :)

Výtka č. 2: Špatný ovladač TouchPadu.

Zde opět se slzou v oku vzpomínám na Acer. Tam se touchpad dokázal chovat jako normální myš: uměl simulovat scrollování, uměl kliknout prostředním tlačítkem myši (velmi užitečná věc ve Firefoxu) atd. atd. Asus má velmi podivný ovladač, který scrollování zvládá jen s obtížemi a kliknutí prostředním tlačítkem neumí vůbec. Nejlepší radou je sledovat aktualizace ovladače a doufat, že se to časem zlepší. Na druhou stranu je potřeba ASUS pochválit, že ke svým notebookům dává roztomilou optickou myšku, která svůj kabel umí omotat kolem sebe. Velmi praktické…

Zlatý hřeb večera: Hlučnost notebooku

Jestli mi něco na M6VA skutečně vadí, pak je to jeho hlučnost. Z Aceru jsem byl zvyklý na naprosto tichý chod – nejhlučnější komponentou byl disk, takže paráda. Naproti tomu má Asus dva větráky, z nichž oba vydávají poměrně velký hluk. Někteří lidé dokonce kvůli hlučnosti tento model vrátili!

Co s tím? Základem jsou utilitky Notebook Hardware Control (NHC) a SpeedFan.

Větráček procesoru lze prakticky znehybnit snížením voltáže pomocí NHC (záložka CPU Voltage), čímž dojde ke snížení energetického odběru procesoru a také výraznému snížení teploty. Při nižších teplotách potom CPU prakticky nepotřebuje aktivní chlazení. Příjemným vedlejším efektem je prodloužení výdrže na baterky až o půl hodiny, a to se ve vlaku počítá. Pro konkrétní nastavení doporučuji experimentovat, já mám při multiplikátoru 6× nastaveno 0,812V a při 14×1,180V, ale určitě by šlo jít ještě níž.

Co se však hluku týče, je daleko větším problémem větrák na grafice. Základem je pomocí PowerPlay (najdete v Catalyst Control Center nebo v nastavení zobrazení – podle toho, jaké ovladače používáte) snížit takt karty z výchozích cca 300 MHz na cca 100 MHz. V PowerPlay se toho docílí tak, že místo původního „Optimal Performance“ nastavíte „Optimal Battery Life“ pro „Plugged In“, „High Battery“ i „Low Battery“. Už tímto zásahem se hlučnost výrazně sníží, ale v záloze ještě máme utilitku SpeedFan, která umí nastavit otáčky větráku manuálně. Podrobný postup je k vidění v článku Asus M6VA 8013, 8030 – snížení hluku, já jen přidám pár osobních postřehů ohledně nastavení SpeedFanu:

  • Na rozdíl od většiny článků ukazující nastavení SpeedFanu doporučuji ponechat „PWM1 Mode“ na „Auto on CPU Temp“. Procesor není hlavním problémem a není nutno ho ručně regulovat. „PWM2 Mode“ už ale musí být nastaveno na „Manually controlled“.
  • Bez regulace otáček se M6VA snaží udržet teplotu GPU pod 60 °C, ale podle vyjádření oficiálního servisu není problém ani teplota přes 90 °C. Osobně za bezpečnou považuji teplotu do 70 °C – přeci jen bych si nerad jen díky trochu nižšímu hluku oddělal komponenty.
  • Pokud běží notebook bez externího monitoru, osvědčilo se mi nastavení „Desired temperature“ na 70 °C a „Speed02“ na 20 až 80 % – 20% je velmi potichý chod větráku a oněch 80 tam je jen pro jistotu, kdyby se teplota vyšplhala přes 70 °C.
  • Trochu problém je při zapojení externího monitoru – v tu chvíli totiž PowerPlay z nějakého důvodu přestane umět kartu podtaktovat a ta začne topit výrazně více. V této situaci doporučuji odškrtnout „Automatic fan speed“ a otáčky ručně nastavit zhruba na 40% a sledovat, jestli teplota zůstane v žádaném intervalu 60 a 70 stupňů (u mně zůstane). Větrák běžící na 40% už sice vydává docela znatelný hluk, ale pořád je to lepší než výchozí rámus bez SpeedFanu.
  • V nastavení SpeedFanu doporučuji odškrtnou „Set fans to 100% on program exit“. Tu chvíku během vypínání Windows noťas bez větrání vydrží a aspoň nebude docházet k nepříjemnému roztočení větráku na plné k… (obrátky).

Ještě jedna poznámka na závěr. Možná vypadá divně koupit si noťas s dobrou grafárnou a pak se maximálně snažit ji omezit, ale já prostě na počítači 90% času pracuju. A při brouzdání na netu nebo psaní ve Wordu mi hluk opravdu vadí. Ideálním řešením, jak mít současně tichý notebook na práci a výkonnou mašinu na hraní bez nutnosti ručního měnění nastavení PowerPlay, je utilita ATI Tray Tools. Ta umí automaticky poznat, zda člověk potřebuje plný výkon karty či nikoliv a podle toho umí automaticky takt karty přepínat. Na mém počítači bohužel ATT několikrát způsobilo zamrznutí systému, takže jsem se toho rychle zbavil. Ale v ideálním světě by to bylo ideální řešení :)

Související:

Zařazeno do kategorií |

Komentáře jsou uzavřeny (blog je v read-only módu). Pokud mě chcete kontaktovat, můžete mailem.