👋 Nový obsah na borekb.cz

Info Tento blog je v "read-only módu" a nový obsah již nebude přibývat. O vývoji píšu na DevBlog.

Webdesign + Firefox = jedna radost

Jak jsem už psal, v těchto dnech vytvářím nový skin pro Moodle. Je to pro mě nová zkušenost nejen proto, že poprvé dělám tabulkový layout, ale také proto, že poprvé dělám design ke kódu, který jsem si nevygeneroval sám. Vůbec se v onom HTML nevyznám a bez těch správných nástrojů bych byl asi úplně ztracený. O jakých nástrojích mluvím?

Tím prvním je Web developer toolbar. Popravdě se mi s ním nepracuje moc dobře, ale pár věciček umí. Je to ale celé takové nedotažené, no myslím, že bych se bez toho i obešel.

Druhým rozšířením, které mi už ale opravdu hodně pomáhá, je MeasureIt. Umí sice pouze změřit vzdálenost na obrazovce v pixelech, ale zrovna tohle je pro mě vždy velmi cenná informace.

Nástrojem neuvěřitelné síly je potom vestavěný DOM inspector Firefoxu. K jednotlivým nodům umí zobrazit JavaScriptové vlastnosti, standardní DOM vlastnosti, ale také CSS vlastnosti. Navíc umožňuje i opačnou cestu: stačí kliknout na stránku a automaticky se zvýrazní odpovídající nód. Paráda.

Poslední vychytávkou, na kterou jsem dneska narazil, je CSS inspektor, což je GreaseMonkey skript. Umí po shift+clicku kamkoliv na stránku zobrazit celou DOM větev a navíc se lze jednotlivých nodů dotazovat na jejich CSS vlastnosti. Ještě to sice není dotažené (mohlo by to být víc user friendly), ale jako rychlý náhled, „o čem je řeč“, to plně stačí.

Dělat webdesign s Firefoxem je prostě paráda.

Zařazeno do kategorií |

Komentáře jsou uzavřeny (blog je v read-only módu). Pokud mě chcete kontaktovat, můžete mailem.